x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Oficiali tunisieni, arestați într-o dispută sportivă legată de arborarea drapelului

Oficiali tunisieni, arestați într-o dispută sportivă legată de arborarea drapelului

de Redacția Jurnalul    |    14 Mai 2024   •   13:45
Oficiali tunisieni, arestați într-o dispută sportivă legată de arborarea drapelului

Procurorii tunisieni au arestat alți șapte oficiali sportivi din cauza faptului că nu au arborat drapelul național la o competiție de înot de vineri. Șefii federației tunisiene de înot și ai agenției naționale antidoping au fost reținuți sâmbătă. Alți șapte oficiali au fost convocați luni.

Președintele Kais Saied a reacționat cu furie la absența steagului.

Ca răspuns la sancțiunile Agenției Mondiale Antidoping (WADA), care interzisese steagul tunisian în competiții, acesta a fost acoperit vineri în timpul unui campionat organizat de federația națională de înot la bazinul olimpic de la Radès, informează BBC Sport.

La câteva ore după incident, președintele Saied a vizitat bazinul, a ridicat steagul și a cântat imnul național.

El a calificat acoperirea steagului drept un „act de agresiune", declarând că „Tunisia nu poate tolera acest lucru".

În cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul Ahmed Hachani și cu alți membri ai cabinetului, președintele Saied a mai spus: „Tunisia este înaintea Comitetului Olimpic și înaintea oricărui alt comitet".

Într-un comunicat emis la primele ore ale zilei de sâmbătă, Ministerul tunisian al Tineretului și Sportului a anunțat dizolvarea consiliului de administrație al federației de înot, precum și demiterea șefului agenției antidoping tunisiene Anad și a unui oficial sportiv cu sediul la Ben Arous, în apropiere de Tunis.

Decizia a fost luată în urma „instrucțiunilor" președintelui Saied „de a lua măsuri imediate... împotriva celor responsabili de incidentul de ascundere a drapelului național", se arată în comunicatul citat de BBC Sport, jurnaliștii britanici precizând că președintele Saied controlează aproape toate pârghiile puterii în Tunisia.

WADA a anunțat interdicția la 30 aprilie și a declarat că Tunisia nu va găzdui evenimente sportive majore și că i se interzice arborarea drapelului său la evenimente sportive, inclusiv la viitoarele Jocuri Olimpice și Jocurile Paralimpice de la Paris, care vor avea loc în iulie și august, până când nu se va conforma codului global antidoping revizuit, introdus în 2021.

La 3 mai, ministerul tunisian al sporturilor a anunțat că a emis un decret care impune aderarea la noul cod, ca răspuns la sancțiuni, și a îndemnat la „proceduri accelerate" pentru a se asigura că sancțiunile sunt ridicate înainte de Jocurile Olimpice și Paralimpice.

Sancțiunile nu au fost încă ridicate. Tunisia are un singur campion olimpic la înot în exercițiu, medaliatul cu aur la 400 m liber din 2021, Ahmed Hafnaoui.

Tânărul de 21 de ani a declarat pe 8 mai că a suferit o accidentare nespecificată și că ar putea să nu concureze la Paris.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tunisieni drapel