x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Care sunt bugetele Federațiilor Sportive pentru 2022

Care sunt bugetele Federațiilor Sportive pentru 2022

28 Ian 2022   •   15:28
Care sunt bugetele Federațiilor Sportive pentru 2022
Sursa foto: Foto: Facebook/ Eduard Novak

Ministrul sportului Eduard Novak a anunțat vineri că a finalizat propunerile de finanțare pentru federațiile sportive, pe anul 2022.

 „Sumele sunt mai mari decât anul trecut, avem creșteri cu procente semnificative, de la minimum 25%, la 50%” spune Novak.

Propunerile pentru cuantumurile de finanțare a federațiilor sportive pentru anul 2022 au fost stabilite în conformitate cu Ordinul ministrului sportului nr. 44 din 25 ianuarie 2022 privind modificarea anexei nr. 2 la Ordinul ministrului sportului nr. 994/2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 bis, din 26 ianuarie 2022.

„Am spus mereu că nu banii sunt problema principală a sportului românesc, dar în acest an chiar avem bani mai mulți și acest lucru este o reușită. Îmi doresc să fie cheltuiți cu folos, în raport cu obiective mari, cu eficiență și viziune. Consider că, pentru prima dată, comisia de evaluare a reușit să bugeteze având în vedere, ca principale criterii, rezultatele.”, a scris Eduard Novak pe pagina sa de facebook.

Suma totală din bugetul Ministerului Sportului pe anul 2022, aprobat prin Legea Bugetului de stat la titlul 59.20 – Sume destinate finanțării programelor sportive realizate de structurile sportive de drept privat – Federații sportive naționale (credite bugetare), este de 127,116 mii lei.

Liga de Aur, este un concept nou, care a fost gândit în sensul acordării bugetelor pe criterii de performanță, pentru a susține și încuraja federațiile care fac performanță și care au potențialul acesta și pentru viitor.

„Se pot observa și schimbări majore în ierarhia sporturilor din Top 10, atât la cele individuale, cât și la cele de echipă. Cred că trebuie să respectăm performanța și să îi încurajăm pe cei care produc rezultate, iar propunerile de finanțare au avut la bază aceste obiective.”, afirmă oficialul român.

Site-ul oficial al Ministerului Sportului a publicat și sumele acordate federațiilor sportive.

În urma analizei rezultatelor sportive ale anului 2021, în probe olimpice, federațiile cu cele mai bune rezultate obținute în competiții internaționale oficiale (Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene) sunt: Federația Română de Canotaj, cu un număr total de 34 de medalii, Federația Română de Judo, cu un număr de 14 medalii, Federația Română de Tenis de Masă, cu un număr de 9 medalii, Federația Română de Lupte și Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, cu câte 6 medalii, Federația Română de Scrimă, Federația Română de Ciclism și Federația Română de Box, cu câte 3 medalii, Federația Română de Bob și Sanie, cu 4 medalii, Federația Română de de Kaiac-Canoe, cu 2 medalii, Federația Română de Atletism, cu o medalie.


De asemenea, analizând raportul dintre bugetul alocat și numărul de medalii obținute, ierarhia federațiilor de mai sus, din punct de vedere al eficienței în cheltuirea bugetului, raportat la nivelul de performanță atins, respectiv la numărul de medalii, sunt: Federația Română de Canotaj, Federația Română de Judo, Federația Română de Tenis de Masă, Federația Română de Ciclism, Federația Română de Box, Federația Română de Bob și Sanie, Federația Română de Lupte, Federația Română de Scrimă, Federația Română de de Kaiac-Canoe și Federația Română de Atletism.


De cea mai mare majorare de buget, în topul 10 al federațiilor sporturilor individuale, se bucură cea de canotaj, cu o creștere de la 11.000 mii lei, la 14.550 mii lei.

De cealaltă parte, de o reducere semnificativă au parte gimnastica (de la 7.500 mii lei, la 4.850 mii lei) și atletismul (de la 8.000 mii lei, la 4.850 mii lei).

În ceea ce privește sporturile de echipă, baschetul se bucură de cea mai consistentă majorare (de la 4.727 mii lei, la 7.000 mii lei), în timp ce rugby-ul și voleiul primesc conisderabil mai puțin decât în 2021, mai exact o scădere de la 8.373 mii lei, la 5.800 mii lei pentru rugby, respectiv de la 5.177 mii lei, la 4.375 la volei.


Astfel, pentru programul „Promovarea sportului de performanță”, conform criteriilor de finanţare, evaluarea şi prioritizarea federațiilor sportive naționale s-a făcut ținând cont de „Liga de Aur”, respectiv de acele federații sportive naționale prioritare şi de Comitetul Naţional Paralimpic.

Acestea sunt coordonatoare de sporturi individuale cu mare tradiţie şi notorietate în România, cu un înalt impact de imagine, afiliate la federații sportive internaționale participante la ultimele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice/Paralimpice şi au cel puţin o probă inclusă în programul proximei ediţii ale acestora, dar și potențial și continuitate în reprezentarea cu succes a României la Jocurile Olimpice/Paralimpice. De asemenea, au dovedit rezultate excepţionale la ultimele trei ediţii ale acestora şi la campionatele europene şi mondiale, precum și rezultate deosebite în lupta anti-doping.

×
Subiecte în articol: eduard novak