x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Jucătoarele spaniole pun capăt boicotului, după „scandalul sărutului”

Jucătoarele spaniole pun capăt boicotului, după „scandalul sărutului”

de Redacția Jurnalul    |    20 Sep 2023   •   11:30
Jucătoarele spaniole pun capăt boicotului, după „scandalul sărutului”
Sursa foto: Twitter

Jucătoarele spaniole care au câștigat Cupa Mondială de fotbal feminin au acceptat să pună capăt boicotului la echipa națională miercuri dimineață, după ce federația de fotbal a țării (RFEF) a declarat că va face "schimbări imediate și profunde" în structura sa.

Decizia a fost luată în jurul orei 5 dimineața (03.00 GMT), după mai mult de șapte ore de întâlniri la un hotel din Oliva, la o oră de Valencia, la care au participat jucătoarele, oficialii RFEF, Consiliul Național al Sportului (CSD) și sindicatul jucătoarelor FUTPRO.

Jucătoarele declaraseră că nu vor reprezenta Spania până când nu vor exista noi schimbări la federație, adâncind o criză care a început după ce fostul șef al (RFEF) Luis Rubiales a sărutat-o pe buze pe Jenni Hermoso în timpul ceremoniei de prezentare a Cupei Mondiale.

"O comisie comună va fi creată între RFEF, CSD și jucători pentru a da curs acordurilor, care vor fi semnate mâine", a declarat presei președintele CSD, Victor Francos, citat de Reuters.

"Jucătoarele și-au exprimat îngrijorarea cu privire la necesitatea unor schimbări profunde la RFEF, care s-a angajat să facă aceste schimbări imediat".

Nici Francos, nici Rafael del Amo, președintele comisiei RFEF pentru fotbalul feminin, nu au vrut să dea detalii despre schimbările care urmează să fie făcute, spunând doar că acestea vor fi anunțate "în curând".

"Jucătoarele consideră că este o apropiere de poziții. Este începutul unui drum lung care ne așteaptă", a declarat presei Amanda Gutierrez, președinta FUTPRO.

După ce majoritatea câștigătoarelor Cupei Mondiale feminine au fost selecționate pentru următoarele meciuri, jucătoarele au afirmat într-o declarație comună că vor lua "cea mai bună decizie" pentru viitorul și sănătatea lor, după ce au studiat implicațiile legale ale includerii într-o listă de selecționeri pe care au cerut să nu fie incluse.

Acestea au susținut că federația nu poate solicita prezența lor deoarece au afirmat că convocarea nu a fost emisă în conformitate cu parametrii FIFA, organismul de conducere a fotbalului mondial, în ceea ce privește calendarul și procedura.

Jucătoarele s-ar fi putut confrunta cu sancțiuni, inclusiv amenzi de până la 30.000 de euro și suspendarea licenței federative pentru o perioadă cuprinsă între doi și 15 ani, în conformitate cu Legea sportului din Spania, dacă ar fi refuzat convocarea.

Douăzeci de jucătoare care au declarat că boicotează echipa au fost convocate de noul selecționer Montse Tome și, deși toate s-au prezentat marți la antrenament, două au decis să părăsească lotul din "motive personale".

Niciuna dintre ele nu va fi sancționată și s-a convenit ca identitatea lor să rămână anonimă.

"Primul lucru care li s-a spus aici a fost: cine nu se simte în largul lui, nu se simte suficient de puternic, să știe că nici federația, nici CSD nu urma să aplice un proces de sancționare", a declarat Francos.

Revolta jucătoarelor a fost declanșată după ce fostul șef al RFEF, Rubiales, a sărutat-o pe buze pe atacanta Hermoso, după victoria Spaniei la Cupa Mondială.

Aceasta a contestat insistențele acestuia că sărutul a fost consimțit, ceea ce a declanșat o dezbatere națională despre cultura macho în sport și a dus în cele din urmă la demisia lui Rubiales.

Hermoso nu s-a aflat pe lista de jucătoare anunțată luni și a acuzat RFEF că a încercat să divizeze și să manipuleze jucătoarele.

Spania va debuta în Liga Națiunilor împotriva Suediei, vineri, la Göteborg, înainte de a juca împotriva Elveției, la Cordoba, pe 26 septembrie.

Liga Națiunilor va determina ce echipe din Europa se vor califica la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

RFEF a precizat că jucătoarele vor lua un mic dejun târziu după ce se vor odihni și vor efectua primul antrenament miercuri după-amiază, înainte de a se deplasa la Göteborg, joi dimineață.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Luis Rubiales jucatoare spaniole