x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport A patra pogorâre a Bursucului în Gruia, în speranța unei minuni de Paște

A patra pogorâre a Bursucului în Gruia, în speranța unei minuni de Paște

de Adi Munteanu    |    10 Apr 2024   •   06:20
A patra pogorâre a Bursucului în Gruia, în speranța unei minuni de Paște
Sursa foto: Hepta

„Ultima soluție, încă un Dan Petrescu”, este gluma postată de suporterii CFR-ului la aflarea veștii că Petrescu revine în Gruia. Patronul Nelu Varga a făcut tot ce s-a putut pentru a-l readuce pe „Bursuc”, iar scopul este clar: calificarea în cupele europene. Nici titlul nu a fost scos de pe listă, pentru că datoriile clubului pot fi acoperite doar de calificarea în grupele Champions League. 

Așa cum Jurnalul a anunțat încă de săptămâna trecută, Dan Petrescu a fost numit antrenor la CFR Cluj. Una peste alta, s-a renunțat la cele două experimente. Primul a fost acela ca echipa să schimbe stilul de joc, mai spectaculos, ofensiv. N-a reușit experimentul, nici cu Mandorlini, nici cu Mutu. Jocul echipei n-a fost nici spectaculos, nici ofensiv, nici eficient. Mai mult, a lipsit siguranța din apărare, CFR depinzând doar de portarul Sava și minunile lui din poartă. Bilanțul a fost dezamăgitor, dacă nu catastrofal, culminând cu eliminarea rușinoasă din Cupa României și pericolul de a rata participarea în cupele europene. Al doilea experiment a fost al lui Dan Petrescu în Coreea de Sud. Și acesta a fost un rateu, Petrescu lăsând echipa pe ultimul loc în clasament. Demiterea de la Jeonbuk Hyundai Motors, campioană 2019-2021, era inevitabilă încă de la începutul lunii martie, însă au mai durat negocierile pentru închiderea contractului. Ei bine, Nelu Varga trata încă de pe atunci revenirea lui Dan Petrescu, chiar dacă antrenor era Adrian Mutu, iar acestuia i se „garantase” că va avea un mandat cât a avut Alex Ferguson la Manchester United. Bilanțul Bursucului în 2024: trei înfrângeri, trei egaluri și nicio victorie. Acest rateu seamănă cu precedenta aventură în străinătate a lui Petrescu, în Turcia, 11 ianuarie-23 februarie 2021, la Kayserispor, când a fost demis după doar 42 de zile: două victorii, trei egaluri și trei înfrângeri. Practic, singura perioadă de succes în străinătate a lui Dan Petrescu a fost la Kuban Krasnodar, în 2009-2012. De atunci succes a avut numai în campionatul intern.

Situație nouă pentru Petrescu

Chemat la CFR în plin play-off,  Dan Petrescu se află într-o situație inedită pentru el. De obicei, CFR sub conducerea lui pleca lansat, punea o diferență de puncte care demoraliza urmăritoarele. Acum situația este pe dos. Sunt 10 puncte diferență față de FCSB, mai exact 11 puncte, pentru că CFR a avut punctajul rotunjit, și pentru a trage la campionat, așa cum își dorește cu ardoare patronul Nelu Varga, trebuie să facă numai minuni până la finalul campionatului, mai exact să învingă în toate cele 6 meciuri rămase, începând cu meciul din acest weekend, cu FCSB. Calculele lui Varga: șase puncte cu FCSB în play-out, victorii cu celelalte echipe și FCSB să se mai încurce de două ori, o fac pe CFR campioană, însă este greu de crezut că echipa lui Gigi Becali să pățească o astfel de prăbușire. În orice caz, Nelu Varga i-a promis lui Dan Petrescu o primă uriașă, 200.000 de euro, dacă va lua titlul. „E mai degrabă o sumă care să-l motiveze pe Petrescu să nu iasă din locurile pentru cupele europene”, opinează suporterii, care nu mai speră la titlu în acest an. „Petrescu va fi cu adevărat util sezonul viitor, dacă nu mai primește la vară, iar, vreo ofertă bănoasă de prin China, Coreea sau de la arabi”, mai spun ei.

Rămâne de văzut dacă Petrescu mai „sperie” pe cineva în campionatul nostru. S-a văzut și în sezonul trecut că echipele din Liga 1 au găsit de multe ori ac de cojocul jocului „Bursucului”. În iarna sezonului trecut rămas fără soluții și idei, văzând că Farul se duce spre titlu, a abandonat clubul. „Nu știe să gestioneze o echipă dacă nu e pe primul loc. Cum este mai jos, se pierde vraja. Dă vina pe alții, pe arbitri, pe adversari, pe starea terenului, pe orice, pentru ca mai apoi să amenințe că nu mai antrenează niciodată în România, că nu este respectat”, mai spun suporterii, mulți dintre ei îndoindu-se că Petrescu va mai putea repeta performanțele din trecut. De asemenea, fanii sunt nemulțumiți de jocul nespectaculos prestat de Dan Petrescu. 

Tinerii, în pericol

Realist vorbind, obiectivul noului mandat al lui Petrescu la CFR este podiumul în acest an, pe termen scurt, și pregătirea sezonului viitor. Însă, așa cum îl știm, Petrescu va dori întărirea echipei cu jucători experimentați, el neriscând niciodată cu jucători tineri. Astfel că doar 2-3 jucători U21 va avea în lot, și asta doar datorită regulii FRF, iar pe aceștia ar trebui să-i aducă de undeva, deoarece portarul Răzvan Sava, Ilie Matei, Alin Fica și Robert Filip nu vor mai fi eligibili U21. Și, mai mult ca sigur, așa cum a mai procedat în trecut și cu Petrila, și cu Păun, nu-i va mai folosi. Din lot, doar portarul de rezervă, Otto Hindrich, însă el nu a mai apărat într-un meci oficial din mai anul trecut. 

Varga oferă un salariu de 30.000 de euro pe lună și un bonus 200.000 se euro dacă Petrescu reușește să ia titlul în acest sezon. El ar putea conduce echipa de pe bancă chiar în acest weekend cu FCSB.

Am dori ca Dan Petrescu să fie pe bancă la meciul de acasă cu FCSB însă ne îndoim că va risca să revină la CFR cu o înfrângere. Probabil va fi tot antrenorul de la telefon, așa cum a fost și la victoria din Giulești.

Suporter CFR Cluj

Dacă mai vine și Marius Șumudică la Rapid vom avea spectacolul asigurat. Dacă nu vom avea fotbal de calitate, măcar o să avem circ de calitate.

Suporter CFR Cluj

×