x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport AFP: A murit regina săriturii în înălţime, românca Iolanda Balaş

AFP: A murit regina săriturii în înălţime, românca Iolanda Balaş

11 Mar 2016   •   19:40
AFP: A murit regina săriturii în înălţime, românca Iolanda Balaş

A murit, vineri, la vârsta de 79 de ani, regina săriturii în înălţime, românca Iolanda Balaş, dublă campioană olimpică în această probă, scrie AFP, care preia o declaraţie dată pentru AGERPRES de preşedintele Federaţiei române de atletism, Ion Sandu: ''Iolanda Balaş a fost cea mai mare atletă română şi unul din cei mai mari 20 de sportivi din lume din toate timpurile''.


Balaş, care a dominat cu supremaţie săritura în înălţime feminin între 1957 şi 1967, a câştigat prima sa medalie de aur la Campionatele europene din 1958, cu o săritură de 1,77 m. Trei ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Roma, ea trece peste ştacheta înălţată la 1,85 m, cu 14 cm mai mult decât medaliata cu argint, poloneza Jaroslawa Jozwiakowska, rememorează AFP.

Românca, având 1,85 m înălţime, îşi apără cu succes titlul olimpic în 1964 la Tokyo, depăşind-o cu 10 cm pe australianca Michele Mason-Brown, cu o săritură de 1,90 m. Balaş va câştiga nu mai puţin de 140 de victorii consecutive şi va îmbunătăţi de 14 ori recordul mondial, rămânând neînvinsă timp de 10 ani cu recordul pe care l-a stabilit în 1961 - 1,91 m. Ea se retrage în 1967 din cauza unei rupturi la tendonul lui Ahile, un traumatism care a făcut-o să sufere toată viaţa. Devenită antrenor şi preşedinte al FRA, Balaş a fost decorată în 2000 de fostul preşedinte român Ion Iliescu şi în 2010 de fostul rege Mihai al României, adaugă AFP în comentariul său.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: iolanda balas