x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marea neîndreptățită de „Nein”-ul austriac, Poliția de Frontieră s-a înecat în benzină OMV

Marea neîndreptățită de „Nein”-ul austriac, Poliția de Frontieră s-a înecat în benzină OMV

de Ion Alexandru    |    07 Feb 2023   •   08:20
Marea neîndreptățită de „Nein”-ul austriac, Poliția de Frontieră s-a înecat în benzină OMV

După votul Austriei din Consiliul JAI, din 8 decembrie 2022, când Guvernul de la Viena s-a opus aderării României la Spațiul Schengen, cel mai mare investitor austriac din România, Grupul OMV, a fost „aspru pedepsit” de statul român.

14 instituții publice, guvernamentale sau de interes local au decis, de la acel moment și până în prezent, să încheie cu OMV contracte în valoare de aproape 62 de milioane de lei cu TVA, în principal pentru achiziția de benzină și motorină sau păcură. Unul dintre aceste contracte a fost parafat, la o săptămână după votul din Consiliul JAI, chiar de către Poliția de Frontieră, care a cumpărat de la OMV combustibil pentru mijloacele de mobilitate navală. Dar nu doar combustibil s-a achiziționat. Pe 9 decembrie, Hidroelectrica a încheiat cu OMV un contract pentru a-și spăla mașinile din dotare.

La fix 8 zile după votul Austriei din Consiliul JAI, prin care a fost blocat accesul României la Spațiul Schengen, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), structură aflată în subordinea MAI și implicată activ în controlul frontierei externe a UE, a achiziționat, fără licitație, benzină și motorină neaccizată, pentru alimentarea cu carburant a mijloacelor de mobilitate navală. Atribuirea contractului, negociat pentru o perioadă de opt luni, s-a făcut prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fiind invocat faptul că este vorba despre „o achiziție de produse cotate și achiziționate pe o piață de mărfuri”.

Pentru acest contract, Poliția de Frontieră a pus, inițial, la bătaie, un buget estimat de 10.277.750,09 lei fără TVA, fiind primită o singură ofertă. La data de 16 decembrie 2022, a fost atribuit contractul către SC OMV Petrom SA, la un preț final de 10.276.619,98 de lei fără TVA, respectiv de 12.229.177,8 lei cu TVA inclusă.

 

Păcură și motorină la Rezervele Statului și la alți clienți de la MAI

 

„Jurnalul” a dezvăluit, într-o ediție precedentă, că, tot fără licitație, Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a cumpărat, tot de la OMV Petrom SA, motorină și păcură, în datele de 14 și 20 decembrie 2022, la scurt timp după votul Austriei în Consiliul JAI. Mai exact, a fost achiziționată păcură de 20.944.000 de lei cu TVA, pentru spațiile de depozitare ale Oil Terminal SA din Constanța, precum și motorină, în valoare de 5.752,733,7 lei cu TVA.

Cu doar două zile înainte de Consiliul JAI, pe 6 decembrie 2022, o altă instituție din subordinea Ministerului Afacerilor Interne a încheiat cu austriecii de la OMV Petrom SA un contract privind furnizarea de carburanți. Este vorba despre Inspectoratul General de Aviație al MAI, care a cumpărat zece tone combustibil turboreactor JET A1, pentru rezervoarele avioanelor din dotarea proprie pe aeroportul din Iași, în valoare de 132.588,61 lei cu TVA.

De asemenea, și Jandarmeria Română, prin UM 0251 București, a achiziționat, în data de 14 decembrie 2022, de la o altă companie a grupului austriac – SC Omv Petrom Marketing SA, motorină pe bază de carduri, în valoare de 537.870,36 de lei cu TVA.

 

Alte instituții care nu au boicotat

 

În această perioadă, în timp ce mai multe entități publice au anunțat că își mută conturile de la băncile austriece, în semn de protest față de atitudinea Guvernului de la Viena în raport cu România, alte instituții publice au mers exact pe contrasens și au pompat bani grei în conturile OMV Petrom.

Una dintre aceste instituții este Banca Națională a României, care a încheiat, la 10 ianuarie 2023, cu OMV Petrom Marketing SA un contract de 1.641.997,7 lei cu TVA, pentru achiziția de carburant pe bază de carduri. Apoi, Compania de Transport Public Arad SA a încheiat cu aceeași firmă un contract de 746.308,5 lei cu TVA pentru furnizarea de motorină pentru autovehicule. 

Autoritatea navală Română a contractat, de asemenea, la 3 decembrie 2022, OMV Petrom Marketing SA, pentru achiziția de carburant pentru autovehiculele din parcul propriu, în valoare de 698.453,84 de lei cu TVA. 

Telecomunicații CFR SA a încheiat, în 27 decembrie 2022, cu OMV Petrom Marketing un acord cadru pe doi ani, în valoare de 2.457.095,34 de lei cu TVA, pentru furnizarea a 344.200 de litri de benzină și motorină. În 4 ianuarie 2023, Nuclearelectrica SA a încheiat cu aceeași companie un contract de 3.925.811,19 lei cu TVA, pentru doi ani, vizând livrarea de benzină și motorină. 

Până și Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, a cumpărat, în 30 decembrie 2022, de la OMV Petrom Marketing benzină și motorină în valoare de 673.622,5 lei cu TVA.

Alte două instituții care au contractat compania austriacă sunt Consiliul Județean Suceava, condus de prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur, și Transelectrica SA. Prima instituție a încheiat cu OMV Petrom Marketing SA, la data de 16 decembrie 2022, un contract de 74.652 de lei cu TVA, pentru livrarea de benzină și motorină. Transelectrica a încheiat, în 16 decembrie, cu OMV, un contract de 11.496.946,63 de lei cu TVA pentru carburant auto aferent celor 297 de mașini din dotare și celor 97 de grupuri Diesel.

 

Finanțele Publice alimentează, iar Hidroelectrica își spală mașinile. La OMV

 

În aceste zile, statul român, prin ANAF, încearcă să găsească un mijloc de constrângere a celor de la OMV Petrom, companie care a realizat, anul trecut, cel mai mare profit din istorie, pentru a plăti taxa de solidaritate de un miliard de euro. Până să reușească să scoată acești bani de la austrieci, Finanțele Publice dau ele bani la OMV.

Mai exact, la 28 decembrie 2022, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București a încheiat cu OMV Petrom Marketing SA un contract de 190.000 de lei cu TVA, pentru livrarea de benzină și motorină.

Cel mai spectaculos contract pe care o companie a statului român l-a încheiat cu austriecii este însă cel parafat chiar a doua zi după votul din Consiliul JAI. Pe 9 decembrie 2022, SC SPEEH Hidroelectrica SA a contractat OMV Petrom Marketing SA pentru servicii de spălare a autoturismelor din parcul auto propriu al Hidroelectrica București (50 de vehicule), UHE Buzău (14 vehicule), SH Piatra Neamț (21 de vehicule) și UHE Sibiu (14 vehicule). Valoarea acestui contract se ridică la 243.528,2 lei cu TVA.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: omv pedepsit statul roman