x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vot bantuit de teama

Vot bantuit de teama

30 Iun 2004   •   00:00

Teama va fi unul dintre factorii de baza ai alegerilor care urmeaza sa se desfasoare in Irak pana cel tarziu la 31 ianuarie 2005, apreciaza specialistii in probleme electorale ai Natiunilor Unite.

MARINA CONSTANTINOIU

"Alegerile din Irak nu vor putea sa se desfasoare decat daca irakienii au incredere in procesul electoral si sunt convinsi ca votul lor va ramane secret", apreciaza Carina Perelli, directoare a diviziei de asistenta electorala a Natiunilor Unite. Dupa parerea ei, "daca irakienii nu vor avea suficienta incredere in acest proces, nu vor veni sa voteze, nimic mai simplu".

IN LIBERTATE. Carina Perelli a petrecut mai multe saptamani la Bagdad si a incercat sa afle care este starea de spirit a populatiei. Ea crede ca in Irak exista o "majoritate tacuta, dispusa sa se exprime doar daca are certitudinea ca o va putea face, fara a se teme de consecinte". Intr-un cuvant, irakienii ar trebui sa fie convinsi ca sunt liberi - fizic si psihic - sa opteze pentru viitorul lor. Cum adica fizic? Adica sa poata iesi din casa si indrepta spre sectiile de votare fara spaima ca pe trotuarul din fata sectiei va exploda o uriasa bomba. Sau ca sunnitii si siitii nu se vor incaiera, nemultumiti de sistemul electoral.

Perelli este increzatoare. Ea spune ca "procesul a fost lansat cu bine, ceea ce va permite respectarea calendarului". Cu toate astea, la o conferinta de presa sustinuta la 4 iunie la Bagdad, Perelli nu excludea posibilitatea ca alegerile sa fie amanate din cauza violentelor cotidiene, soldate cu moartea a zeci de oameni.

PROCEDURA. Irakienii urmeaza sa-i desemneze, prin scrutin proportional, inainte de 31 ianuarie 2005, pe cei 275 de membri ai Adunarii Nationale de tranzitie, a carei sarcina va fi aceea de a forma un guvern de tranzitie si de a redacta o Constitutie permanenta a Irakului.

Douazeci si cinci la suta dintre alesi (unul la circa 26.000 de alegatori, potrivit estimarilor ONU) vor fi, obligatoriu, femei.

Pentru a putea organiza acest scrutin de mare risc, in cele circa 30.000 de birouri de vot din intregul Irak sunt necesare in total intre 100.000 si 120.000 de persoane, a declarat Perelli.

Pentru moment, comisia electorala care tocmai a fost infiintata se afla abia la faza planificarii si recrutarii. Prima etapa critica va fi inregistrarea electorilor, iar ulterior un nivel crescut de securitate va fi necesar pentru a-i proteja pe candidati.

Procedura care le permite partidelor politice si grupurilor independente de a prezenta candidati nu este constrangatoare, pentru ca depinde doar de strangerea a 50 de semnaturi din partea alegatorilor. Riscul izbucnirii violentelor vine, insa, dintr-o masura care vizeaza partidele care dispun de o militie sau de o aripa armata, pentru ca acestea nu vor fi autorizate sa participe la primele alegeri libere de dupa "era Saddam".
×
Subiecte în articol: special