x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Mai e o zi până la revoluţia lui Cantona

Mai e o zi până la revoluţia lui Cantona

06 Dec 2010   •   14:22
Mai e o zi până la revoluţia lui Cantona

Mii de internauţi din lumea întreagă, dar în special cei din Franţa şi Belgia, vor participa mâine la protestul iniţiat de fostul fotbalist Eric Cantona faţă de sistemul bancar, ca reacţie faţă de reducerile bugetare aplicate de guvernele statelor europene.

Într-un interviu acordat în luna octombrie publicaţiei Presse Ocean din Nantes, Cantona se declara împotriva clasicelor proteste de stradă, pe care le consideră depăşite, şi îi sfătuia pe studenţi şi angajaţii din sectorul public să îşi retragă economiile din bănci la 7 decembrie.

"Nu punem mâna pe arme pentru a omorî oameni şi pentru a declanşa o revoluţie. E uşor să organizezi o revoluţie în zilele noastre. În ce constă sistemul? Sistemul e construit pe puterea băncilor. Aşadar, sistemul trebuie distrus prin intermediul băncilor. Dacă cele trei milioane de persoane care protestează în stradă cu pancarte în mâini se vor duce la bancă şi îşi vor retrage banii, atunci băncile se vor prăbuşi. Trei milioane vor deveni în curând zece milioane de persoane, iar băncile se vor prăbuşi fără existenţa vreunei ameninţări fizice. O adevărată revoluţie", a spunea Cantona atunci.

Ideea fostului fotbalist francez a fost îmbrăţişată de mii de internauţi din Europa. "La 7 decembrie ne vom retrage banii din sistemul bancar corupt", titrează site-ul bankrun2010.com, special creeat pentru această campanie. Evenimentul este promovat intens şi pe reţelele de socializare Facebook şi Twitter, peste 25.000 de utilizatori anunţându-şi participarea la inedita formă de protest.

Oficialităţile nu sunt însă speriate de această iniţiativă. "Domnul Cantona a fost un fotbalist imens, dar asta nu înseamnă că toate iniţiativele lui vor fi urmate. Fiecare ar trebui să rămână în domeniul în care este competent", a declarat ministrul francez al economiei, Christine Lagarde.

Iată mai jos interviul acordat de Cantona în luna octombrie!

×