Rădăcinile sportului columbofil provin din Belgia, locul unde a luat naştere rasa porumbeilor voiajori. In Romania, aceştia au fost folosiţi prima oară de armată, fiind utilizaţi ca agenţi de transmisiuni.
Sportul columbofil este aproape necunoscut in Romania, deşi există o federaţie, Uniunea Federaţiilor Columbofile din Romania, condusă de Marius Tunduc, şi care e recunoscută şi afiliată la Federaţia Internaţională. De asemenea, mai există o federaţie profesionistă.
PRIMII PAŞI. In ţara noastră, porumbeii voiajori au fost folosiţi pentru prima dată in armată, in anul 1930, ca agenţi de transmisiuni. De aici li s-a tras şi porecla de "poştaşi", rolul lor fiind de a duce bileţelele cu informaţii din prima linie pană la bazele armatei. Intemeietorul sportului columbofil in Romania este considerat maiorul Traian Niţescu, acesta, alături de un grup de pasionaţi, infiinţand "Societatea Columba", prima formă organizată de practicare a sportului cu porumbei voiajori. De atunci, sportul columbofil s-a dezvoltat continuu, azi existand un număr de aproximativ 8.000 de columbofili "cu acte" inscrişi in cele două mari federaţii care activează in Romania. La un concurs nu se poate participa cu porumbei care nu au pe picior un inel special, care trebuie aplicat la cinci zile după naştere, acesta insemnand un număr de identificare pe care il va purta toată viaţa.
PERFORMANŢĂ. Din lumea fotbalului, cel mai pasionat şi cunoscut columbofil este fostul jucător de la Steaua Florentin Dumitru. In luna ianuarie a acestui an, Romania a participat la Olimpiada Columbofilă desfăşurată la Ostende, in Belgia, competiţia fiind organizată din doi in doi ani. Ţara noastră a participat cu un lot de 22 de porumbei, reuşind să obţină locuri fruntaşe.
Citește pe Antena3.ro