x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Cupa Mondială, niveluri periculoase de aglomerare a meciurilor: Jucătorii sunt suprasolicitați și va fi și mai rău

Cupa Mondială, niveluri periculoase de aglomerare a meciurilor: Jucătorii sunt suprasolicitați și va fi și mai rău

de Redacția Jurnalul    |    08 Iun 2023   •   20:14
Cupa Mondială, niveluri periculoase de aglomerare a meciurilor: Jucătorii sunt suprasolicitați și va fi și mai rău
Sursa foto: Hepta

Aproape jumătate dintre jucătorii care au participat la Cupa Mondială de anul trecut au resimțit o oboseală mentală extremă sau crescută în timpul unui sezon fără precedent de aglomerat cu meciuri, potrivit sindicatului internațional al jucătorilor FIFPRO.

Ligile naționale au făcut o pauză în noiembrie pentru prima Cupă Mondială de la jumătatea sezonului, jucătorii fiind privați de timp de pregătire pentru competiția din Qatar și mulți dintre ei revenind imediat la competițiile de club.

Platforma de monitorizare a încărcăturii de muncă a jucătorilor (PWM) a FIFPRO, care utilizează date de la 1.800 de fotbaliști profesioniști, a declarat că programul intens a avut un impact negativ asupra cluburilor și competițiilor.

Raportul, publicat joi, a constatat că în lunile de dinaintea Cupei Mondiale și în perioada de după Cupa Mondială s-au înregistrat "niveluri periculoase de aglomerare a meciurilor", ceea ce a reprezentat un pericol urgent pentru sănătatea fizică și mentală a jucătorilor.

"Industria are nevoie de un efort colectiv mult mai mare pentru a stabili măsuri eficiente de protecție a volumului de muncă al jucătorilor și o soluție de calendar responsabilă care să protejeze sănătatea jucătorilor și să sprijine performanța acestora", a declarat președintele FIFPRO, David Aganzo, în introducerea raportului citat de Reuters.

Odată cu reformele iminente ale Ligii Campionilor și cu o Cupă Mondială a Cluburilor FIFA extinsă, FIFPRO spune că solicitările asupra jucătorilor de elită vor crește doar în următorul ciclu calendaristic, fiind posibilă o creștere de 11% a încărcăturii meciurilor în 2024-25.

Raportul a inclus studii de caz despre jucători de elită, printre care Enzo Fernandez de la Chelsea, Rodri de la Manchester City, Vinicius Jr de la Real Madrid și viitorul său coechipier Jude Bellingham.

Fundașul francez al lui Manchester United, Raphael Varane, a fost, de asemenea, folosit pentru a prezenta cerințele la care sunt supuși jucătorii de la cluburile de top din Europa.

Varane a jucat pentru clubul său la opt zile după finala Cupei Mondiale, iar în februarie și-a anunțat retragerea din fotbalul internațional, la vârsta de 29 de ani.

"Calendarul este deja mai mult decât plin, jucătorii sunt suprasolicitați și va fi și mai rău", a spus Varane.

"Mi-e teamă că vom asista la cariere mult mai scurte și că jucătorii vor trebui să renunțe foarte devreme la echipa Franței, deoarece, fizic sau mental, ceea ce se cere astăzi este pur și simplu dincolo de limite."

Potrivit datelor Football Benchmark, Varane a avut 248 de apariții în toate competițiile începând cu iunie 2018, 58% dintre acestea fiind back-to-back, definite de PWM ca fiind mai puțin de cinci zile de odihnă între ele. De asemenea, el a parcurs 229.244 kilometri pentru deplasări internaționale în această perioadă.

Faptul că Cupa Mondială a fost înghesuită în sezoanele interne a însemnat că perioada obișnuită de pregătire a lipsit, 68% dintre jucătorii de pe listele finale ale echipelor având mai puțin de două săptămâni pentru a se pregăti pentru turneu, în timp ce mulți au avut doar câteva zile pentru a se recupera după acesta.

Alți factori au contribuit la volumul de muncă al jucătorilor, printre care și dorința FIFA de a mări timpul de joc în meciurile de la Cupa Mondială, timpul mediu de întrerupere ajungând la 11 minute.

Raportul a constatat că 44% dintre jucători au resimțit mai multă oboseală fizică și 23% mai multă oboseală mentală în luna ianuarie în comparație cu alte sezoane, în timp ce 53% au simțit că este mai probabil să sufere de accidentări.

Cluburile din cele cinci mari ligi europene au suferit peste 3.000 de accidentări în sezonul 2022-23, Premier League (686) și Serie A (679) având cele mai mari probleme, în timp ce lunile cele mai dăunătoare în Ligue 1 din Franța au fost ianuarie și februarie.

Clubul spaniol Sevilla a fost grav afectat, cu trei jucători - Papu Gomez (Argentina), Alex Telles (Brazilia) și Thomas Delaney (Danemarca) - toți indisponibili pentru cel puțin 40 de zile după încheierea turneului lor.

Raportul a avertizat asupra pericolelor pentru tinerele talente, precum mijlocașul englez Bellingham, pe care Real Madrid îl va transfera pentru 103 milioane de euro de la Borussia Dortmund.

Datele arată că jucătorul de 19 ani a fost supus unui volum de muncă extrem de mare în comparație cu jucători precum Steven Gerrard, Wayne Rooney și David Beckham la aceeași vârstă.

"Deși este esențial să le oferim tinerelor talente oportunități de a se dezvolta și de a-și pune în valoare abilitățile, este la fel de important să le protejăm bunăstarea și să le asigurăm succesul pe termen lung", se arată în concluzia raportului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cupa mondială pericol