x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cristi Chivu - "Am o datorie morala fata de club si de fani"

Cristi Chivu - "Am o datorie morala fata de club si de fani"

23 Ian 2005   •   00:00

EXCLUSIV
Cristi Chivu spune ca e refacut in proportie de 95 la suta, sperand sa fie titular pentru reprezentativa lui Victor Piturca in duelul crucial cu Olanda din luna martie. De la Roma, el isi arata optimismul in privinta sanselor de calificare la turneul final al CM.
CATALIN FAINISI = Roma

GEST. Capitanul echipei nationale a Romaniei le-a transmis cititorilor Jurnalului National ganduri bune (medalion)
Cristi Chivu nu a mai jucat pentru AS Roma de mai bine de sapte luni. Frustrarea si-a facut deja loc in sufletul sau, capitanul echipei nationale avand o singura dorinta in acest moment: sa joace fotbal din nou. Dupa doua operatii la degetul mic al piciorului drept, romanul spera sa revina cat mai curand pe teren si sa se bucure din nou de duelurile cu granzii din campionatul Italiei.

MODEST. Sa faci un interviu cu Chivu, daca te afli in Roma, nu este chiar atat de greu. "Discutam cu cea mai mare placere. Am o singura problema: trebuie sa primesc acordul clubului intai. Aici totul este organizat perfect si nu pot face totul de capul meu. Ne vedem la Trigoria", spune resiteanul. Cum ajungi la centrul de antrenament al lui AS Roma, esti inregistrat in baza de date a clubului, angajatii clubului telefonandu-i romanului pentru a confirma intalnirea. Peste cateva minute apare si Cristi, care coboara dintr-un automobil de lux Porsche Cayenne si te invita la restaurantul clubului pentru a discuta in liniste.

IUBIT. Romanul este foarte iubit la Roma, dovada fiind ca timp de cinci minute se saluta cu toti angajatii centrului si cu o parte din colegii de echipa care au venit la Trigoria pentru o noua zi de antrenament. In timp ce Cristi comanda doua cafele, pe usa apar Olivier Dacourt si Vincenzo Montella, care glumesc cu romanul pe tema faptului ca acorda interviuri. Ofiterul de presa al clubului se asigura ca totul este in regula, dupa care paraseste incaperea. Perioada de tatonare s-a incheiat, astfel incat discutia cu fotbalistul poate sa inceapa. Obisnuit cu interviurile, Cristi nu se ascunde sa deschida cele mai dureroase subiecte pentru el in acest moment: accidentarea indelungata si sansele echipei nationale a Romaniei de a se califica la Mondialul german de anul viitor.

"Sa evitam barajele"

MUNCA. Desi accidentat, Cristi Chivu isi petrece majoritatea timpului la baza Trigoria, facand recuperare

Jurnalul National: Cristi, cand vei juca din nou fotbal?
Cristi Chivu: Programul de refacere a intrat in faza finala. Am facut un test acum cateva zile, care a confirmat ca osul este refacut in proportie de 95 la suta. Voi mai astepta alte zece zile pentru a face un nou test. Pana la sfarsitul lunii incep pregatirea separat.

Cand te vei alatura colegilor?
Voi face primele antrenamente cu echipa la mijlocul lunii februarie. Intentionez sa evoluez in cateva partide ale echipei de tineret, pentru ca, la inceputul lui martie, sa intru din nou in campionat, pentru a fi pregatit pentru meciul nationalei cu Olanda. Sunt sapte luni de cand n-am mai jucat si abia astept sa revin pe teren.

Cei de la club nu au obosit sa te tot astepte?
In primul rand, am obosit eu. Relatia mea cu colegii si cu reprezentantii clubului este una excelenta. Nu mi-au dat niciodata motive sa cred ca sunt suparati pe mine pentru ca m-am accidentat. Abia astept sa revin, sa joc, pentru a le rasplati increderea.

Ce ai facut cat ai fost accidentat?
Dupa operatie, am primit un certificat medical de 30 de zile, care imi interzicea sa fac efort. Cu toate acestea, am venit zilnic la Trigoria pentru a lucra la sala, pentru a-mi pastra tonusul muscular. Acest lucru m-a ajutat, fiindca sunt intr-o forma excelenta, iar cand voi reintra, nu voi avea nevoie de adaptare la efort.

S-a zvonit ca pleci la Juventus, Real Madrid sau chiar la Barcelona.
Important pentru mine este sa imi revin si sa joc pentru Roma. E o datorie morala fata de club, de colegi si de fani. Dupa ce voi reveni la forma care m-a consacrat si voi primi oferte de la alte echipe, voi vedea ce e de facut. Pana atunci, pentru mine exista doar Roma.

"Adrian Mutu e fericit"

Cum vezi revenirea lui Mutu in Italia?
In Italia s-a format ca jucator profesionist. Faptul ca a semnat cu unul dintre cele mai titrate cluburi din lume este un pas inainte pentru el. A venit de la Chelsea, club care aduna acum toate valorile din lume. Cu toate acestea, indiferent cati bani investeste Abramovici, clubul englez are doar un titlu in palmares si mai are mult pana va ajunge la nivelul lui Juventus, care are 27 de titluri de campioana a Italiei la activ si numeroase trofee in Europa.

Ai vorbit cu el? Cum se simte?
E foarte fericit ca i s-a oferit aceasta sansa si nu ii va da cu piciorul. Faptul ca nu poate juca l-a transformat intr-un om matur si priveste cu totul alt fel fenomenul acum. In urmatorii ani il vad revenind in elita atacantilor din Serie A si, de ce nu, devenind golgeterul campionatului. Important este sa nu marcheze impotriva Romei!

"Trebuie sa batem Olanda"

Mai are Romania sanse de calificare la Mondialul de anul viitor?
Avem o echipa tanara si un antrenor nou, care va schimba ceva. Trebuie sa batem Olanda si impreuna sa dovedim ca formam o echipa buna. Speram sa facem mai mult, fiindca ne-am saturat sa fim numiti in fel si chip. Pot spune ca imi face placere optimismul lui Victor Piturca.

Ce parere ai despre intentia sa de a rechema la lot veterani precum Moldovan, Munteanu, Galca sau Ilie?
Este excelenta. Noua ne lipseste increderea, care este importanta pentru a ajunge la nivelul dorit. Experienta lor ne va fi de folos, fiindca sunt jucatori cu turnee finale la activ si stiu sa gestioneze situatiile de criza.

Care sunt sansele Romaniei de calificare?
Sansele sunt mari, mai ales ca jucam in martie, la Bucuresti, cu Olanda. Daca invingem, facem un pas important spre calificare. E o grupa foarte echilibrata si atat Romania, cat si Olanda si Cehia vor avea meciuri grele cu Finlanda si cu Macedonia. Ar fi bine sa evitam barajele!

PRIETENI
La Roma, Cristi Chivu se intelege de minune cu toti colegii. Cel mai bun prieten al sau este Damiano Tomassi, care s-a operat in aceeasi perioada cu romanul si alaturi de care a facut recuperarea. "S-a creat o relatie speciala intre noi, fiindca am suferit impreuna si ne-am zbatut sa revenim pe teren simultan", spune Chivu, care il apreciaza in mod deosebit si pe Totti. "Francesco este unul dintre cei mai buni jucatori din lume. E printre cei mai linistiti baieti pe care ii cunosc", adauga romanul, care crede ca iesirile nervoase ale capitanului Romei se datoreaza presiunii din teren.
×
Subiecte în articol: sport chivu cristi roma