x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zona de muzică, pe insulă şi-afară

Zona de muzică, pe insulă şi-afară

de Anca Scarlat    |    24 Iun 2007   •   00:00
Zona de muzică, pe insulă şi-afară
Sursa foto: DAN MARINESCU DAN MARINESCU/

Insula uitată de pe Lacul Morii a prins viaţă vineri. Muzica a răsunat peste lac, iar doritorii de distracţie au luat-o cu asalt.


Fiecare cum a putut. Unii cu bilet, alţii cu invitaţii, iar bucureştenii curioşi, obişnuiţi cu "mocangeala", s-au aşezat la spectacol pe dig. Elevii şi studenţii fără bani, dar cu oarece baftă, au intrat ca voluntari. Vineri erau mai mulţi pe dig decăt pe insulă. Şi mai critici decăt cei care au plătit bilet. Insula a devenit o pată de culoare europeană in mijloc de peisaj suburban autohton. Spre seară s-au adunat cam 3.000 pe insulă, iar afară era atmosferă de stadion.


MUNCĂ ŞI MULŢI BANI. Pentru cele trei zile de CokeLive s-a muncit pe rupte şi s-au investit foarte mulţi bani. Spaţiul era in paragină atunci cănd s-a născut această idee de festival multicultural. Sute de oameni au curăţat, au reamenajat şi au montat tot ce a fost nevoie pentru un festival in toată regula. Cei de la companiile organizatoare, Events şi Coca-Cola, s-au ales cu un bronz senzaţional după multe zile de muncă in plin soare canicular.


CULTURĂ IN AER. Dincoace de gard, romănii au făcut o adevărată paradă de fabulos, spirit şi tradiţionalism. Pe malul lacului se făcea trecerea de la viaţa de cartier şi bălciul autohton la spectacolul european. Cele căteva sute de romăni inşiraţi pe dig, de la insulă pănă-n Crăngaşi, au combinat elementele recognoscibile ale bălciului de duminică, pe care-l ştiu cel mai bine, cu o manifestare culturală ca prin vest. Din care n-au inţeles mare lucru, dar s-au bucurat. Au priceput că la concert se merge cu bilet, dar au stat şi-au cugetat dacă e eficient să dea o grămadă de bani ca să intre la aşa ceva. "Păi, cum să plătesc io 50 de euro pe porcăria asta? Măcar dacă era ceva, artificii pe scenă, mici la grătar, muzică de-a noastră, da’ aşa, tre’ să fiu tămpit!", mi-a explicat un nene cu şapcă roşie, ataşat unei beri, după ce-a cugetat indelung. Şi pentru că romănu’ nostru are spirit de comerciant, viteza cu care căteva familii de băştinaşi bronzaţi excesiv şi-au instalat mesele pliante pentru comercializarea ilegală a seminţelor prăjite, baloanelor colorate şi brăţărilor fluorescente a fost absolut incredibilă. Şi tărgul se desfăşura nestingherit chiar lăngă maşina Poliţiei Comunitare a Sectorului 6. Poliţiştii şi comercianţii nu-şi vorbeau. Ba işi şi evitau privirile. De parcă ar fi fost certaţi de foarte mult timp.


SEMINŢE, BĂIEŢI! Aşa se face că incă de pe la inceputul show-ului, cănd trupa Simplu incerca din răsputeri să-şi justifice existenţa şi prezenţa in deschiderea festivalului, cei care-au luat malul lacului cu asalt s-au bucurat de sunetul muzicii, in acompaniament de "10 mii punga mare, fetelor! Seminţe bune, băieţi!" şi alte strigături. Tot aşa la Macy Gray şi Pussycat Dolls. Pe uliţele invecinate, familiile de romăni ieşiseră cu toate generaţiile lor la porţi, pe alte scaune pliante, să asculte muzică "moca". Şi toţi calculau posibilităţile de a ajunge pe insulă. Dar nu s-a putut. Pentru că erau 1.000 de oameni care asigurau paza, zona a fost ingrădită, iar două bărci pneumatice ale Jandarmeriei au survolat permanent lacul. Nu ştiau nici ei de ce s-ar duce acolo, dar tentaţia a fost mare pentru toată lumea. Pe pajiştea din vecinătate am intălnit şi o mamaie care-şi păştea căpriţele, dornică să intre la concert. Şi uite-aşa se face cultură in cartier. E şi ăsta un inceput...


Preţuri europene

Mulţi nu şi-au permis să plătească 94 RON pentru Pussycat Dolls şi Macy Gray, 84 RON pentru fiecare dintre următoarele două zile sau abonamentul de 134 RON pentru ambele. La CokeLive s-a putut veni şi cu cortul, preţul fiind de 35 RON, dar au fost doar căteva zeci. Dar festivalul a deschis "sezonul" la insula de muzică din Romănia. Dacă Szigetul vecinilor noştri unguri este deja renumit in toată lumea pentru insulă, de anul acesta o avem şi noi pe-a noastră.


Rockul scapă turma

Dacă in prima seară publicul a fost mai puţin receptiv la tot ce se intămpla pe scenă şi in zona de "fun" - cortul Dance, patinoarul de silicon şi altele - , rockerii au arătat că avem şi noi public de festival. Poate că sunt mai obişnuiţi cu ideea, de la evenimentele la care s-au dus pănă acum in alte ţări europene. The Prodigy, Incubus, The Rasmus, The Cult şi autohtonii Iris, AB4, Luna Amară şi toţi ceilalţi şi-au adus fanii la CokeLive, pe insulă şi in afara ei, după lăsarea serii.

×
Subiecte în articol: eveniment s-au insula