x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport CUPA DAVIS - Acasă, cu Rusia

CUPA DAVIS - Acasă, cu Rusia

de Vlad Ionescu    |    24 Sep 2008   •   00:00
CUPA DAVIS - Acasă, cu Rusia

Echipa României va întâlni Rusia pe teren propriu în primul tur al Grupei Mondiale, ediţia 2009. Meciul se va disputa în Capitală, la Sala Polivalentă sau la Romexpo.



Echipa României va întâlni Rusia pe teren propriu în primul tur al Grupei Mondiale, ediţia 2009. Meciul se va disputa în Capitală, la Sala Polivalentă sau la Romexpo.

Aflată în a doua urnă valorică la tragerea la sorţi de la Madrid, România a căzut cu un adversar redutabil, Rusia, a doua clasată în ierarhia Cupei Davis. Având doi jucători între primii douăzeci din lume, Nikolai Davidenko (numărul 6 ATP) şi Igor Andreev (numărul 19), ex-sovieticii au ajuns în acest an până în semifinale, unde au fost învinşi greu de Argentina, cu 3-2. "Nu prea e bună tragerea la sorţi pentru noi. Rusia e una dintre cele mai tari echipe din lume, care este clar favorită. Pornim cu şansa a doua. Sper ca băieţii să fie în formă, mai ales Victor Hănescu. Sunt sigur că el poate să-l bată pe oricare jucător rus", a declarat Andrei Pavel, cel mai bun tenisman român din ultimii 15 ani, care intenţionează să devină în scurt timp căpitanul nejucător al echipei. "Cneazul" nu exclude în totalitate posibilitatea de a reveni pe teren chiar împotriva Rusiei, însă admite că şansele sunt reduse: "O să mai fac o tomografie, să văd cum stau cu spatele. Dacă rezultatul o să fie bun, poate mai încerc o dată să mă apuc de treabă, dar şansele sunt mici. Ar fi o onoare pentru mine un meci în Cupa Davis cu Rusia, dar fiecare îşi cunoaşte corpul".  Meciul din 6-8 martie ar putea fi găzduit de Sala Polivalentă din Bucureşti, singura din ţară care îndeplineşte condiţiile impuse de Federaţia Internaţională de Tenis, având peste 4.000 de locuri. O altă variantă este Romexpo, unde poate fi amenajat un teren de zgură, suprafaţă preferată de jucătorii noştri. "Preferăm Polivalenta, dar acolo ar fi o problemă, pentru că nu vom putea aduce zgură, iar asta nu ar fi în avantajul nostru", a declarat antrenorul Florin Segărceanu.

Bilanţ favorabil
Palmaresul întâlnirilor directe dintre echipele României şi Rusiei este favorabil cu 3-1 echipei noastre. Primul meci a avut loc în 1969, când România lui Ilie Năstase şi a lui Ion Ţiriac a învins fosta URSS la Bucureşti cu 4-1. Au urmat încă două victorii tricolore, ambele cu 3-2, în 1972 la Tbilisi şi 1973 din nou la Bucureşti. Ultima confruntare a avut loc în 1997 la Moscova, când Rusia a câştigat cu 3-2. România a disputat până acum trei finale ale Cupei Davis (1969, 1971, 1972), toate pierdute, în timp ce viitoarea s-a adversară s-a calificat de cinci ori în ultimul act, reuşind să triumfe de două ori, în 2002 şi 2006.

Program turul 1
Argentina – Olanda
Cehia – Franţa
SUA – Elveţia
Croaţia – Chile

Meciurile din primul tur al Grupei Mondiale se vor disputa în perioada 6-8 martie 2009 pe terenul primelor echipe. Învingătoarele se vor califica în sferturile de finală, iar învinsele vor disputa barajul de menţinere în Grupa Mondială. De când a fost introdus actualul format în Cupa Davis, România a câştigat o singură dată în primul tur, 3-2 cu Belarus, în 2005. În actuala ediţie, Salatiera de Argint  va fi disputată între Spania şi Argentina.

×
Subiecte în articol: sport Rusia