Noi consideram ca antrenamentul pentru a participa la un triatlon este mult mai benefica pentru corp decat practicarea unui singur sport si acela, practicat ocazional. Aici, a nu se intelege ca nu sustinem practicarea sporturilor individuale, ci doar punctam importanta coordonarii celor 3 sporturi respectiv inot, ciclism, alergare.
Revenind la triatlon, vom aduce in discutie cateva dintre multele beneficii pe care acesta le propune practicantilor. Antrenamentul pentru alergare tonifica si modeleaza atat musculatura membrelor inferioare cat si musculatura inferioara a trunchiului, faciliteaza arderea caloriilor, ajuta la reglarea metabolismului, aduce beneficii sistemului cardio-vascular si celui respirator. Înotul tonifica si aduce un plus de troficitate musculara musculaturii superioare a trunchiului, creste capacitatea pulmonara, imbunatateste circulatia,la fel ca si in cazul alergarii si, aproape in egala masura. Ciclismul, pe langa beneficiile aduse sistemului circulator si respirator, intareste musculatura membrelor inferioare oferindu-va astfel ocazia sa fiti posesorii unor muschi cvadriceps demni de invidiat.
Analizand fiecare sport in parte si raportandu-ne la fizicul pe care il impune, observam ca atletii de performanta ai probelor de fond, semi-maraton si maraton, prezinta un corp subtire, masa musculara excesiva, in acest caz, poate fi un dezavantaj. În cazul inotului, acesta este un sport complex ce dezolta corpul relativ in proportii egale, dar nu putem sa nu observam ca musculatura membrelor inferioare este mai slab dezvoltata in raport cu musculatura trunchiului superior. Conformatia corporala a ciclistilor difera in functie specializarea fiecaruia, observam un corp minion in cazul cataratorilor, observam picioare puternic dezvoltate in cazul sprinterilor si a specialistilor probelor de contratimp, dar musculatura trunchiului are vizibil de suferit. Ceea ce face din triatlon un sport complex este exact combinarea acestor trei sporturi, oferind o dezvoltare proportionala a tuturor segmentelor corpului, rezultatul final al tuturor antrenamentelor fiind un corp atletic ce starneste admiratia tuturor.
Triatlonul ofera, de asemenea, persoanelor ce prezinta un surplus ponderal, care vor sa faca ceva in privinta aceasta, o oportunitate ce nu poate fi deloc ignorata. Consumul energetic este unul considerabil, iar toate sistemele corpului sunt solicitate oferind astfel, atat reglarea functionarii lor in parametrii optimi cat si creerea unei stari bune de sanatate din toate punctele de vedere. Bineinteles ca fiecare sport practicat individual are rezultate asemanatoare, insa analizand biomecanica fiecaruia, observam ca efortul fizic solicita doar unele articulatii si muschi, putandu-se ajunge astfel chiar si la suprasolicitare sau anumite leziuni ale tesuturilor determinate fie de supraantrenament, fie datorate altor cauze specifice sportului respectiv.
Concluzionand toate cele de mai sus, va oferim oportunitatea de a va destresa articulatiile, de a va detensiona si de a va tonifia musculatura, astfel aducand si o stare de bine a oaselor, de a va inbunatatii starea de sanatate si de a o consolida, de a va creea un corp atletic si armonios, toate acestea vor determina corpul dumneavoastra sa fie fericit, un corp destresat de toate actiunile vicioase ce actioneaza asupra lui, devinde intr-adevar Happy, un Happy amplificat de toate actiunile benefice pe care dumneavoastra i le oferiti prin practicarea triatlonului.
Vino la Happy Triathlon!
Ne antrenam pentru fericire!