x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Născuți pentru victorie

Născuți pentru victorie

de Violeta Moroianu    |    07 Mai 2015   •   19:31
Născuți pentru victorie
Sursa foto: Fanny Schertzer wikimedia commons

Cele mai frumoase vise iau naștere de multe ori din cele mai grele suferințe. În timp ce lumea celebrează recordmenii, ar trebui să ne amintim că esența unei competiții sportive nu constă neapărat în câștigarea de medalii sau titluri, ci în povestea individuală a fiecărui atlet. Atunci când talentul lor vine în contact cu persoana care poate juca rolul de mentor, fie că este părinte sau antrenor, sportivii care au aptitudini de campion reușesc să ajungă în vârful piramidei. Printre cei care și-au făcut norocul cu propriile mâni se numără Manny Pacquiao, Cristiano Ronaldo sau LeBron James. Cu venituri însumate ce depășesc un miliard de euro, cei trei campioni au dovedit că nu și-au uitat rădăcinile modeste și se implică regulat în acte de caritate.

Fenomenul din Ohio
Un alt oraș mic, o altă legendă mare. Akron, Ohio, este locul în care s-a născut cel ce urma să devină un star al baschetului mondial, LeBron James. Poate este greu de ghicit, dar câști¬gătorul a patru t i t luri MVP și a două titluri de campion cu Miami Heat, a avut un start dur în viață. Baschetbalistul a schimbat de foarte multe ori domiciliul din cauza problemelor materiale. Cea care i-a dat naștere, Gloria, avea doar 16 ani când l-a adus pe lume pe LeBron. Deși nu și-a cunoscut tatăl, vedeta NBA a avut un real suport în mama lui, dar și în mentorii pe care i-a întâlnit în Akron. Toți aceștia au fost provi¬dențiali pentru LeBron James, care numai anul trecut, potrivit revistei Forbes, a înregistrat un venit de 72 de milioane de dolari. Atletul recunoaște că nu câștigarea de titluri sau achiziționarea de mașini scumpe îl sensibilizează, ci momen¬tele în care este alături de copiii săi, de soție și de mama sa. Spiritul său puternic și lupta cu greutățile vieții l-au ajutat pe LeBron să ajungă unul dintre cei mai mari jucători din istoria NBA și să își atragă porecla de King James, dominând incontes¬tabil jocul al cărui simbol a devenit.

Copilul care dribla pe străzile Madeirei
Un alt colț al lumii, alt personaj de poveste. Cris¬tiano Ronaldo s-a născut la Madeira, Portugalia, în aceeaşi zi cu Gheorghe Hagi, dar 20 de ani mai târziu, pe 5 februarie 1985. Copilăria sa nu a fost una nefericită, dar nici una în care să primească ce își dorește fiecare copil normal. Când era mic, împărțea camera cu fratele și cu cele două surori ale sale, dar asta nu îl deranja. Era supărat doar dacă nu era lăsat să joace fotbal. De multe ori, părinții nu îl găseau la școală, unde trebuia să fie, ci pe stradă, jucându-se cu mingea. Mama lui povestea că nu îi plăcea să piardă în niciun sport și se întrista dacă nu ieșea victorios. O determinare cu care s-a născut și care l-a dus pe cele mai mari scene fotbalistice. Un competitor înnăscut, cum îl descrie fostul selecționer al României, Ladislau Bölöni, care l-a promovat la prima echipă a celor de la Sporting. Acum evoluează la una dintre cele mai titrate echipe din lume, dar banii nu l-au schimbat. Deși își cumpără haine de mii de euro pe lună și colecționează pantofi, prioritatea sa rămâne familia.

A crescut în colibă şi boxa pe 2 dolari
Discuția în jurul meciului de box dintre Mayweather și Pacquiao s-a purtat, în special, în jurul sumelor pe care urmau să le încaseze cei doi pugiliști. Puțini știu însă că, până să ajungă unul dintre cei mai mari boxeuri ai lumii şi un adevărat simbol naţional în Filipine, Manny Pacquiao a fost nevoit să guste din fructul amar al sărăciei. A crescut într-o colibă din Tango, o regiune cunoscută pentru atrocitățile comise de rebeli, și a suportat cele mai crunte privațiuni. După cum declara chiar tatăl său, Rosario, singura hrană pe care o aveau pe masă, uneori, consta în banane și legume. Primii pași în lumea boxului i-a făcut sub îndrumarea unchiului său și până la vârsta de 15 ani a devenit campion la juniori în sudul Filipinelor. Banii câștigați în urma luptelor îi împărțea cu familia. În urma unei dispute cu tatăl său, însă, PacMan a fugit în Manilla unde a fost nevoit să locuiască pe străzi și să accepte diverse joburi prost plătite. La 16 ani a trecut la profesioniști și a devenit celebru datorită show-ului „Lovitură cu lovitură”. Până în acel moment, el câștigase în jur de 2 dolari pe meci.
 

×