x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport … "O bucata de paine si putin vin!"…

… "O bucata de paine si putin vin!"…

12 Iun 2004   •   00:00

Europeo lusitan - CORNEL DINU

Dupa "Euro ’98", un succes de imagine, iata ca Portugalia gazduieste turneul final UEFA al reprezentativelor continentale. Se vor disputa 31 de partide, in opt orase, pornind din nordul medieval de la Braga, pana in sudul din Faro, capitala regiunii Algarve, paradis al vacantelor si pentru buzunarul mediu al Europei in criza. Un miracol de crestere economica pana in 2000. Tara care a probat ca stie sa dea celor 10 milioane si jumatate de locuitori "macar o bucata de paine si putin vin", se confrunta acum, si ea, cu stagnarea unei economii de piata din ce in ce mai indoielnica.

Se descurca, totusi, fiind pe masura orgoliului de a fi ereditara celui de-al treilea imperiu stapan peste mari, in epoca feudala. Numai asa se explica cum statul a fost capabil sa puna la dispozitie 106,5 milioane de euro pentru construirea a sapte stadioane noi si modernizarea altor trei. La care s-au adaugat inca 500 de milioane venite de la societatile fotbalistice proprietare. In total, investitia venita de la guvern, societati private si sponsori se duce in jurul cifrei ametitoare de 5 miliarde de euro. In construirea structurilor necesare pentru un astfel de eveniment, de la cele sportive, pana la hoteluri, strazi, spitale, marirea aeroporturilor, noi statii de metrou...

O tara, repet, care traieste mai mult din cei 12 milioane de turisti ce aduc 6 miliarde de euro anual. O cincime din produsul intern, cu numai 1,8% din forta de munca!... O comparatie cu noi, care "reusim" cateva miliarde bune anual ca acumulare de datorii, devine ucigatoare.

Nu intamplator, primind contravaloarea a doar 18 miliarde de euro, intre 1986 si 1997, de la Bruxelles, a fost considerat in 1999 "copilul teribil" al comunitatii europene. Indreptatindu-l pe presedintele Jorge Sampaio sa declare cu prilejul acestor europene: "Este o ocazie unica de a fi vazuti pentru a reconfirma capacitatea noastra de creatie si prezenta noastra pe scena marilor evenimente mondiale".

Sa vedem daca si "mingea va izbucni printre bocanci ca un bulldog printre boturi de mistreti". Metafora sublima adusa fotbalului de marele Ionel Teodoreanu (supus si el iertarii noastre ingrate) in "Craciunul de Silvestri"... Si parca sunt inclinat sa tin pumnii lusitanilor, dovedind prin tot ce am prezentat pana acum, dar si prin amprenta "de peste mari" a reputatului Scolari la carma, ca raman navigatori destoinici prin valtorile lumii.

PRONOSTIC

Dupa "Euro ’98", un succes de imagine, iata ca Portugalia gazduieste turneul final UEFA al reprezentativelor continentale. Se vor disputa 31 de partide, in opt orase, pornind din nordul medieval de la Braga, pana in sudul din Faro, capitala regiunii Algarve, paradis al vacantelor si pentru buzunarul mediu al Europei in criza. Un miracol de crestere economica pana in 2000. Tara care a probat ca stie sa dea celor 10 milioane si jumatate de locuitori "macar o bucata de paine si putin vin", se confrunta acum, si ea, cu stagnarea unei economii de piata din ce in ce mai indoielnica. Se descurca, totusi, fiind pe masura orgoliului de a fi ereditara celui de-al treilea imperiu stapan peste mari, in epoca feudala. Numai asa se explica cum statul a fost capabil sa puna la dispozitie 106,5 milioane de euro pentru construirea a sapte stadioane noi si modernizarea altor trei. La care s-au adaugat inca 500 de milioane venite de la societatile fotbalistice proprietare. In total, investitia venita de la guvern, societati private si sponsori se duce in jurul cifrei ametitoare de 5 miliarde de euro. In construirea structurilor necesare pentru un astfel de eveniment, de la cele sportive, pana la hoteluri, strazi, spitale, marirea aeroporturilor, noi statii de metrou... O tara, repet, care traieste mai mult din cei 12 milioane de turisti ce aduc 6 miliarde de euro anual. O cincime din produsul intern, cu numai 1,8% din forta de munca!... O comparatie cu noi, care "reusim" cateva miliarde bune anual ca acumulare de datorii, devine ucigatoare. Nu intamplator, primind contravaloarea a doar 18 miliarde de euro, intre 1986 si 1997, de la Bruxelles, a fost considerat in 1999 "copilul teribil" al comunitatii europene. Indreptatindu-l pe presedintele Jorge Sampaio sa declare cu prilejul acestor europene: "Este o ocazie unica de a fi vazuti pentru a reconfirma capacitatea noastra de creatie si prezenta noastra pe scena marilor evenimente mondiale". Sa vedem daca si "mingea va izbucni printre bocanci ca un bulldog printre boturi de mistreti". Metafora sublima adusa fotbalului de marele Ionel Teodoreanu (supus si el iertarii noastre ingrate) in "Craciunul de Silvestri"... Si parca sunt inclinat sa tin pumnii lusitanilor, dovedind prin tot ce am prezentat pana acum, dar si prin amprenta "de peste mari" a reputatului Scolari la carma, ca raman navigatori destoinici prin valtorile lumii.
×
Subiecte în articol: sport miliarde milioane