x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vizite de lucru - Presedinti pe diguri

Vizite de lucru - Presedinti pe diguri

de Gabriela Antoniu    |    28 Apr 2006   •   00:00
Vizite de lucru - Presedinti pe diguri

Cateva dintre zonele calamitate din Calarasi au fost ieri loc de pelerinaj prezidential. Dupa ce presedintele Basescu a evaluat dimineata situatia din Spantov, spre dupa-amiaza a ve-nit randul predecesorului sau sa iasa;  ● fotoreportaj la rampa. Ion Ili-escu a mers in orasul natal, Oltenita, si si-a amintit de inundatiile din ’42.

  • Calarasi - Toata agoniseala, in corturi de campanie
  • Noapte de cosmar la Ostrov
  • Sinistratii cer demiterea Guvernului. Solutia: unirea cu Franta sau un al doilea Ceausescu Cateva dintre zonele calamitate din Calarasi au fost ieri loc de pelerinaj prezidential. Dupa ce presedintele Basescu a evaluat dimineata situatia din Spantov, spre dupa-amiaza a venit randul predecesorului sau sa iasa la rampa. Ion Iliescu a mers in orasul natal, Oltenita, si si-a amintit de inundatiile din ’42.

    Dupa ce in sedinta de miercuri seara a PSD i-a mobilizat pe parlamentarii partidului sa mearga in zonele calamitate de inundatii, fostul presedinte Ion Iliescu a fost primul care a spart gheata. Ieri-dimineata, dupa o consultare prealabila cu reprezentantii Ministerului Mediului privind debitul Dunarii si dupa o convorbire cu primarul Oltenitei, Costinel Milescu, Ion Iliescu a luat-o spre localitatea sa natala.

    CU HARTILE PE MASA. Senatorul PSD, specialist in ape, a discutat cu autoritatile, cu hartile pe masa, despre pericolul de inundare a municipiului. In urma discutiilor, Iliescu a tras concluzia. Ca Oltenita este amenintata din doua directii: din aval, dinspre Spantov, in urma spargerii digurilor de protectie si dinspre Arges, unde fenomenul REMU (apa curge in sens invers fata cel normal) era foarte vizibil acum trei zile. Fostul sef al statului a decis insa sa lase hartile si teoriile in primarie si sa mearga la fata locului.

    La iesirea din cladire, Ion Iliescu a fost intampinat de o batrana, care cu lacrimi in ochi i-a dat un buchetel de flori si s-a plans de viata amarata.

    Primul popas a fost in Portul Oltenita, unde fostul sef al statului a vazut ca Dunarea da semne ca se retrage. Incet, ce-i drept. A mers apoi in spatele portului, acolo unde se lucra de zor la ceea ce ar fi ultima reduta in cazul in care fluviul se va incapatana sa inunde Oltenita.

    In zgomotul excavatoarelor care consolidau un dig, Ion Iliescu si-a amintit cum a trait el, adolescent fiind, inundatiile din anii ’40, care au avut loc in Oltenita. Era elev la Bucuresti si a venit sa-si petreaca vacanta de Pasti la bunici. Dunarea inundase Oltenita. In mijlocul orasului ramasese doar o insula, pe care se afla si casa bunicilor.

    LA BISERICA DE LEMN. Momentul depanarii amintirilor s-a incheiat o data cu plecarea inapoi spre oras. La marginea lui, langa Spitalul Municipal, Ion Iliescu a vazut o biserica din lemn. A coborat sa o vada si a aflat ca este construita in stil ardelenesc, unicat in sud-estul Romaniei, fara nici un cui, numai din lemn. "O biserica ardeleneasca la Dunare.", s-a extaziat fostul presedinete. A fost atat de incantat, incat s-a oferit sa umple peretii goi ai locasului de cult cu icoanele pe care le are acasa.

    Ion Iliescu a mai facut un popas la Centrul de Asistenta Sociala. A vizitat saloanele si sala de mese, unde o femeie, intre doua imbucaturi, l-a recunoscut: "E Ion Iliescu!".

    Vestea i-a scos pe bolnavi de prin saloane, iar curiosii s-au strans palcuri. Au venit in jurul lui si au inceput sa isi verse ofurile: nu au unde muncii, sunt bolnavi, o duc greu, se tem de inundatii. Nu au ezitat sa ceara ajutor.

    AMINTIRI. Printre ei se afla si o femeie care locuieste pe o strada al carei nume i-a luminat fata fostului sef al statului. Heliade Radulescu. E strada pe care Iliescu a copilarit in Oltenita, dar pe care acum nu se mai afla nici o urma a trecerii sale prin oras. Fostul sef al statului i-a linistit apoi pe oameni, spunandu-le ca orasul nu e deocamdata in pericol, apoi le-a strans mainile si a luat-o spre poarta.

    Vizita s-a incheiat in locul unde urma sa fie construita ultima ecluza a canalului Dunare - Bucuresti. Aici si-a amintit din nou de inundatiile din ’42, care vor fi cuprinse intr-o monografie a orasului, pentru a carei publicare fostul presedinte a promis sprijin. Dupa vizita la ecluza, Iliescu s-a declarat linistit: "Argesul nu mai este un pericol pentru Oltenita".

    BASESCU
    EVALUARE LA VARF. Elicopterul prezidential l-a adus ieri dimineata pe Basescu in comuna Spantov. El a fost insotit de ministrul Borbely
    Presedintele Basescu a fost prezent ieri-dimineata in localitatea Spantov, dupa ce a survolat zona cu elicopterul timp de aproape zece minute. A evitat sa stea de vorba cu presa, asteptand o prezentare a situatiei de la autoritatile locale care-l asteptau, impreuna cu ministrul Laszlo Borbely. A solicitat autoritatilor sa se ia masuri pentru ca populatia sa beneficieze de corturi si de spatii protejate, amenajate. "Trebuie cautate spatii de cazare pentru oameni, pentru ca ne e clar ca o sa stea pana la toamna." Deranjat de prezenta reprezentantilor mass-media, s-a retras apoi impreuna cu autoritatile locale si timp de aproape 20 de minute au discutat departe de urechile presei si ale catorva localnici stransi la locul de aterizare al elicopterului cu care venise presedintele. Au reusit sa vorbeasca cu presedintele doar doua femei, coborate in graba de la unul din corturile instalate pe un deal. Cu lacrimi in ochi, femeile l-au rugat sa fie ajutate sa construiasca noi case si sa li se dea corturi in care sa stea pe camp. Dupa ce presedintele le-a explicat ca pericolul din Spantov nu a fost indepartat inca, iar sinistratii vor avea corturi si conditii mai bune de trai, s-a urcat in elicopter cu directia Bucuresti. (A. Tudorica)

    Solutie extrema: deversarea pe Canalul Dunare - Marea Neagra


    In contextul inundatiilor produse in aval de Cernavoda, unul dintre cititorii ziarului a avansat ideea de a deschide ecluzele de la Agigea, astfel incat Canalul Dunare - Marea Neagra sa preia o parte din excesul de debit al fluviului. Astfel, utilizand Canalul, s-ar putea reduce cantitatea de apa ce ameninta localitatile situate pe cursul Dunarii dupa Cernavoda.

    DEZBATERE. Ministerul Mediului a confirmat ca o astfel de solutie a fost luata in discutie in cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta reunit la Guvern marti. Specialistii au aratat insa ca structura Canalului ar fi puternic afectata de un debit necontrolat. Purtatorul de cuvant al Companiei "Administratia Canalelor Navigabile Constanta", Adrian Pindici, ne-a explicat ca proiectantul Canalului a facut un studiu privind situatia ipotetica in care s-ar deschide ecluzele. Concluziile au fost sumbre: frontul de apa care s-ar forma ar distruge toata zona portului Constanta Sud Agigea, navele aflate in port ar fi aruncate in mare si unele localitati aflate de-a lungul Canalului ar fi practic inundate, sustine Pindici. Structura a fost proiectata sa preia doar debite controlate, capacitatea maxima permisa in conditii de siguranta, adica cea tranzitata in prezent, fiind de circa 250 de metri cubi pe secunda.

    MASURI. Administratia Canalelor Navigabile Constanta precizeaza insa ca a luat toate masurile pentru a prelua cantitati cat mai mari din apele fluviului si a le deversa in Marea Neagra. Astfel, incepand cu jumatatea lunii martie, microhidrocentrala de la Agigea a utilizat aproximativ 5 milioane de metri cubi de apa din Dunare, in vreme ce prin ecluza din localitate a fost tranzitat un volum de 611.000 de metri cubi. Si ecluza Ovidiu de pe Canalul Poarta Alba - Midia Navodari functioneaza permanent alaturi de cele trei statii de pompare pentru apararea localitatilor impotriva cresterii nivelului panzei freatice. (Emilia Sava)
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment iliescu oltenita ion