x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Maratonistul kenyan Titus Ekiru primește interdicție de 10 ani pentru dopaj

Maratonistul kenyan Titus Ekiru primește interdicție de 10 ani pentru dopaj

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2023   •   10:45
Maratonistul kenyan Titus Ekiru primește interdicție de 10 ani pentru dopaj
Sursa foto: Hepta

Maratonistul kenyan Titus Ekiru a fost suspendat pentru 10 ani, a anunțat luni Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU), atât pentru dopaj, cât și pentru manipulare într-un caz care a implicat o complicitate cu un medic de rang înalt dintr-un spital kenyan.

Unul dintre testele sale pozitive, pentru triamcinolon acetonidă, a fost efectuat la maratonul de la Milano din mai 2021, pe care l-a câștigat cu un timp de două ore, două minute și 57 de secunde, ceea ce l-ar clasa în prezent al șaptelea cel mai rapid maratonist din toate timpurile.

Interdicția vine după ce o investigație a constatat că bărbatul de 31 de ani a obstrucționat ancheta AIU privind două rezultate analitice adverse (AAF) prin utilizarea de informații și documente false.

Interdicția sa începe de la data suspendării sale provizorii, la 28 iunie 2022, și se încheie la 27 iunie 2032. Rezultatele sale din 16 mai 2021 și de la 16 mai 2021 încoace au fost anulate, iar el trebuie să renunțe la toate premiile și banii din curse.

Ekiru a mai fost testat pozitiv după ce a câștigat maratonul de la Abu Dhabi, pe 26 noiembrie, pentru petidină și markerul său, norpetidina.

O investigație a arătat că Ekiru a primit injecții cu substanțe interzise în timpul unor vizite la spital nedocumentate, iar AIU a putut determina că documentele medicale prezentate pentru a explica AAF-urile sale au fost falsificate și neconforme cu înregistrările spitalului și ale farmaciei.

"Pentru sportivii implicați în dopaj și anturajul care îi asistă, există un mesaj puternic din acest caz - nu există niciun loc unde să te ascunzi", a declarat președintele AIU, David Howman.

Ekiru a câștigat cel puțin 10 maratoane sau semimaratoane între 2017 și 2021.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dopaj titus ekiru