x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cehia - Romania: Pragul de la Praga

Cehia - Romania: Pragul de la Praga

09 Oct 2004   •   00:00
Cehia  -  Romania: Pragul de la Praga

In aceasta seara, de la ora 18:00 (in direct pe TVR 1), pe "Toyota Arena" din Praga, noua generatie a echipei nationale sustine impotriva Cehiei adevaratul examen de maturitate in preliminariile CM 2006. Ieri, cu prilejul unei plimbari prin centrul orasului, "tricolorii" au etalat un optimism debordant.

Generale, instruieste trupa "Sergentului"!

In aceasta seara, de la ora 18:00, pe Toyota Arena din Praga, echipa Generalului Iordanescu da piept cu trupa Sergentului Bruckner, intr-un meci extrem de important in grupa de calificare pentru CM 2006. Meciul va fi transmis in direct de TVR 1.
FLORIN GONGU - Praga

Partida de azi se desfasoara in conditii deosebite. Romania se prezinta din postura de lider, avand 9 puncte din tot atatea posibile, in timp ce nationala Cehiei nu a acumulat vreun punct, dar a jucat doar contra Olandei, in deplasare, fiind invinsa cu 0-2.

IMPROVIZATII. Tocmai aceasta situatie a alimentat cu mult optimism tabara tricolora. In ciuda unui efectiv ciuntit, din care vor absenta piese grele precum Chivu, Radoi si Ganea, Iordanescu mizeaza sa obtina azi un rezultat pozitiv. El va fi nevoit sa foloseasca multe improvizatii pentru a contracara spiritul ofensiv al cehilor, avizi de puncte.

SACRIFICIU. "Cehia este principala favorita a grupei", spune Iordanescu cu tarie. "Romania este o echipa imprevizibila si puternica", este replica diplomatica a cehului Bruckner. Acesta insa, nu concepe sa piarda vreun punct in cofruntarea din aceasta seara, in timp ce romanul s-ar multumi si cu un egal. Pentru aceasta insa, "trebuie sa fim foarte inteligenti, sa dublam efortul si sa ne impunem in duelurile individuale". Mai mult, Generalul avertizeaza ca e nevoie de "o mare risipa de energie, dusa pana la sacrificiu", pentru a echilibra balanta valorilor celor doua loturi.

CONFLICT? Cehii sunt putin speriati de avantul luat de tricolori in grupa. La ei vor lipsi Nedved, retras din echipa, si Poborski, accidentat. Solutiile de inlocuire sunt extrem de valoroase pentru a face uitate absentele. Numai ca, daca e sa ne luam dupa presa ceha, la nivelul lotului mocneste un conflict al generatiilor, ce pare sa-i scape de sub control selectionerului Bruckner, care in armata a fost doar un biet sergent. Ar fi un moment prielnic de care am putea noi sa profitam, intr-o partida ce ar trebui sa ne dea adevarata masura a valorii noii generatii.

DORINTA

"Stiu ca toata presiunea jocului cade pe umerii mei. Dar m-am obisnuit cu asta in ultimul timp, ma bucura si ma onoreaza. Ii respectam pe cehi, dar doar atat. Noi vrem sa castigam" - Adrian Mutu

LINISTIT

"Sper ca Mutu sa se poata mobiliza dupa toata tevatura creata de Chelsea." - Anghel Iordanescu

PERICOLELE

"Sunt pregatit sa fac un meci bun. Baros si Koller sunt principalele pericole pentru noi" - Bogdan Lobont

DINOZAURUL

"Koller e mare cat un dinozaur. Nu trebuie sa-i lasam pe cehi sa centreze spre el" - Razvan Rat

MINUNE

"Am trecut peste impasul retragerii lui Nedved, la meciul din Olanda. A fost o minune cum echipa a rezistat atata vreme cu modificarile foarte mici pe care le-am operat pana acum." - Karel Brukner, selectioner Cehia

1-4 LA U21

Aseara, in localitatea Mlada Boleslav, echipa U21 a Romaniei a pierdut, 1-4, in fata reprezentativei similare a Cehiei. Pana in minutul 70, elevii lui Nae Manea n-au existat pe teren, interval in care Zicu s-a certat in permanenta cu antrenorul. Deranjat ca a fost lasat pe banca de rezerve, Zicu a luat "foc" in momentul in care a fost efectuata si cea de-a treia schimbare. L-a injurat pe Manea si a parasit ostentativ banca tehnica. "Tricolorii" mici au izbutit golul de onoare, prin Mitea (’79). Pentru gazde au marcat Jun (’14, ’51, ’67) si Kadlec (’45). La meci a asistat si Ladislau Bölöni, fostul selectioner anuntandu-si prezenta si la jocul echipelor mari de diseara.

Manea a trimis pe teren urmatoarea echipa: Hutan - I. Stancu, L. Goian (’40 Adrian Cristea), Moti, M. Constantin, Vasilache (’46 Nicolita) - Tamas, Marginean, Mitea - Keseru, Andrei Cristea (’59 Kocis).

TRICOLOR

Antrenamentul de joi seara a fost deschis presei doar 20 de minute, atat cat s-au desfasurat exercitiile de dezmortire. A urmat apoi partea tactica a antrenamentului, in care lotul a fost impartit. Prevazator, gandindu-se ca in tribune se poate afla vreun spion de-al lui Bruckner, ceea ce s-a si intamplat, Iordanescu a format doua echipe din care nu se putea trage vreo concluzie in ceea ce priveste formula de start de azi. La finele antrenamentului, desfasurat pe stadionul care va gazdui azi intalnirea, tricolorii s-au aratat incantati de starea gazonului, dar si de faptul ca peste tot sunt arborate steaguri tricolore, rosu - galben - albastru, culorile clubului Sparta Praga.

Elevii lui Iordanescu au fost vizitati ieri de catre antrenorul lui Rennes, Ladislau Bölöni. Fostul selectioner a asistat aseara si la partida de tineret urmarindu-i indeosebi pe Kocis si pe Florescu.

MUTU PROMITE UN GOL

"Nu ma mai gandesc la Chelsea acum. Stiu ca m-a aparat si Blatter, in temeiul regulamentelor, dar acum cel mai important e meciul cu Cehia", a spus ieri Adrian Mutu. Capitanul tricolorilor apreciaza ca echipa Cehiei "este tare de la mijloc in sus". Cu toate acestea, el a zis ca s-ar multumi "doar cu victorie, nu cu un singur punct". "Baietii sunt montati, conectati la importanta partidei. Trebuie sa jucam, sa dam goluri. Sunt sigur ca voi juca si ca voi da tot ce e mai bun din mine", a incheiat Mutu.

SUNTEM PRIMII CA OUTSIDERI

Reprezentativa Romaniei ocupa primul loc intr-un sondaj realizat de FIFA pe site-ul oficial al Cupei Mondiale din Germania 2006 cu tema "Care dintre outsideri este mai aproape de a ajunge in Germania?", avand un procentaj de 39% si 2.165 de voturi. Echipa Romaniei este urmata in acest sondaj de Ucraina (24%, 1375 de voturi), Albania (12%, 694 de voturi), Slovacia (7%, 424 de voturi), Georgia (7%, 401 voturi), Lituania (5%, 305 voturi) si Estonia (2%, 149 de voturi).

CRISTALE DE BOHEMIA

Din cauza timpului racoros, plimbarea de ieri a jucatorilor echipei nationale pe strazile comerciale din Praga a fost mai scurta decat fusese programata initial. Tricolorii au plecat de la hotel la ora locala 12:00 si au cutreierat, impartiti in grupuri mici, strazile din capitala Cehiei. Elevii lui Iordanescu au fost recunoscuti si aplaudati de catre suporterii locali, unii dintre acestia solicitand autografe, cel mai vanat fiind Mutu. Unii jucatori au preferat cafenelele, iar altii magazinele. Cei mai multi bani i-a cheltuit Pancu, mijlocasul lui Besiktas achizitionand un set de pahare din cristal de Bohemia. Dupa amiaza, tricolorii au mai avut programat un antrenament, desfasurat de data aceasta cu portile inchise.

POATE O SURPRIZA LA SKOPJE

Tot astazi, in grupa noastra se mai desfasoara doua meciuri.

De la ora 18:00, la Helsinki, Finlanda va intalni Armenia, in vreme ce Olanda va evolua la Skopje, in fata Macedoniei, intr-o partida programata sa inceapa la ora 21:30. Dupa ce au invins Cehia in derby-ul grupei, olandezii nu concep sa se impiedice in fata trupei lui Dragan Kanatlarovski, in vreme ce finlandezii mizeaza pe trei puncte logice in fata ex-sovieticilor. Selectionerul olandez, Marco Van Basten, va miza pe o redutabila tripleta ofensiva, formata din Roy Makaay, Ruud Van Nisterlooy si Pierre Van Hooijdonk.

CAPITANUL GALASEK

Bruckner a clarificat si problema banderolei de capitan, ce fusese purtata pana nu de mult de catre Nedved. Joi seara, dupa o sedinta, s-a stabilit si ordinea capitanilor. Astfel, primul dintre ei, care va fi si azi, este Galasek, absent in Olanda. Daca el lipseste, capitan devine Poborski, accidentat pentru meciul cu Romania.

PRELIMINARIILE CM

  • Grupa 1: Finlanda - Armenia, Cehia - Romania, Macedonia - Olanda;
  • Grupa 2: Ucraina - Grecia, Turcia - Kazahstan, Albania - Danemarca;
  • Grupa 3: Luxemburg - Rusia, Slovacia - Letonia, Liechtenstein - Portugalia;
  • Grupa 4: Cipru - Insulele Feroe, Israel - Elvetia, Franta - Irlanda;
  • Grupa 5: Scotia - Norvegia, Belarus - Moldova, Slovenia - Italia;

    CLASAMENT GRUPA 1

  • 1. Romania 3 3 0 0 9-3 9 (+3)
  • 2. Finlanda 3 2 0 1 6-2 6 (+3)
  • 3. Macedonia 2 1 0 1 4-2 2 (0)
  • 4. Olanda 1 1 0 0 2-0 3 (0)
  • 5. Cehia 1 0 0 1 0-2 0 (0)
  • 6. Armenia 2 0 0 2 1-8 0 (-3)
  • 7. Andorra 2 0 0 2 1-8 0 (-3)

    Daniel Pancu : "Sa jucam cu inima!"

    Pentru Daniel Pancu, meciul din aceasta seara este ultimul inaintea operatiei la care va fi supus in Germania sau in Elvetia. El s-a antrenat normal in Cehia si s-a aratat increzator in privinta scorului final.

  • Jurnalul National: Cum ti se pare suprafata de joc?

    Daniel Pancu: Foarte buna, dar eu o stiam. Am mai jucat aici in Liga Campionilor, cand am si marcat.

  • Cum va fi cu Cehia?

    Trebuie jucat mai mult cu inima, mai putin tactic.

  • Cum comentezi situatia lui Mutu?

    Mutu a venit cu inima si foarte bine a facut. El se simte foarte bine si sigur va da gol. Daca eram in locul lui, la fel as fi procedat.

  • Care este cel mai periculos jucator al lor?

    Cred ca Rosicki.

  • Comparativ, cum ti se par loturile?

    Ei au practic o singura absenta, pe Poborski, iar noi mai multe. Normal, ei sunt in avantaj, dar asta nu inseamna ca meciul e deja jucat.

  • Tu vei juca?

    Sigur ca da.

  • Chiar daca exista pericolul unei accidentari si mai grave?

    Sigur voi juca!

    Florin Cernat : "Am fost ca acasa"

  • Jurnalul National: Cum ti se par conditiile de joc?

    Florin Cernat: Conditiile sunt bune, stadionul bun. Important e ca noi sa fim in conditii bune.

  • In Liga campionilor ai inscris de doua ori. Vei marca si contra cehilor?

    Nu conteaza cine inscrie, important e sa dam goluri. Noi avem moralul bun.

  • Cum te-ai simtit pe acest stadion cu steaguri tricolore peste tot?

    Ca acasa. Mai erau si scaunele goale, tot in rosu, galben si albastru.

  • Ce parere ai de situatia lui Mutu, care va fi amendat de Chelsea?

    Am inteles ca nu va plati pana la urma nici o amenda. In locul lui as fi facut la fel si, daca era de amenda, eu o suportam, cand e vorba de echipa nationala. A procedat foarte bine ca a venit la lot.
  • ×