x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cel mai bun rezultat la JO de iarnă: locul 9 la sanie

Cel mai bun rezultat la JO de iarnă: locul 9 la sanie

de ​​​​​​​Adi Munteanu78    |    18 Feb 2022   •   08:15
Cel mai bun rezultat la JO de iarnă: locul 9 la sanie

​​​​​​​Delegația României nu a plecat cu mari speranțe la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Optimismul sportivilor s-a învârtit în jurul expresiilor „sper să termin cursa”, „sper să prind manșa finală”, „ar fi bună o clasare în primii 10-20” sau „nu ne vom face de râs”. Punctajele au fost, cu câteva excepții, în a doua jumătate a clasamentelor.  

 

Nu au existat mari așteptări de la sportivii noștri la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Este adevărat că România nu are o mare tradiție în sporturile de iarnă, nu există condiții de pregătire, nu există nicio bază materială propice performanțelor. Majoritatea sportivilor noștri se antrenează în străinătate, schiorii - pe ghețari în Austria, iar săniorii și boberii - pe canale de bob și sanie în Italia, iar asta implică niște costuri foarte mari. 

Săriturile cu schiurile încep să prindă cheag

Singura disciplină unde sportivii se pot antrena la noi în țară este la sărituri cu schiurile. Trambulina construită la Râșnov, în Valea Cărbunării, oferă condiții excelente de pregătire. De altfel, trambulina de la Râșnov este inclusă în calendarul Cupei Mondiale, atât la masculin, cât și la feminin. De la inaugurarea bazei sportive din Valea Cărbunării, care cuprinde patru trambuline, de 90, 64, 35 și 15 metri, foarte mulți copii au început să practice această disciplină, beneficiind și de faptul că această bază poate asigura și antrenamente pe timp de vară. Astfel, au apărut sportivi care, ușor-ușor au ajuns să promoveze chiar și în Cupa Mondială după prestații foarte bune în Cupa Continentală: Daniela Haralambie - la fete, și Daniel Andrei Cacina și Andrei Feldorean - la masculin. 

Prestațiile celor trei săritori la Beijing au fost în nota lor obișnuită din Cupa Mondială, loc  25 pentru Daniela Haralambie, aceeași poziție pe care o ocupă și în clasamentul mondial, în timp ce Daniel Cacina și Andrei Feldorean au trecut de calificări și au ajuns pe tabloul principal al primei manșe, ceea ce nu este puțin lucru, ambii arătând potențial să obțină curând și primele lor puncte în Cupa Mondială. Din păcate, etapa de Cupă Mondială din acest an, programată pe 18-20 februarie la Râșnov, nu s-a putut desfășura, deoarece în aceeași perioadă erau organizate Jocurile Olimpice. Însă Râșnovul rămâne în calendarul Cupei Mondiale pentru următorii ani.

 

Pârtia de bob de la Sinaia, ruină

Bobul și sania ne-au adus de-a lungul timpului cele mai bune rezultate la sporturile de iarnă. De altfel, singura medalie olimpică a fost adusă în 1968, bronz, de echipajul de bob 2: Ion Panturu si Nicolae Neagoe. De atunci au mai fost rezultate mulțumitoare, cu clasări pe locurile 4-6, însă în acele vremuri exista și în România o pârtie de bob și sanie, la Sinaia, omologată internațional, și pe care se desfășurau competiții continentale importante. Însă mai mult decât competițiile, exista un loc de antrenament la îndemână, aici, acasă. Din păcate, din 2010 pârtia a fost abandonată și a devenit impracticabilă. Mai mult, aceasta a devenit un real pericol pentru turiști. Așa se face că în lipsa unei pârtii de bob și sanie, sportivii români sunt nevoiți să se antreneze pe canale de gheață în străinătate, cu costuri mult mai mari.

Biatlonul, nimic după retragerea Evei Tofalvi

Singura sportivă a noastră cu victorii în Cupa Mondială la biatlon, Eva Tofalvi, retrasă din activitate în 2019 la 40 de ani, avertiza că după ea nu mai vine niciun sportiv care să ajungă la performanțe notabile. În lipsa condițiilor de pregătire, Federația Română de Biatlon a naturalizat o sportivă rusoaică, însă aceasta a avut rezultate modeste. Acum, la Beijing, Natalia Ushkina s-a clasat la 7,5 km sprint pe locul 71 din 89 de concurente

Rezultatele sportivilor români la JO de iarnă Beijing

l Slalom Uriaș masculin: Alexandru Ștefănescu, locul 38

l Slalom masculin: Alexandru Ștefănescu, locul 35

l Slalom Uriaș feminin: Maria Ioana Constantin, locul 45

l Biatlon start în bloc 20 km: George Colțea, locul 89 

l Biatlon 10 km sprint: George Colțea, locul 89

l Biatlon 7,5 km sprint feminin: Natalia Ushkina, locul 71

l Bob două persoane masculin, Nicolae Daroczi, Mihai Tentea, locul 16

l Bob - monobob feminin, Andreea Grecu, locul 12

l Patinaj viteză: 500 m feminin, Mihaela Hogaș, locul 29

l Sărituri cu schiurile - trambulina mare masculin, Daniel Andrei Cacina, locul 44 și Andrei Feldorean, locul 52

l Sanie - ștafetă echipe: Valentin Crețu, Vasile Marian Gîtlan, Darius Lucian Șerban, Raluca Strămăturaru, locul 9, cel mai bun loc obținut se sportivii români la JO Beijing 2022

l Schi fond - sprint liber feminin: Timea Sara Lorincz, locul 78

l Slalom Uriaș feminin: Maria Constantin, locul 45

l Schi fond - 15+15 km skiatlon masculin: Paul Constantin Pepene, locul 28

l Schi fond - 15 km masculin: Raul Mihai Popa, locul 64

l Sărituri cu schiurile - trambulina normală feminin, Daniela Haralambie, locul 25

l Sanie - simplu masculin: Valentin Crețu, locul 29

 

Foto: COSR.RO

Daniela Haralambie, locul 25 la sărituri cu schiurile

Andrei Cacina a reușit să se califice pe tabloul principal la sărituri cu schiurile

Pârtia de bob și sanie de la Sinaia zace abandonată de 15 ani

Naturalizată pentru a ajuta biatlonul românesc, rusoaica Natalia Ushkina a fost printre ultimele la 7,5 km sprint

Nicolae Daroczi, Mihai Tentea, locul 16 la bob două persoane masculin

Paul Constantin Pepene, locul 28 la schi fond 

Ștafeta de sanie a obținut cea mai bună clasare a delegației României

×