Zei greci. Un fel de "sfinti pagani", le-am putea spune. In numar de 12, ca si apostolii crestini. Nu putini cercetatori ai mitologiei grecesti s-au oprit la aceasta cifra, pentru a consemna numarul zeilor cei mai importanti ai Eladei.
Zeus, desigur, stapanul lumii si al cerului, e mai presus de toti. S-a casatorit cu Hera, sora lui mai mare, dar a inselat-o, de mai multe ori, cu o muritoare de rand, zeite si nimfe. In reprezentarile epocii ne apare ca un barbat de varsta mijlocie, pe tron sau trimitand fulgere spre cei nesupusi. Regina zeilor, Hera e o femeie de varsta medie, inca fermecatoare, protectoare a femeilor si a casatoriilor. Geloasa, stia sa-si pedepseasca exemplar rivalele. Simbolul ei era paunul.
Dupa familia Zeus-Hera urma, in ordine ierarhica, Poseidon, zeul marii si al cutremurelor de pamant care se bucura, in Grecia Antica, de o adoratie aparte. Traind pe apa, Poseidon a avut, impreunandu-se cu nimfele, numerosi copii. Simbolul lui arhicunoscut e tridentul. Hades, un alt frate al lui Zeus, era stapanul infernului, al lumii mortilor. Traditional, era pictat ca un batran cu parul alb si barba. Traia sub pamant si, prin viclesug, s-a casatorit cu frumoasa Persephona. Alta sora a lui Zeus, Hestia, era zeita caminului si a menajului. Orice camin sau cladire publica din Grecia antica avea un altar dedicat Hestiei, in care focul ardea zi si noapte. Paradoxal, Hestia n-a fost casatorita vreodata si nu a avut copii. Neputand suporta certurile dintre zei, a parasit Olimpul.
Am ajuns si la Afrodita, zeita frumusetii, cea vesnic tanara. Nascuta din spuma marii, la Paphos, in Insula Cipru, Afrodita l-a avut ca fiu pe Cupidon, zeul-copil inaripat care sageta inimile. O alta divinitate, Demeter, zeita granelor si a fertilitatii, mentinea cercul vietii pe pamant, legand pe batrani de tineri si facand sa alterneze anotimpurile. Apolo era un alt zeu adulat, fiu al lui Zeus. Tanar si sensibil, proteja muzica, poezia si artele. Contrar acestuia, Artemis era o femeie feroce. Iubea vanatoarea si virginitatea, pe care le-a impus insotitoarelor sale. Ares era zeul razboiului. Fiul lui Zeus si al Herei nu a fost agreat in Grecia Antica, si de aceea nici nu are multe temple. O alta zeitate a razboiului era Atena, dar mai inteleapta si mai putin violenta. Fiica a lui Zeus cu o muritoare, ea s-ar fi nascut din capul lui Zeus, cand mama ei a fost ucisa, din gelozie, de Hera.
In fine, Hermes, facut de Zeus cu fiica unui titan, a fost, probabil, cel mai viclean dintre toti zeii Olimpului. Fiind mesagerul zeilor, cunostea toate secretele si purta sandale cu pene, ca sa poata zbura.
Observam ca nu datorita caracterului lor, ci fortei supranaturale, zeii greci se dovedeau a fi puternici. Plini de defecte ca si prototipurile umane care au stat la baza lor, zeii greci apartin, parca, mai mult literaturii decat religiei. De aceea, comparatia cu apostolii crestini poate fi supusa unei critici lesne de inteles si de acceptat.