x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport “Aşa nu se mai poate!”

“Aşa nu se mai poate!”

de Mihai Igirosanu    |    26 Aug 2008   •   00:00
“Aşa nu se mai poate!”

INTERVIU  ● Dumitru Pelican vorbeşte deschis despre România
Fostă voce cunoscută a Radioului, fost acţionar la Şoimii Sibiu, actualmente director executiv al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, Dumitru Pelican face parte din categoria restrînsă a oamenilor din fotbalul şi din viaţa românească.



INTERVIU  ● Dumitru Pelican vorbeşte deschis despre România
Fostă voce cunoscută a Radioului, fost acţionar la Şoimii Sibiu, actualmente director executiv al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, Dumitru Pelican face parte din categoria restrînsă a oamenilor din fotbalul şi din viaţa românească.

După ce a umplut week-end-urile românilor de la pupitrul de comandă al celebrei emisiuni “Fotbal Minut cu Minut” de la postul naţional de Radio, Dumitru Pelican a acceptat să vorbească pentru Jurnalul Naţional despre realităţile fotbalului românesc şi nu numai.

       Jurnalul Naţional: Aţi trecut prin două etape importante în fotbal, ziarist şi preşedinte…

Dumitru Pelican: După un campionat ca acţionar şi preşedinte la Şoimii Sibiu, mi-am dat seama că fotbalul românesc este o lume plină de mafie, murdară, cu foarte multe lucruri necurate. N-am mai putut să continuu într-o lume în care arbitrii sînt duplicitari, iar jocurile de culise, în spatele uşilor închise, te fac finalmente să renunţi. Poate va veni clipa cînd va trebui să spunem lucrurilor pe nume, dar atunci va fi un cutremur şi este mai bine să tac!

       Care este diferenţa?


Cînd eram doar crainic la radio intuiam multe, dar de “viaţa reală” m-am lovit cînd am devenit investitor. Cred că va mai trece o perioadă bună pînă cînd fotbalul românesc va fi curat şi cînd cel mai bun va învinge.

       Cum vedeţi acum fotbalul românesc?

Cred că nu este altceva decît o reflectare fidelă a ceea ce se întîmplă în viaţa de zi cu zi, în care mori cu dreptatea în mînă. Atunci cînd va fi voinţă politică cred că şi corupţia va putea fi stăvilită, nu curmată, mai ales că modele de curăţenie nu prea există în lume. În consecinţă, şi fotbalul va fi modelat pe măsură.
 
       Pasiunea pentru fotbal v-a fost afectată?

Fotbalul este un cancer pe care îl capeţi şi nu te mai vindeci toată viaţa. Am văzut toate meciurile Stelei în Liga Campionilor, ale lui Dinamo şi Rapid în Cupa UEFA şi aproape fiecare week-end mă prinde pe o arenă, unde mă duc cu fiul meu Geo, de 12 ani, un dinamovist, ca şi tatăl.

       Cum vedeţi patronii din fotbal?

Cu mici excepţii, ca pe nişte îmbuibaţi ai tranziţiei.

       Dar lumea oamenilor de afaceri?

Aici sînt şi oameni care au construit corect şi au obţinut rezultate. Dar bombele şi tunurile s-au dat în afacerile cu statul, cel mai prost administrator dovedit. Dacă vom continua în acelaşi ritm vom putea ajunge la caracterul de disoluţie al statului.
“Am ridicat prostia
la rang de vedetă”

       Care este diferenţa dintre fotbalul erei comuniste, pe care l-aţi trăit, şi cel de azi?


Nu sînt nostalgic după vechile vremuri, erau abuzuri incalificabile, pe care ziariştii le vedeau, dar nu aveau ce să facă, dar nici cu anarhia din prezent nu mai putem continua. Dacă nu se vor opri, nebunia de acum poate fi mai periculoasă decît dictatura comunistă de atunci.

       Ce credeţi că este mai grav în fotbalul şi viaţa de acum?


Nu există o altă ţară europeană, unde răsturnarea valorilor să fie mai evidentă decît în România şi, mai mult decît atît, am ridicat prostia la rang de vedetă şi de demnitar.

       Perspective?


Este posibil ca, din toamnă, România să intre pe calea rebranduirii politice. Atunci foarte mulţi demnitari pătaţi vor bate în retragere. E posibil ca lupta împotriva corupţiei să cunoască şi forme concrete, nu doar exerciţii de imagine, aşa cum ne-am obişnuit în ultimii 19 ani.

×
Subiecte în articol: sport fotbalul