După foarte mulți ani Federația a programat meciuri amicale și cu echipe importante. Moda lansată pe vremuri de Anghel Iordănescu de a angaja numai echipe mici în pregătiri nu mai este pe placul juniorului Edward Iordănescu. Până la EURO 2024 naționala are două perioade de pregătire. În prima, jucăm cu Irlanda de Nord, pe 22 martie pe Arena Națională. Al doilea meci jucăm cu Columbia, la Madrid, pe stadionul celor de la Atletico. Desigur, suporterii români ar fi vrut Columbia la București, însă sud-americanii s-au cantonat în Spania, unde au mai programat un amical și cu Spania.
A doua perioadă de pregătire este în iunie, înaintea plecării la turneul final din Germania, pe 4 iunie cu Bulgaria și pe 8 iunie, tot la București, cu Liechtenstein.
Lot cu rezerve la echipele de club
Edi Iordănescu este criticat că a adus la lot mulți stranieri care nu prea joacă la echipele de club. Ianis Hagi, Horațiu Moldovan, Radu Drăgușin, Andrei Rațiu au jucat foarte puțin sau deloc în 2024 și contrar principiilor expuse de Edi Iordănescu, conform cărora „cine nu joacă la club nu este chemat la națională”, selecționerul i-a chemat totuși la această acțiune. Mihai Stoichiță a spus că-s necesare aceste convocări: „Chiar dacă sunt rezerve, ei sunt la cluburi importante din Europa, sunt jucători valoroși, care au dus greul calificării și pot oricând să prindă meciuri la club și să reintre în circuit. Că nu degeaba i-au cumpărat. În celălalt cantonament, din iunie, situația va fi alta. Atunci doar cei mai în formă jucători vor fi convocați”. Easyfile, acum este posibil ca Moldovan, deși nu a prins niciun minut pe teren la Atletico Madrid, să fie titular fie cu Irlanda de Nord, fie cu Columbia. Ianis Hagi, care a jucat puțin și de cele mai multe ori dezamăgitor la Alaves, va prinde minute în cele două amicale ale naționalei. „Poate-poate va impresiona la națională și i se vor oferi mai multe șanse și la club. Oricum am da-o, lui Edi îi va fi greu să nu-l selecționeze pe Ianis la echipa națională dacă acesta nu este accidentat. Edi o să-i ofere ocazia să revină la o formă bună”, ne-a declarat o sursă din federație.
Radu Drăgușin a prins primul meci ca titular la Tottenham de la transferul de la Bologna, însă a fost cu ghinion. Spurs a pierdut 3-0 la Fulham, iar la două goluri vinovatul a fost chiar fundașul român. Totuși, evoluția lui a fost în media echipei, nici cel mai bun, nici cel mai slab. Titularizarea lui la Tottenham depinde însă de situația medicală a lui Micky van de Ven, titularul de drept în apărarea lui Tottenham. În aceeași situație este și Andrei Rațiu. Transferat în vara lui 2023 de la Huelva, unde a fost titular de bază timp de doi ani în liga a doua spaniolă, la Rayo Vallecano, este rezerva albanezului Ivan Balliu. Rațiu a prins doar 6 meciuri în acest sezon de La Liga, niciunul integralist, iar asta în condițiile în care Bellami a avut multe meciuri în care a gafat decisiv. Rațiu nu a jucat rău când a avut ocazia, însă veteranul albanez de 32 de ani a fost mereu preferat. Interesant este că pentru postul lui Rațiu la națională, Edi Iordănescu a chemat la lot doi jucători de la CFR Cluj: titularul Mogoș și rezerva lui, Cristi Manea. Aceștia joacă prin rotație la echipa lui Adi Mutu și, în plus, Mogoș poate juca și în centrul apărării.
FCSB vs Parma
Cea mai mare aglomerație pe un post este în stânga atacului, unde sunt Valentin Mihăilă, Florinel Coman, Florin Tănase, la nevoie și Darius Olaru și Denis Drăguș. Toți au arătat în ultima vreme o formă bună însă favoriți rămân Coman - FCSB, și Mihăilă - Parma. Până acum, selecționerul i-a folosit prin rotație, fie Coman titular și înlocuit cu Mihăilă, fie Mihăilă titular și înlocuit cu Florinel Coman. În dreapta atacului prima variantă este Dennis Man. În mare formă la Parma, este greu de scos din echipă. Selecționerul obișnuia să-l înlocuiască în repriza a doua cu Olimpiu Moruțan, decisiv de multe ori în meciurile de calificare, mai ales cele trei pase de gol în dubla cu Elveția.
Mitriță își cere scuze
Poate cel mai în formă jucător din campionatul intern, Alex Mitriță a fost din nou lăsat în afara lotului naționalei. Chiar dacă a dus aproape de unul singur pe Universitatea Craiova pe locul 2 în play-off, Edi Iordănescu n-a avut ochi și pentru el. Actele de indisciplină de la convocările trecute n-au fost uitate de selecționer și acesta n-a fost înduplecat nici măcar de jocul bun al olteanului. „Eu îmi fac treaba în continuare pe teren, trebuie să îmi ajut echipa de club și când va veni convocarea la națională voi merge cu inima deschisă. Munca mea și rezultatele mele vor fi răsplătite. Mi-am schimbat atitudinea. Îmi doresc să fiu la Euro, fiecare jucător își dorește asta, voi lupta pentru asta”, a spus Alexandru Mitriță după victoria de la Cluj, unde a fost cel mai bun jucător de pe teren.
Oamenii de bază ai lui Edi
Cu mici excepții, selecționerul va folosi nucleul de jucători utilizat în preliminarii. În centrul apărării cuplul Burcă-Drăgușin, pe laturile apărării Manea și Bancu, la mijloc Stanciu și Răzvan Marin, iar în atac Denis Alibec, Man și Coman sau Mihăilă. Lângă ei, alternativ vor mai juca Cicâldău, Marius Marin, Moruțan, Drăguș, Pușcaș și Tănase. Așteptările sunt mari de la Olaru, care în ciuda formei bune din Liga 1 nu a reușit să impresioneze până acum la națională, și Adrian Șut. Ultima necunoscută rămâne postul de portar. Horațiu Moldovan este clar că va pierde lotul pentru EURO dacă nu-i va lua postul lui Oblak la Atletico. Niță ar fi favoritul datorită experienței și pentru că a redevenit titular la club după transferul în Turcia. Însă părerile suporterilor înclină mai mult pentru titularizarea lui Aioani, cu un an 2024 excelent la Rapid.
Lotul României pentru meciurile cu Irlanda de Nord și Columbia
Portari: Horațiu Moldovan (Atletico Madrid - Spania, 9 selecții/0 goluri), Florin Niță (Gaziantep - Turcia, 19/0), Ștefan Târnovanu (FCSB, 1/0), Marian Aioani (Rapid, 0/0).
Fundași: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano - Spania, 15/1), Cristian Manea (CFR Cluj, 24/2), Vasile Mogoș (CFR Cluj, 4/0), Andrei Burcă (Al-Okhdood - Arabia Saudită, 25/1), Radu Drăgușin (Tottenham - Anglia, 13/0), Adrian Rus (Pafos - Cipru, 19/1), Ionuț Nedelcearu (Palermo - Italia, 25/2), Bogdan Racovițan (Raków - Polonia, 0/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 34/2), Deian Sorescu (Gaziantep - Turcia, 14/0).
Mijlocași: Nicolae Stanciu (Damac - Arabia Saudită, 66/14), Marius Marin (Pisa - Italia, 15/0), Alexandru Cicâldău (Konyaspor - Turcia, 35/4), Răzvan Marin (Empoli - Italia, 52/3), Olimpiu Moruțan (Ankaragucu - Turcia, 14/1), Darius Olaru (FCSB, 15/0), Adrian Șut (FCSB, 0/0), Dennis Man (Parma - Italia, 20/6), Valentin Mihăilă (Parma - Italia, 17/4), Ianis Hagi (Deportivo Alaves - Spania, 31/4), Denis Drăguș (Gaziantep - Turcia, 8/2), Florinel Coman (FCSB, 12/1).
Atacanți: George Pușcaș (Bari - Italia, 40/11), Denis Alibec (Muaither - Qatar, 36/5), Florin Tănase (Al-Okhdood - Arabia Saudită, 17/2).