După nouă ani, clubul militar are din nou o echipă de baschet. Aceasta a fost înscrisă în Divizia B, având drept obiectiv promovarea încă din primul sezon în eşalonul de elită.
După nouă ani, clubul militar are din nou o echipă de baschet. Aceasta a fost înscrisă în Divizia B, având drept obiectiv promovarea încă din primul sezon în eşalonul de elită.
Adevărat port-drapel al baschetului românesc, Steaua a dispărut din peisaj în 1999, după aproape cinci decenii de prezenţă neîntreruptă în Divizia A. Atunci echipa s-a desprins de clubul-mamă, fiind preluată de o structură privată, nou înfiinţatul Baschet Club Steaua, care a pornit la drum cu ambiţii mari, dar care până la urmă s-a dovedit un fiasco. Declinul a venit repede. La sfârşitul sezonului 2001/2002 BC Steaua a ocupat ultimul loc în campionat şi a retrogradat, nereuşind de atunci, deşi încercări au fost, să mai revină în primul eşalon. Astăzi, BC Steaua există doar pe hârtie, nu are activitate şi nu mai este afiliat la federaţie.
AMBIŢII MARI
Deşi mai veche, ideea reînfiinţării secţiei de baschet a prins contur în această vară, după ce clubul a primit în administrare sala de sport a Regimentului de Gardă. Anton Netolitzchi, fost jucător al grupării din Ghencea în perioada 1977-1993, a fost numit manager, iar Costel Cernat, una din marile glorii ale baschetului românesc, a acceptat postul de antrenor. Secundul său este Valerian Netolitzchi, fost antrenor la CSŞ 3 Steaua. "Cel mai important lucru este că echipa a revenit în cadrul clubului armatei. Facem totul din mers, pentru că timpul este scurt. Bugetul este în curs de formare şi vrem să promovăm încă din primul an. Dacă vom reuşi, la anul, cu un buget de 500.000 de euro, putem încerca să intrăm în play-off", a spus Anton Netolitzchi.
DRAGOSTEA DINTĂI
"Pot spune că m-am întors la prima mea dragoste. Am jucat 17 ani la Steaua, cu care am câştigat zece titluri, aşa că nu pot să nu pun suflet la echipa asta", a declarat Costel Cernat, care din luna mai este şi antrenor al naţionalei masculine, după ce a trecut şi pe la CS Otopeni. Acesta are la dispoziţie un lot tânăr, fără vedete, media de vârstă fiind sub 22 de ani. Adrian Guţoaia, elev în clasa a XII-a şi component al lotului naţional de juniori, Matei Zamfirescu, Daniel Popescu, Adrian Beaţu, Cătălin Vlaicu, ultimii trei veniţi de la Rapid, Ionuţ Bascoveanu şi Marian Minea sunt câţiva dintre jucătorii cu care Steaua va ataca promovarea în Divizia A încă din sezonul 2008/2009. "Echipa este de perspectivă. Trebuie să vedem care este nivelul în Divizia B, dar la finalul turului ne vom întări prin aducerea unor jucători străini", a completat Costel Cernat. Fostul mare jucător, care are în spate zece ani de antrenorat în Franţa, este optimist în privinţa viitorului baschetului stelist: "Suntem un club mare, un brand, avem condiţii de pregătire bune. Ne mai trebuie un sponsor puternic, pentru ca Steaua să revină acolo unde îi e locul, adică în fruntea baschetului românesc".
Palmares
În istoria sa, Steaua a câştigat nu mai puţin de 21 de titluri de campioană şi 3 Cupe ale României, iar pe plan internaţional se poate lăuda cu o semifinală în Cupa Campionilor Europeni, performanţă unică în baschetul nostru. Printre echipele care au trebuit să se încline în faţa Stelei se numără FC Barcelona, Panathinaikos Atena, Juventud Badalona, Estudiantes Madrid sau Sinudyne Bologna, adică nume grele pe plan european. De-a lungul anilor, au îmbrăcat tricoul roş-albastru câţiva dintre cei mai mari jucători români, precum Andrei Folbert, Mihai Nedef, Alin Savu, Titus Tarău, Gheorghe Oczelak, Costel Cernat, Petre Brănişteanu, Anton Netoliczki, Roman Opşitaru sau Florentin Ermurache.E nevoie de sponsori
Preşedintele FR de Baschet, Carmen Tocală, este de părere că reînfiinţarea echipei Steaua este un câştig pentru baschetul românesc. "La început de mandat am spus că ar fi o mare realizare să readucem marile derby-uri dintre Steaua şi Dinamo. Mă bucur că acest lucru s-ar putea întâmpla. Au nevoie de un sponsor, pentru că doar cu banii de la club nu vor rezista", a declarat Carmen Tocală. În opinia sa, faptul că antrenorul Costel Cernat lucrează şi la Steaua şi la naţională nu reprezintă un impediment atât timp cât echipa se află în Divizia B, dar acestuia îi va fi foarte greu dacă se va reuşi promovarea."Suntem un club mare, un brand, avem condiţii de pregătire bune. Ne trebuie un sponsor puternic, pentru ca Steaua să revină în fruntea baschetului românesc"
Costel Cernat
Citește pe Antena3.ro