x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Greul abia acum începe! Performele primei etape din faza grupelor: Germania, Spania și România

Greul abia acum începe! Performele primei etape din faza grupelor: Germania, Spania și România

de ​​​​​​​Adi Munteanu    |    20 Iun 2024   •   09:00
 Greul abia acum începe! Performele primei etape din faza grupelor: Germania, Spania și România

Prima etapă a fazei grupelor a adus multe meciuri spectaculoase, 34 de goluri, dar și trei autogoluri. Cele mai frumoase reușite aparțin lui Nicușor Stanciu (golul de 1-0 cu Ucraina) și Arda Gűler (golul de 2-0 cu Georgia). 

Campionatul European a avut un început furtunos. Germania a făcut scor cu Scoția, 5-1, a urmat Spania, care a învins Croația cu 3-0. Topul scorurilor mari l-a completat România cu superba victorie 3-0 cu Ucraina. Organizarea competiției este ireproșabilă, nemțească, stadioane pline-ochi, public activ, ingredientele unui EURO reușit. 

Primele vedete de la EURO 2024

Încă de la primul meci al turneului, jucătorii de la care se aștepta să impresioneze pe teren au confirmat așteptările. Nemții i-au avut pe Wirtz și Musiala, Spania pe puștiul de nici 17 ani, Lamine Yamal, România pe Nicușor Stanciu, însă la naționala noastră mai trebuie menționați Burcă și Drăgușin, care au fost excepționali în apărare. În ceea ce-l privește pe Drăgușin, evoluția lui cu Ucraina a fost lăudată și de conducerea clubului Tottenham pe site-ul clubului. De asemenea, Turcia a arătat că are o vedetă: puștiul de la Real Madrid, Arda Gűler, 19 ani, autorul unui gol cu Georgia printr-un șut formidabil din afara careului, rivalizând cu reușita lui Stanciu la titlul de cel mai frumos gol al turneului.

La polul opus, al dezamăgirilor, multe mari vedete nu și-au arătat până acum clasa. De Bruyne a fost inexistent în meciul cu Slovacia, pe care l-au și pierdut cu 1-0. Nici Mbappe nu a avut nicio realizare cu Austria. Mai mult, acesta s-a și accidentat pe finalul meciului, din câte se pare are o fractură nazală, și nu va mai evolua în următoarele două meciuri, cele din grupă, până când i se va confecționa o mască de protecție. Selecționerul Franței va trebui ca în cele două meciuri din grupă să schimbe strategia echipei, bazată pe Mbappe. De altfel, jocul slab al lui Mbappe a influențat în rău și jocul echipei, golul victoriei fiind un autogol. Presa franceză a criticat aspru prestația echipei lui Didier Deschamps: „300 de minute dacă dura meciul n-am fi reușit să înscriem din acțiune. Noroc că ne-au ajutat austriecii cu autogolul lui Wober. 

Cristiano Ronaldo își arată cei 39 de ani. Departe de viteza de altădată, mai mult a încurcat coechipierii în careul cehilor. Ușor-ușor și-a schimbat stilul, devenind pasator, păstrând pentru el doar loviturile libere. De altfel CR 7 a declarat că vrea să ajungă la 250 de meciuri la echipa națională. Portugalia a învins însă greu, pentru că s-a bătut singură Cehia: un autogol și o greșeală echivalentă cu un autogol, chiar în finalul meciului, când Cehia nu mai avea timp să revină. 

La Ucraina e dezamăgit întregul grup al vedetelor de cinci stele. Konoplya, Zinchenko, Tsygankov, Sudakov,  Mudryk și Dovbyk au fost anihilați de apărătorii noștri, fie că s-au numit Marius Marin, Răzvan Marin, Drăgușin sau Burcă, nu le-au oferit nicio șansă în centru, iar când au încercat pe benzi, au fost blocați de Rațiu sau de Florinel Coman și Bancu. 

Cel mai spectaculos meci: Turcia-Georgia

Așteptările de jocuri spectaculoase au fost legate de echipele Franței, Olandei, Portugaliei, Angliei sau chiar Belgiei, toate favorite la câștigarea trofeului. Acestea fie s-au menajat, fie nu au arătat o formă prea bună. Spectactacol total a fost la meciul Turcia-Georgia. S-a jucat intens, pe contre, de la o poartă la alta și rar a mai ieșit mingea în  afara terenului. Echilibrul a fost rupt doar de execuțiile de excepție ale lui Mulșdur și Arda Gűler. Însă chiar dacă este o debutantă la un turneu final, Georgia a jucat frumos, cu mult entuziasm și doar lipsa de experiență la acest nivel i-a privat de cel puțin un gol pe finalul meciului, când au atacat și cu portarul.

Pentru noi, acum încep greul

În ciuda victoriei superbe cu Ucraina, nimic nu este sigur pentru naționala lui Edi Iordănescu. Spaima suporterilor este că România nu a vut niciodată două meciuri bune la rând. Totuși, selecționerul a reușit să mobilizeze jucătorii să tragă până la epuizare. Dacă ne aducem aminte nici două reprize la rând nu am jucat la fel. Ne aducem aminte de cronicile „Cea mai bună repriză din ultima vreme”. Până acum, Edi i-a mobilizat pentru două reprize consecutive. Poate reușește și cu două meciuri consecutive. Nu este loc de calcule, să spunem că putem pierde cu Belgia și să ne bazăm pe ultimul meci din grupă, cu Slovacia. Slovacii au arătat în victoria cu belgienii o disciplină de fier. I-au anesteziat pe De Bruyne și Lukaku, nu le-au oferit nicio ocazie să se desprindă de adversarii direcți, i-au deposedat mai mereu. Desigur, stilul Belgiei diferă de al nostru, însă slovacii au aceeași disciplină. 

Pe scurt, trebuie să abordăm meciul cu Belgia la fel cum am făcut-o și cu Ucraina. Putem scoate un egal, care ne-ar asigura calificarea în optimi. Cheia ar putea fi anihilarea lui Lukaku fie de către Burcă, fie de Drăgușin, fie de amândoi. Rațiu l-ar putea bloca pe De Bruyne, în timp cei doi Marin ar putea închide mijlocul terenului. 

Etapa a doua, cu dueluri de foc

Azi încep meciurile din etapa a doua grupelor cu un meci de cinci stele: Spania - Italia, de la ora 22.00, mâine avem Olanda - Franța, sâmbătă România - Belgia și Turcia - Portugalia.

 

Rezultate și program

Miercuri, 19 iunie

Croația - Albania 2-2

Germania - Ungaria*

Scoția - Elveția*

Joi, 20 iunie

Slovenia - Serbia ora 16.00

Danemarca - Anglia ora 19.00

Spania - Italia ora 22.00

Vineri, 21 iunie

Slovacia - Ucraina ora 16.00

Polonia - Austria ora 19.00

Olanda - Franța ora 22.00

Sâmbătă, 22 iunie

Georgia - Cehia ora 16.00

Turcia - Portugalia ora 19.00

BELGIA - ROMÂNIA ORA 22.00

* Meciurile  Germania - Ungaria și Scoția - Elveția s-au disputat aseară, după închiderea ediției

 

Clasament

Grupa A

1. Germania 1 5:1 3p

2. Elveţia 1 3:1 3p

3. Ungaria 1 1:3 0p

4. Scoţia 1 1:5 0p

 

Grupa B

1. Spania 1 3:0 3p

2. Italia 1 2:1 3p

3. Albania 2 3:4 1p

4. Croaţia 2 2:5 1p

 

Grupa C

1. Anglia 1 1:0 3p

2. Danemarca 1 1:1 1p

3. Slovenia 1 1:1 1p

4. Serbia 1 0:1 0p

 

Grupa D

1. Olanda 1 2:1 3p

2. Franţa 1 1:0 3p

3. Polonia 1 1:2 0p

4. Austria 1 0:1 0p

 

Grupa E

1. România 1 3:0 3p

2. Slovacia 1 1:0 3p

3. Belgia 1 0:1 0p

4. Ucraina 1 0:3 0p

 

Grupa F

1. Turcia 1 3:1 3p

2. Portugalia 1 2:1 3p

3. Cehia 1 1:2 0p

4. Georgia 1 1:3 0p

 

×