x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Definiţia neputinţei

Definiţia neputinţei

de Mihai Igirosanu    |    08 Sep 2008   •   00:00
Definiţia neputinţei
Sursa foto: Ionuţ Anghel/

ROMÂNIA – LITUANIA 0-3 ● Balticii fac istorie pe spinarea noastră
După ce în urmă cu cîteva luni se autoproclama printre favoritele la titlul european, naţionala tricoloră a fost spulberată la Cluj de reprezentativa de fotbal a unei ţări minuscule, în care la capitol sporturi de echipă nu există decît baschet masculin şi, parţial, hochei pe gheaţă.



ROMÂNIA – LITUANIA 0-3 ● Balticii fac istorie pe spinarea noastră
După ce în urmă cu cîteva luni se autoproclama printre favoritele la titlul european, naţionala tricoloră a fost spulberată la Cluj de reprezentativa de fotbal a unei ţări minuscule, în care la capitol sporturi de echipă nu există decît baschet masculin şi, parţial, hochei pe gheaţă.

Fără vedetele Mutu şi Chivu, tricolorii au arătat exact aşa cum s-a afirmat de către toată lumea: o echipă modestă, departe de crema fotbalului european şi incapabilă să-şi adapteze partitura la realitatea oferită de un adversar, fie el şi modest.

CONCLUZII.
Dacă în dreptul României putem contabiliza doar figuri ieftine, materializate prin cîteva pietre şi sudalme aruncate de nişte tricolori în direcţia ziariştilor, dar şi faptul că după plimbarea de dimineaţă a mai urmat una, seara, în timpul meciului, putem analiza evoluţia Lituaniei. Astfel, în afara lui Marius Stankevicius, la 27 de ani, familiarizat cu fotbalul italian, evoluînd la Brescia, Cosenza şi actualmente la Sampdoria, ceilalţi doi marcatori ai balticilor pot spune că şi-au făcut botezul cu ocazia meciului împotriva României. La 24 de ani, Saulius Mikoliunas a înscris primul său gol pentru echipa naţională. În rest, de vreo trei sezoane îşi desfăşoară activitatea în Scoţia, la Hearts of Midlothian, club care an de an ezită să-l cumpere definitiv. În fine, autorul golului de 3-0, Mindaugas Kalonas, a intrat din postura de rezervă, a bifat de asemenea prima sa reuşită în tricoul Lituaniei şi este cunoscut drept un veritabil globetrotter, schimbînd opt echipe pînă în prezent. Momentan este în lotul echipei irlandeze Bohemians Dublin. În concluzie, luînd în calcul diferenţa de valoare, evoluţia ostilităţilor, dar şi rezultatul final, concluzia este că Lobonţ, Tamaş şi restul şmecherilor de cartier din echipa naţională puteau să-şi prelungească pînă la ora 23:00 plimbarea de relaxare. Pentru divertisment, ar fi putut arunca pietricele în apă, în copaci sau unul în altul.

"Am prins o seară proastă, am jucat foarte slab. Trebuia să vină şi acest moment. Am pierdut într-o manieră categorică, nu prea mai e nimic de spus" a concluzionat selecţionerul Victor Piţurcă.

REALITATE
"Eu am spus tot timpul că România nu e o forţă în lume şi în Europa. Nu s-a înţeles lucrul acesta, dar poate acest rezultat ne trezeşte la realitate şi ne dăm seama de valoarea fotbalului românesc, chiar dacă sîntem în grupele Ligii, chiar dacă echipa naţională a fost pe locul 13 în lume"
Victor Piţurcă

MOTIVE
"Nu am fost inspirat, nu am ales nici cel mai bun «11». Cred că am făcut o greşeală că nu am venit la Cluj de luni. A fost o mare greşeală, de fapt. Eu am simţit de ieri jucătorii că nu sînt în regulă. Atmosfera a fost umedă, nu ne-a priit şi nu au putut să reacţioneze"
Victor Piţurcă

EXTAZ
"Îi felicit pe jucători, am pregătit bine partida şi am obţinut o victorie importantă. Jucătorii mei şi-au îndeplinit sarcinile şi în ciuda scorului a fost foarte dificil. E bine că am început cu dreptul, e o victorie bună pentru noi, care ne dă încredere. Sîntem foarte fericiţi"

Jose Couceiro, selecţioner Lituania

Încredere

Oamenii importanţi din fotbalul românesc i-au acordat un vot de încredere selecţionerului Victor Piţurcă, în ciuda umilinţei pe care naţionala a suferit-o sîmbătă seară. "Avem probleme cu aria de selecţie, nu există mulţi jucători de unde să se aleagă. Este adevărat că nu jucăm nimic, dar fiţi siguri că nu voi lua nici o decizie la pripeală. Nu ştiu dacă vom rezolva problemele dacă îl demitem pe selecţioner", a declarat directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu.

"Corleone"

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, îi susţine şi el pe selecţionerul Piţurcă şi pe preşedintele Mircea Sandu. "La ultimele cinci-şase partide au fost greşeli mari de organizare. Ele se văd în jocul naţionalei. Eu îi susţin pe Piţurcă şi pe Sandu, pentru că îi ştiu capabili de lucruri bune. Cei care s-au ocupat de echipele naţionale de cîte ori au fost la cluburi să vadă cum se pregătesc jucătorii? Nu au fost, vă spun eu sigur. Mircea Sandu poate fi înlăturat numai cu dovezi. Cu toate greşelile pe care le are, e cel mai bun preşedinte".

Coşmar

La o zi după meci, atacantul Ciprian Marica şi-a cerut scuze. "E un coşmar, e ceva foarte greu de digerat! Ne doare şi ne e ruşine de ce s-a întîmplat! Le cer scuze şi oamenilor din Cluj, care au fost martori la această umilinţă, şi tuturor românilor care au urmărit partida! Merităm fluierăturile fanilor şi toate criticile care vor veni. E o înfrîngere urîtă, mai ales că ne-a bătut Lituania, nu Franţa sau eu ştiu ce mare putere fotbalistică. Eram însă sigur că vom avea un meci greu, am şi spus chiar la reunire că trebuie să strîngem rîndurile."  

Preliminariile CM 2010 – Grupa 7
România – Lituania     0-3
Stankevicius (’31), Mikouliunas (’69), Kalonas (’87)
Austria – Franţa     3-1
Janko (’8), Aufhauser (’42), A. Ivanschitz (’72-pen.) / Govou (’61)
Serbia – Insulele Feroe     2-0
Jacobsen (’31-autogol), Zigic (’88)
Etapa viitoare (miercuri, 10 septembrie): Insulele Feroe – România, Lituania – Austria, Franţa – Serbia.

Clasament
1. Lituania     1    1    0    0    3-0    3 p
2. Austria      1    1    0    0    3-1    3 p
3. Serbia       1    1    0    0    2-0    3 p
4. Franţa       1    0    0    1    1-3    0 p
5. Feroe        1    0    0    1    0-2    0 p
6. România    1    0    0    1    0-3    0 p

×
Subiecte în articol: sport