x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Au fost amendati

Au fost amendati

19 Apr 2005   •   00:00

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a hotarat ieri amendarea clubului Steaua cu 40 de milioane de lei si a crainicului Gabi Safta cu 20 de milioane de lei pentru evenimentele petrecute la meciul cu Rapid, din 13 aprilie.



  • de FLORIN GONGU

  • MESAJE. Bannere ale stelistilor pentru rapidisti. In medalion, o replica a fanilor giulesteni
    Decizia a fost luata in unanimitate de cei 6 membri ai Colegiului Director al CNCD, iar la sedinta nu a participat nici unul dintre cei judecati. Probele luate in considerare au fost autosesizarea institutiei guvernamentale, dupa vizionarea unor imagini tv, si un memoriu al Agentiei de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", o organizatie neguvernamentala care apara drepturile rromilor.

    "RASISTI". "S-au cerut puncte de vedere de la FRF, LPF si de la clubul Steaua. De aceea nu am mai invitat pe nimeni la sedinta. Cei de la Steaua nu ne-au raspuns", a explicat Monica Vasile, membra a Colegiului Director al CNCD. Ea a precizat ca "galeria Stelei a avut o atitudine clar discriminatorie, fara ca oficialii clubului sa intervina". "Atat inainte de inceperea partidei, cat si in timpul desfasurarii acesteia, galeria echipei de fotbal Steaua Bucuresti a scandat lozinci si a afisat mai multe mesaje cu caracter rasist cu privire la comunitatea romilor", se precizeaza in comunicatul Agentiei. Steaua a primit o amenda de 40 de milioane, decizie ce poate fi contestata in 30 de zile. "Este un abuz", a spus MM Stoica.

    JUDECATA. Azi, Comisia de Disciplina a FRF va lua in discutie un caz similar, urmare a memoriului depus de Rapid. In functie de decizie, lui Gabi Safta i se va ridica suspendarea de catre postul Europa FM, unde e angajat.

    SAFTA VA CONTESTA DECIZIA
    "In sesizare s-a cerut investigarea cauzei, avand in vedere, in special, sintagma de «tigan nenorocit» folosita de Safta intr-un dialog cu Razvan Lucescu. Avand in vedere comportamentul de incitare la discriminare pe care dl Gabi Safta l-a avut pe parcursul desfasurarii meciului, s-a decis sanctionarea dlui Gabi Safta cu amenda contraventionala de 20 de milioane de lei", se precizeaza in comunicatul Agentiei. "Gabi Safta a pus de la statia de amplificare melodia formatiei Zdob si Zdub, intitulata «Tiganii», care mai rau a incitat", a explicat Monica Vasile. "Sunt uluit de decizie, atat timp cat melodia este difuzata pe posturi de radio, la televiziuni, in cluburi si in discoteci. De la statia de amplificare nu am instigat nici o clipa si nici nu am jignit, ba chiar am indemnat in repetate randuri la sportivitate. Dupa meci, nu am facut altceva decat sa reactionez la o provocare a lui Razvan Lucescu, care m-a jignit", a spus Gabi Safta, care va contesta decizia CNCD, la fel ca si Steaua.

    ×
    Subiecte în articol: sport safta