x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Conturi si umbre in caldura

Conturi si umbre in caldura

16 Iun 2004   •   00:00

Europeo lusitan - CORNEL DINU

Soarele sticlos al ultimului pamant vestic al Europei agreseaza fotbalul. Si se stia. In general, astfel de turnee finale alearga, in ultimele decenii, mai intai dupa retete sigure, de mari castiguri financiare. Abia mai apoi arunca un gand, daca se mai gaseste timp, asupra conditiilor reale de exprimare ale actorilor principali din iarba.

Dar nu caldura i-a impiedicat ieri pe italieni sa zburde pe langa vikingi. In fond, stranepotii lui Ragnar trebuiau sa sufere mai mult de "Mucho Calor" decat coditele impletite si din prosteala ale lui Totti. Se pare insa ca in castelul unde isi petrec zilele urmasii in fotbal ai "Roma Caput Mundi" sufera de aceleasi ancestrale virusuri: orgoliul delirant roman, dihonia si imediat dezbinarea latina. Puneti repede stetoscopul pe noi si o sa vedeti ca avem aceleasi diagnosticuri. Tratamentele in timp au fost, din nefericire, diferite. Si de aceea, pacientul traco-daco-latino-slav si ce a mai trecut peste noi in aproape 1.000 de ani ce ne contesta existenta in cinismul lui Cioran e inca la terapie intensiva... Ei stau mai mult in salon, ies cand vor la aer, au trecut de faza medicamentelor, iar noi n-avem decat piramidon sau ne lecuim cu spirt contrafacut!?...

Cannavaro aduce cu Generalul Agripa otravit si sleit de puteri. Totti e un Marc Antonio in vrajile Cleopatrei. Del Piero este umbra lui Cezar in Senat, dupa ce a dat coltul sub pumnalele "copiilor sai"; iar Vieri are tot ce-i mai rau. Si din Tiberius, retras in aburii de la Capri, dar, mult mai periculos, instinctele halucinant-sangvinare ale lui Nerone si Caligula. "Bucurandu-se de curatela de a nu i se permite cu chibrite si sa mangaie recitand si ridicand in rang felurite animale."

De partea cealalta, o Danemarca sobra si muncitoare. Cum le este patina si amprenta in lumea actuala. Evolueaza in aceeasi distributie ani buni, iar Morten Olsen este un... "print fericit", care nu a acceptat spada otravita a careurilor romane. Stie, prin Rommedahl, Jorgensen si Tomasson, sa caute coastele vulnerabile ale armurilor "squadrei azzura". Cu pumnalele pregatite, de aproape. N-au lovit de data aceasta, dar au controlat ostilitatile. Italienii reusind iarasi in final, o pace romana...

Bulgaria a incercat sa joace gandit si sincronizat!... Adica cu ce nu are in alintarea harazita de soarta. Impotriva unei Suedii in care Ljungberg, Larsson si Ibrahimovici au trecut prin schitarea de aparare cu legume, la ofsaid (!), cand si cum au vrut. Doar vreo 30 de minute de aparent echilibru la inceput.

Au redat sceptrul comandei indoielnice familiei "saxa-coburt", dar ceafa proeminenta conturata in atatea secole de aplecat pe razor nu inspira ca pot avea in zilele noastre mari fineturi si rafinamente de atitudine. Sau de strategie tactica de grup. Stoicikov, ca si Hagi, a cucerit lumea fotbalului doar cu mintea si picioarele lui.
×
Subiecte în articol: sport