Am iesit in piata pentru ca in sambata aceea, cand jandarmii impingeau in afara Pietei un protest pasnic, am avut revelatia marii minciuni care a fost livrata si mentinuta de intreaga clasa politica in ultimii douazeci de ani: Revolutia romana s-a incheiat si democratia s-a instaurat in societatea romaneasca.
Guvernarile s-au succedat in timp si de fiecare data am fost pusi in situatia de a alege intre doua rele. Ne-am dus resemnati la cabine, stiind in sinea noastra ca oricum lucrurile nu se vor schimba si ca votam doar ca sa ne aliniem social. Si pentru ca nu s-a schimbat nimic, acceptam zi de zi acest totalitarism in haine de oaie, mizeria unei chinezarii prafuite pe raftul democratiilor europene.
Am sa ma duc in fiecare seara la Fantana Arhitecturii, pentru ca refuz targul pe care mi-l propune de fiecare data clasa politica (toata de la stanga la dreapta): voturi contra mancare. Constiinta mea contra consumerismului cu savoare de libertate. Reteta politico-alimentara, produsa de laboratoarele securiste de ieri si de azi care au scos poporul in strada in ’89, este utilizata de partide si acum, fiind infasurata in pungi de plastic portocalii, rosii, galbene si, mai nou, violete.
Voi protesta impotriva smenului national decorat cu geanta Vuitton si colorat cu rujul strident al fetitei lui tata, care arunca limba romana in mizerie. Voi protesta pentru ca visul democratiei romanesti se destrama la fiecare sprit intre baronii de partid-judet care apoi, la televizor, mimeaza lupta politica. Voi protesta impotriva micilor hotii cotidiene justificate si incurajate de existenta marilor hotii.
Trag linie dupa acesti ani, si bilantul da cu minus. Daca totalitarismul comunisto-bolsevic a distrus orice forma de exprimare a societatii civile, totalitarismul dambovitean in blana de oaie a inregimentat societatea civila pentru a o controla. Iar cand nu a putut face asta a etichetat-o si a aruncat-o in derizoriul creat de mintile obtuze ale activistilor de partid: golani, ciumpalaci, infractori, viermi. De cand protestez primesc invariabil aceeasi intrebare devenita si sablonul propagandei de orice culoare: 'Auzi, dar voi de ce protestati? Aaa... deci vreti sa-l dati jos pe Basescu. Aha…deci tineti cu USL-ul, cu PC-ul, cu PPDD-ul'. Pentru romani au disparut nuantele. Pentru ei nu exista societate civila. Exista doar PDL si USL. Doar PPDD si PNG. In afara politicii nu mai exista nimic. Nu mai exista cetateni, nu mai exista constiinte, nu mai exista revendicari, nu mai exista dreptul la o exprimare libera. Aaaa, mai exista ceva. O jandarmerie politizata, care, atunci cand nu-si etaleaza echipamentul de lupta, pazeste floraria de la Geografie.
Intr-o societate sanatoasa, democratica, societatea civila are doua roluri importante. Ofera feedback puterii politice pentru a o proteja de derapaje si ii ofera resursele unei guvernari orientate catre cetateni sau comunitati. Intr-o societate sanatoasa, puterea politica incurajeaza si sustine societatea civila ca antidot la boala care macina orice putere politica, si anume cancerul coruptiei.
In fiecare zi voi striga alaturi de ciumpalacii de azi ca libertatea si democratia inseamna mai mult decat cosul plin de promisiuni desarte ale puterii politice. Inseamna demnitatea de a trai decent intr-o tara unde fiecare cetatean sau grup de cetateni se poate exprima liber. Demnitatea cetateanului inseamna cresterea si dezvoltarea ei prin modele de educatie si prin accesul la aceleasi sanse. Inseamna sisteme de sanatate si, mai presus de toate, inseamna orientarea resurselor catre proritatile cetatenilor, si nu orientare lor catre interesele clientilor politici. Voi protesta pentru ca leaganul verde al copilariilor noastre valoreaza mai mult decat un pumn de arginti.
In fiecare seara, acolo aleg sa renunt la resemnarea care le alimenteaza lor puterea. Pentru ca in final la ce le-ar folosi o societate civila sanatoasa, puternica si in permanenta treaza? Indiferent de ce culoare este, puterea corupe. Si de multe ori corupe absolut. Romania! Trezeste-te!