x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vot muiat de ploaie

Vot muiat de ploaie

07 Iun 2004   •   00:00

EVENIMENT

Chemati sa-si aleaga primarii si consilierii, romanii nu prea s-au inghesuit ieri la urne, de vina fiind si ploaia inceputa in unele zone ale tarii inca din timpul noptii. La 7 ore de la deschiderea urnelor se prezentasera la vot doar un sfert dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale. Daca Ilfovul a fost fruntas, Capitala a fost printre localitatile cu cea mai mica prezenta.

Duminica alegerilor locale

Aproape 18 milioane de romani, dintre care 1.748.629 bucuresteni, au fost chemati ieri la urne pentru a-si alege primarii si consilierii pentru un mandat de patru ani. Spre deosebire de alegerile generale, la scrutinul de ieri au votat numai romanii din tara, nu si cei din strainatate. Potrivit noii legi a alegerilor locale, 67/2004, urnele au fost deschise timp de 14 ore, in intervalul 7:00-21:00. Legea mai prevede ca la stabilirea rezultatelor finale se iau in calcul numarul de alegatori prezenti la urne si nu cel inscris pe listele electorale. Acelasi act normativ prevede ca este declarat primar candidatul care intruneste majoritatea voturilor valabil exprimate. Pentru a avea reprezentanti in consiililie locale, un partid trebuie sa obtina minimum 5% din voturi, iar o alianta alcatuita din cel putin trei partide, 8%. Au fost acreditate de Biroul Electoral Central (BEC) 32 de institutii internationale si 23 de reprezentanti ai massmedia straine cu statut de observator. Paza sectiilor de votare este asigurata de aproape 50.000 de politisti si jandarmi, in intreaga tara.

La scrutinul de ieri au fost acreditate, de Biroul Electoral Central (BEC), 32 de institutii internationale si 23 de reprezentanti ai mass-media straine cu statut de observator.
GABRIELA ANTONIU

Printre institutiile acreditate de BEC se numara Ambasada Ungariei la Bucuresti, Reprezentanta Autoritatilor Locale din Ungaria, Congresul puterilor locale si regionale, Partidul Popular European, Agentia de Dezvoltare a Statelor Unite. In ceea ce priveste institutiile media, BEC a acreditat, printre altele, BBC, Radiodifuziunea Ungara, France Press, Reuters, Associated Press, EPA, Televiziunea Maghiara, Asociatia Corespondentilor ONU.

Observatori in toate judetele

Asociatia "Pro Democratia" a trimis ieri observatori in toate localitatile, dar se va concentra pe observarea scrutinului in zona rurala. Presedintele Cristian Parvulescu spune ca "Pro Democratia" va colabora si cu alte organizatii neguvernamentale pentru a asigura o prezenta constanta a observatorilor in sectiile de votare.

"Vor exista 1.200 de observatori in sectii rurale - in medie, 40 de observatori din 33 de judete - care sunt orientati in general spre sectiile de votare rurale, unde au existat probleme anterior - fie prezenta spectaculoasa la referendumul pentru modificarea Constitutiei, fie contestatii si suspiciuni in legatura cu alegerile locale din 2000, din 1996... Pe de alta parte, in cadrul monitorizarii de anul acesta, noi am observat si publicitatea electorala, publicitatea in presa scrisa si publicitatea stradala. Prin observare incercam sa asiguram transparenta procesului electoral in ziua votarii", a declarat Parvulescu.

Paza sectiilor de votare este asigurata de aproape 50.000 de politisti si jandarmi, in intreaga tara. Chestorul Ion Sultanescu, seful Directiei Ordine Publica din Inspectoratul General al Politiei, a spus ca s-au facut toate pregatirile pentru ca alegerile sa se desfasoare in cele mai bune conditii. "Potrivit legii, personalul desemnat pentru asigurarea ordinii, de comun acord cu presedintele biroului electoral, actioneaza pentru paza sectiilor de votare, asigurarea ordinii si sigurantei publice in zona acestora, supravegherea principalelor cai de acces catre localul sectiei de votare, indepartarea din zona a persoanelor tulburente, supravegherea exteriorului sectiei, iar cand este solicitat de presedintele BEC, intervine pentru restabilirea ordinii in interiorul sectiei de votare. Pe o raza de 500 de metri de la sediul sectiei de votare, ordinea este asigurata de efectivele care au fost nominalizate si, bineinteles, responsabilitatea revine presedintelui biroului electoral", a declarat Sultanescu.

Urne volante pentru 500 de bucuresteni

Aproximativ 500 de persoane aflate in arestul Politiei si in spitalele din Bucuresti au facut cereri pentru urne volante. Acestea au fost trimise de la sectiile de votare unde isi au domiciliile solicitantii. "Pana in prezent, comandantii sectiilor de politie din Bucuresti au formulat in jur de 200 de cereri pentru persoanele aflate in arest preventiv. Numai un spital a solicitat, pana acum, urne speciale pentru 80 de persoane", a declarat presedintele BEM, Elena Roventa, la doua ore dupa deschiderea urnelor. Legea 67/2004 prevede ca urnele mobile pot fi utilizate numai pe baza de cerere de catre alegatorii aflati in imposibilitatea de a se deplasa.

Salupe in Delta Dunarii

Alegatorii din satele izolate din Delta Dunarii au fost transportati la cele 21 de sectii de votare cu ajutorul salupelor, remorcherelor si al barcilor motorizate. De asemenea, aceleasi mijloace de transport au fost folosite si de catre membrii Biroului Electoral Judetean pentru situatiile care au necesitat o interventie rapida. (Aniela Nine)

Curieri electorali pentru vranceni

In judetul Vrancea au fost folositi doi curieri electorali pentru a transmite vestile electorale de la Mahriu la Poiana Cristi. Cei doi curieri au parcurs pe jos, ori de cate ori a fost necesar, distanta de 6 km dintre cele doua localitati. La o alta sectie de votare, situata pe varful muntelui, a fost necesara aducerea unui grup electrogen pentru a avea energie electrica. (Aniela Nine)

Efective de politie suplimentate

La sectia de votare din Apalina, care apartine de Reghin, au fost solicitate efective suplimentare de Politie, dupa ce presedintele sectiei, judecatorul Gabriela Badiu, a anuntat la BEJ ca mai multi rromi au cerut sa intre in cabinele de vot cu un candidat la Consiliul Local Reghin. Presedintele BEJ Mures, judecatorul Marinel Santa, a declarat Mediafax ca sectia respectiva s-a aglomerat dupa ce rromii au cerut sa intre la vot cu candidatul lor, pretextand ca nu stiu sa citeasca si sa scrie.

Santa a anuntat Politia pentru a interveni in acest caz. De asemenea, la Sarateni, la singura sectie de votare, la care sunt asteptati 1.244 de alegatori cu drept de vot, presedintele sectiei, Molnar Stefan Mihail, a raportat la BEJ ca unul din doi alegatori cere sa intre in cabina cu insotitor. Presedintelui sectiei respective i s-a transmis ca ii revine sarcina sa verifice, conform legii, daca exista motive obiective pentru care este solicitat acest lucru.

Sesizari la cancelaria premierului

Cancelaria premierului primise ieri, pe linia verde, pana la ora 11:30, 900 de apeluri telefonice privind organizarea alegerilor, principalele probleme semnalate fiind continuarea campaniei electorale si influentarea alegatorilor pentru a vota un anumit candidat. Cetatenii au sesizat ca unele sectii de votare sunt slab organizate, iar cabinele nu asigura conditiile necesare pentru un vot secret, ca alegatorii sunt "fortati" sa se prezinte la sectiile de votare de catre reprezentantii unor partide politice si ca in mai multe localitati continua, prin mijloace diverse, campania electorala. Au mai fost primite sesizari in legatura cu faptul ca din unele birouri electorale fac parte persoane intre care exista grade de rudenie, contrar dispozitiilor articolului 38 din Legea 67/2004, ca observatorii isi depasesc atributiile si ca unele buletine de vot sunt incomplete, lipsind lista candidatilor unui partid. Cererile numeroase pentru exercitarea dreptului de vot prin urna speciala, prezenta cetatenilor la vot numai cu cartea de alegator si lipsa unei strazi din Ploiesti de pe lista de votare au facut obiectul altor sesizari primite de Cancelaria premierului. Potrivit unui comunicat al cancelariei, datele furnizate vor fi verificate ulterior.

Abateri la tv

Mai multe televiziuni au "calcat stramb" incalcand Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Astfel, emisiunea "Angajam primar", difuzata pe postul de televiziune Pro TV, a depasit vineri nopatea, ora 24:00, ora la care se incheia campania electorala. Pentru acest lucru, Pro TV a primit o somatie publica. Consiliul National al Audiovizualului a primit mai multe sesizari pe tema incalcarii Legii 67/2004. La Piatra-Neamt, postul TV1 al lui Gheorghe Stefan a difuzat clipuri electorale cu acesta, in timp ce Mix Brasov a difuzat, de asemenea, spoturi cu Aristotel Concescu. Reclamatii asemanatoare s-au primit si de la Ramnicu-Valcea. (Sebastian S. Eduard)

Prezenta slaba la urne

Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), la trei ore de la deschiderea urnelor, prezenta la vot la nivel national era de 6,52%. Cea mai ridicata prezenta la urne, peste 8%, se inregistra in judetele Olt (8,88%), Botosani (8,76%), Covasna (8,48%), Dambovita (8,48%) si Teleorman (8,39%). Cea mai redusa prezenta la urne s-a inregistrat in judetele Timis (3,87%), Hunedoara (4,28%), Prahova (4, 93%), Brasov (5,60%), la egalitate cu Maramuresul. In Bucuresti, prezenta la vot a fost si mai scazuta, la ora 10:00 prezentandu-se la vot doar 2,77% dintre alegatori. Cei mai harnici au fost bucurestenii din Sectorul 2, care la acea ora votasera in proportie de 3,05%, urmati de cei din Sectorul 1 - 2,88%, Sectorul 6 - 2,79%, Sectorul 4 - 2,75% si Sectorul 5% - 2,44%. Cea mai slaba prezenta s-a inregistrat in Sectorul 3: 1,92%. Aceste informatii au fost obtinute de BEC prin centralizarea datelor primite de la 2.496 de sectii de votare cuprinse intr-un esantion reprezentativ, atat la nivel national, cat si pentru fiecare judet in parte. Presedintele BEC, Petre Similean, a precizat ca la alegerile locale de acum patru ani, la ora 11:00, prezenta romanilor la vot era mai ridicata, respectiv de 9%. (Carmen Vintila, Monica Andrei)

Femeile, varstincii si intelectualii au votat la primele ore ale diminetii

La primele ore ale diminetii, cei mai constiinciosi alegatori s-au dovedit a fi pensionarii si gospodinele, care, de la cumparaturi, au trecut si pe la urne. Potrivit directorului CURS, Sebastian Lazaroiu, din estimarile operatorilor CURS acreditati la vor, alegatorii care au votat pana la ora 10:00 au fost din randul persoanelor varstnice, femeilor si persoanelor cu studii superioare. (O.S.)

SUMAR ALEGERI - 7 iunie 2004

Basescu 59,3% - Geoana 29,6%

Basescu: "Le multumesc bucurestenilor ca si-au luat Bucurestiul inapoi!"

Tristete in Kiseleff

Geoana: "Copii, fiti mai voiosi!"

Monica Tatoiu nu se da batuta

Dumitru Dragomir: "Ma intorc la fotbal"

Rezultatele sondajelor in tara

Candidati cercetati de politie pentru nazbatii

Peripetii cu stampile

Vot muiat de ploaie
×