x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Polonezii au pus siguranţa în faţă şi au oprit expediţia pe K2

Polonezii au pus siguranţa în faţă şi au oprit expediţia pe K2

05 Mar 2018   •   18:52
Polonezii au pus siguranţa în faţă şi au oprit expediţia pe K2

O echipă de alpinişti polonezi, care spera să fie prima care urcă al doilea cel mai înalt vârf din lume, K2, iarna, a fost obligată să anuleze expediţia, scrie BBC.

Zăpada masivă a distrus taberele şi echipamentele pe K2, un vârf care a fost urcat doar de 300 de persoane, de niciunul iarna. 

În decizia de a pune capăt expediţiei, liderul echipei a declarat că siguranţa a fost o prioritate.

Anularea expediţiei a dus la o despărţire dramatică a grupului, când unul dintre alpinişti, Denis Urubko, cel mai experimentat dintre ei, a decis să ajungă pe vârf de unul singur, în ceea ce a fost considerată o încercare “suicidală”.

Ulterior, a abandonat şi el expediţia. 

Echipa de polonezi, care a încercat să facă istorie, a ajuns în Pakistan la sfârşitul anului trecut pentru a se pregăti pentru expediţie.

Există 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. Toate au fost urcate iarna, cu excepţia muntelui K2, în ciuda faptului că au existat tentative în 1997, 2002 şi 2012. Acum, din nou, în 2018.

Pentru a se înţelege mai bine dificultatea muntelui K2, doar 300 de oameni au reuşit să-l urce, în timp ce 84 au murit încercând. Prin comparaţie, pe Everest au urcat 4.000 de oameni, în timp ce 300 au murit încercând să-l învingă.

În plus, poziţionarea muntelui K2 îl face cu atât mai greu, aflându-se la graniţa dintre Pakistan şi China. Poreclit de alpinişti “Muntele Sălbatic”, până şi cea mai uşoară rută de urcare, necesită traversarea unui gheţar alpin de mare altitudine. În plus, vremea imprevisibilă şi temperaturile extreme sunt, de asemenea, o mare problemă. 

×