Ambasadorul Republicii Irak la Bucuresti, Adel Murad, a declarat ieri ca la Bagdad se fac presiuni mari asupra rapitorilor pentru ca ziaristii romani capturati sa fie recuperati fara a se plati vreo rascumparare. "Exista mari presiuni care se exercita la nivelul populatiei, la nivel religios asupra rapitorilor pentru a recupera jurnalistii fara nici o rascumparare", a declarat Munad.
|
DIPLOMATIE. Ambasadorul Adel Murad crede ca aceasta criza nu va afecta relatiile dintre cele doua tari |
Prezent ieri la Senat, unde a avut o intrevedere cu presedintele acestui for legislativ, Nicolae Vacaroiu, ambasadorul
irakian a afirmat ca in spatele rapirii ziaristilor romani se afla "grupuri de insurgenti, de rebeli" care se opun procesului democratic din Irak. Adel Murad a sustinut insa ca el considera ca aceasta criza nu va afecta relatiile dintre cele doua tari. "Consider ca rapirea celor trei jurnalisti nu va putea sa afecteze in nici un fel relatiile dintre Romania si Irak. Ne exprimam speranta ca in cel mai scurt timp posibil acesti oameni nevinovati sa fie eliberati", a sustinut Murad.
PRECIZARI. Desi ambasadorul irakian a sustinut ca nu se stie ce grupare este implicata in aceasta rapire si, prin urmare, nu se poate sti care a fost scopul acestui act, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca ambasadorul a apreciat ca nu este vorba de o actiune cu revendicare politica, ci materiala. "Din cate am inteles de la domnul ambasador, in spate este o grupare necunoscuta care se pare ca are interese materiale, deci nu este o actiune politica. Mai mult, ambasadorul si-a exprimat convingerea ca exista sanse de solutionare a cazului si fara recompense materiale", a spus Vacaroiu. Conform declaratiilor lui Vacaroiu, ambasadorul irakian a facut aceasta apreciere pe baza "relatiilor foarte bune care exista intre Romania si Irak". Tot Vacaroiu este cel care a explicat si declaratia lui Murad referitoare la "presiunile" care se fac in Irak asupra rapitorilor. "Nu e vorba de presiuni, e vorba de a crea o anumita opinie in Irak care sa vina in intampinare, cei care fac demersuri sunt institutiile noastre abilitate", a precizat presedintele Senatului. El a mai aratat ca autoritatile irakiene nu s-au implicat direct, avand in vedere ca subiectul rapirii ziaristilor este "unul delicat". Vacaroiu s-a declarat "mai optimist" dupa discutia cu ambasadorul. Pe de alta parte, si Senatul se va implica in eforturile de a-i elibera pe cei trei ostatici. In acest sens, forul legislativ va face azi un apel la Parlamentul irakian nou ales in vederea solutionarii cat mai rapide a crizei ostaticilor. Potrivit lui Vacaroiu, aceasta initiativa, care a gasit sustinere din partea ambasadorului irakian, a avut in vedere faptul ca in Parlamentul irakian sunt prezente toate "grupurile de forta".
SPERANTA
"Consider ca rapirea celor trei jurnalisti nu va putea sa afecteze in nici un fel relatiile dintre Romania si Irak. Ne exprimam speranta ca in cel mai scurt timp posibil acesti oameni nevinovati sa fie eliberati" -
Adel Murad, Ambasadorul Republicii Irak la Bucuresti
SANSE
"Din cate am
inteles de la domnul ambasador, in
spate este o grupare necunoscuta care se pare ca are interese materiale, deci nu
este o actiune politica.
Mai mult, ambasadorul si-a exprimat convingerea ca exista sanse de solutionare a cazului si fara recompense
materiale" -
Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului