x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport JO 2016/ZIKA - Australia va distribui sportivilor săi prezervative novatoare

JO 2016/ZIKA - Australia va distribui sportivilor săi prezervative novatoare

16 Mai 2016   •   16:42
JO 2016/ZIKA - Australia va distribui sportivilor săi prezervative novatoare

Australia va distribui sportivilor săi participanţi la Jocurile Olimpice de la Rio (5-21 august) prezervative prezentate ca deosebit de novatoare, fiind impregnate cu un gel antiviral. Astfel s-ar diminua riscurile contaminării cu virusul Zika, relatează luni AFP.

Brazilia este ţara cea mai afectată de acest virus transmis de un ţânţar sau prin relaţii sexuale. El poate provoca microcefalie la fetus, malformaţie gravă şi ireversibilă caracterizată prin dimensiuni anormal de mici ale craniului.

În satul olimpic vor fi instalate distribuitoare automate de prezervative, însă Comitetul olimpic australian a decis să pună la dispoziţia sportivilor săi propriile mijloace de protecţie. Produse de două firme australiene, prezervativele sunt tratate cu un lubrifiant ce conţine un gel care, potrivit producătorilor, este "un agent antiviral pentru care studiile de laborator au demonstrat că face inactive" mai multe virusuri transmisibile pe cale sexuală, ca HIV, herpesul genital sau virusul papilomului uman.

Producătorii afirmă că studiile de laborator au arătat şi că gelul furnizează "o protecţie antivirală aproape completă" împotriva virusului Zika. "Sănătatea şi starea bună a delegaţiei constituie o prioritate", a afirmat într-un comunicat Kitty Chiller de la Comitetul olimpic australian.

Prezervativul Dual Protect este comercializat de curând în Australia, fiind prezentat ca o premieră mondială de producătorii săi, care intenţionează şi să îl exporte.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat joi femeilor însărcinate să nu asiste vara viitoare la Jocurile Olimpice şi la cele Paralimpice din Brazilia din cauza virusului Zika. Mai multe cazuri de transmitere pe cale sexuală au fost înregistrate după revenirea unor persoane din ţări cu risc.

OMS le recomandă sportivilor şi turiştilor care vor face deplasarea la JO să aplice de câteva ori pe zi produse anti-ţânţari şi să poarte haine, de preferinţă de culoare deschisă, care să acopere cât se poate de mult din corp. Organizaţia mai recomandă folosirea prezervativului sau abţinerea de la orice relaţie sexuală în timpul şederii în Brazilia şi cel puţin patru săptămâni după întoarcere. AGERPRES

×
Subiecte în articol: zika