x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cum s-a "înţepat" Dan

Cum s-a "înţepat" Dan

de Mihai Igirosanu    |    27 Ian 2010   •   00:00
Cum s-a "înţepat" Dan
Sursa foto: Cristi Preda/Intact Images/Gazeta Sporturilor

Privită iniţial drept o lovitură din punct de vedere al imaginii, completată de una financiară, plecarea lui Dan Petrescu din campionatul României pare a fi, de fapt, o mutare pe care fostul antrenor al Unirii Urziceni o regretă.

Campion în România, participant cu rezultate extraordinare în grupele Ligii Campionilor, Dan Petrescu a ales Kuban Krasnodar, echipă ce a retrogradat în divizia secundă a campionatului din Rusia.
Multă lume s-a întrebat cum de cel mai bine plătit tehnician din Liga I, remunerat cu 500.000 de euro pe an la Urziceni, a decis să preia o formaţie dintr-un eşalon secund.
Jurnalul Naţional vă dezvăluie care au fost motivele şi cum s-a produs mutarea care a stârnit atâta nedumerire în fotbalul românesc.

ANTAMAT ÎN VARĂ
La 10 iunie 2009 s-a consfinţit câştigarea titlului de Unirea Urziceni. În Rusia, în această perioadă (12 iunie-12 iulie), campionatul era în pauza de vară, după desfăşurarea a doar 12 etape, competiţia având loc după sistemul primăvară-toamnă şi având 30 de runde. Kuban Krasnodar acumulase doar 13 puncte, dar rezultatele obţinute o îndreptăţeau la o soartă mai bună în partea a doua a sezonului.

Obţinuse câteva victorii de senzaţie pe teren propriu, 1-0 cu Spartak Moscova, 1-0 cu Lokomotiv Moscova, 1-0 cu ŢSKA Moscova, precum şi un 1-1 pe terenul celor de la Dinamo Moscova. În consecinţă, conducătorii de la Kuban aveau planuri măreţe. Cronologic, vizau menţinerea în prima ligă, iar apoi aducerea unui antrenor de valoare, care să conducă echipa spre o participare în premieră în cupele europene.

Grăbit, preşedintele clubului şi totodată şi guvernatorul regiunii Krasnodar, Aleksandr Tkacev, l-a contactat pe Dan Petrescu, făcându-i o propunere de nerefuzat la acea vreme: triplarea contractului anual, adică 1,5 milioane de euro pe sezon, plus promisiunea unor achiziţii importante, printre care anumiţi jucători de top din România.

CALCULE DATE PESTE CAP
Dan Petrescu a acceptat, nu înainte însă de a lua bani în avans de la conducătorii de la Kuban. O sumă destul de consistentă. "Bursucul" şi-a făcut un calcul simplu: campionatul Rusiei este unul destul de bine cotat în Europa. Mai mult, Petrescu s-a temut de un parcurs slab în grupele Ligii, ceea ce putea să-i scadă cota lui de antrenor. Ce a urmat? Unirea Urziceni a obţinut 8 puncte în Liga Campionilor, cu victorii de senzaţie la Glasgow (4-1) şi în Ghencea, 1-0 cu Sevilla şi terminarea turului din Liga 1 în fruntea clasamentului, la egalitate de puncte cu CFR Cluj şi cu Steaua.

Indiscutabil, cota lui Dan Petrescu a crescut şi mai mult, iar ofertele mult mai consistente au început să apară. În acest timp, Kuban Krasnodar şi-a dat duhul. A retrogradat în liga a doua.

A RATAT SERIE A
Prima ofertă concretă a venit pe final de sezon, din Italia, de la Siena. A fost în cărţi şi pentru echipa naţională a României, a fost dorit şi de cluburi din Anglia sau din Scoţia, dar cel mai mare contract i-a fost propus din Arabia Saudită, în jur de 2,5 milioane de euro pe sezon. Dan Petrescu nu a putut să ia în calcul nici una dintre aceste variante, pentru că era deja legat, prin suma luată în avans, de ruşii de la Kuban. Echipă care, fiind retrogradată, şi-a schimbat automat strategia.

Prin urmare, promisiunile făcute în vară lui Dan Petrescu nu mai pot fi respectate în totalitate. Sumele alocate campaniei de achiziţii sunt mai mici, iar în loc de participarea în cupele europene, noul obiectiv este promovarea în prima ligă. În Liga secundă din Rusia, numărul străinilor care pot fi legitimaţi este mult mai mic decât în prima divizie.

 

Ar trebui să-şi răscumpere contractul!
Ultima ofertă venită pentru Dan Petrescu este din partea unui alt club din Serie A, Livorno. "Trebuie să le dau răspunsul celor de la Livorno, dar îi voi refuza, pentru că am început o treabă cu cei de la Kuban", a declarat Dan Petrescu, după ce postul britanic Sky Sport 24 a dezvăluit negocierile dintre antrenorul român şi clubul italian. Singura variantă prin care Dan Petrescu se poate despărţi de Kuban este de a returna banii primiţi în avans şi de a avea acceptul conducătorilor clubului. Deocamdată, "Bursucul" pare a fi legat de ruşi, pentru cei trei ani de contract.

×
Subiecte în articol: sport Rusia antrenor fotbal dan petrescu