x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport TAS: Valieva va concura la individual feminin la Jocurile Olimpice

TAS: Valieva va concura la individual feminin la Jocurile Olimpice

14 Feb 2022   •   11:40
TAS: Valieva va concura la individual feminin la Jocurile Olimpice
Sursa foto: Hepta

Patinatoarea rusă Kamila Valieva va putea concura în proba de individual feminin la patinaj artistic la Jocurile Olimpice de la Beijing, în urma unei decizii luate luni de instanța supremă a sportului, TAS.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a declarat că a confirmat decizia Agenției antidoping din Rusia de a ridica interdicția impusă tinerei de 15 ani, care a fost depistată pozitiv pentru o substanță interzisă la 25 decembrie, într-o declarație publicată luni, pe site-ul TAS.

TAS a citat faptul că Valieva statutul de „persoană protejată", în conformitate cu normele Agenției Mondiale Antidoping (WADA), este una dintre circumstanțele excepționale care au stat la baza deciziei sale.

Patinatoarea artistică este unul dintre cei mai tineri sportivi care se confruntă cu o acuzație de dopaj în timpul Jocurilor Olimpice.

Rezultatul testului antidoping pozitiv a fost dezvăluit abia pe 8 februarie, după ce Valieva a concurat în proba pe echipe la Jocurile de iarnă, uimind lumea cu primele sărituri cvadruple realizate vreodată în competiția olimpică feminină.

În decizia sa, TAS a subliniat „problemele grave legate de notificarea intempestivă a rezultatelor".

„Această notificare tardivă nu a fost vina ei, în mijlocul Jocurilor Olimpice de iarnă", se arată în decizie.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO), WADA și Uniunea Internațională de Patinaj (ISU) au făcut apel la decizia RUSADA de a ridica suspendarea provizorie pentru dopaj a Valievei.

Hotărârea TAS nu a abordat fondul cazului de dopaj al lui Valieva.

Anterior, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a declarat că acordarea medaliilor pentru proba pe echipe nu poate avea loc până când nu se va rezolva cazul de dopaj.

Nu este clar dacă ceilalți membri ai echipei ROC pot primi medaliile de aur. Echipa SUA, locul al doilea, și Japonia, locul al treilea, așteaptă, de asemenea, un deznodământ. Canada a terminat pe locul patru.

„Probabil că acest lucru nu va fi rezolvat în timpul acestor Jocuri și este ceva regretabil, dar trebuie să urmăm procedura", a declarat Adams.

„Ne-ar fi plăcut și am cerut ca părțile să fie de acord ca întregul caz, în întregime să fie rezolvat o dată pentru totdeauna".
Proba de simplu feminin, probă pentru care Valieva este mare favorită, începe marți cu programul scurt și se încheie joi cu patinajul liber.

Audierea de la Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Beijing, care a durat până la primele ore ale dimineții, nu a abordat problema testului pozitiv al adolescentei pentru un medicament interzis pentru inimă, efectuat la 25 decembrie.

Rezultatul pozitiv nu a fost raportat timp de peste șase săptămâni, permițându-i lui Valieva să concureze pe 7 februarie, cu echipa Comitetului Olimpic Rus (ROC).

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Kamila Valieva