x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Săritoarea în înălțime Inika McPherson, suspendată pentru dopaj

Săritoarea în înălțime Inika McPherson, suspendată pentru dopaj

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2023   •   20:20
Săritoarea în înălțime Inika McPherson, suspendată pentru dopaj
Sursa foto: Hepta

Săritoarea în înălțime și olimpică la Rio de Janeiro 2016, americana Inika McPherson, a primit o suspendare de 16 luni din partea Asociației Americane de Arbitraj (AAA), după ce a fost depistată pozitiv la substanța interzisă furosemid. Aceasta este a doua interdicție de dopaj din cariera sa.

Sportiva în vârstă de 36 de ani a fost depistată pozitiv la 3 iunie 2022, la o probă de urină prelevată în afara competiției pentru acest medicament utilizat la reducerea detectării unor agenți dopanți, de exemplu steroizi anabolizanți.

Suspendarea este  aplicată de Agenția Anti-Doping a Statelor Unite (USADA) și îi sunt retrase toate rezultatele și premiile din această perioadă.

McPherson susține că a folosit furosemid, crezând că este vorba de medicamente antiinflamatoare permise.

Arbitrul independent AAA a hotărât că raționamentul ei justifică o sancțiune redusă de 16 luni din cele două perioade de ineligibilitate implicite.

"Perioada de 16 luni de ineligibilitate a lui McPherson a început la 22 iulie 2022, data la care i-a fost impusă suspendarea provizorie. În plus, McPherson a fost descalificată de la rezultatele competiționale obținute la și după 3 iunie 2022, data la care a fost colectată proba ei pozitivă, inclusiv pierderea oricăror medalii, puncte și premii", arată USADA.

Nu este însă pentru prima dată când McPherson este prinsă într-un scandal de dopaj.

La Campionatele de atletism în aer liber ale SUA din 2014, ea a fost depistată pozitiv la benzoilecgonină, principalul metabolit al cocainei.

Texana a reprezentat SUA la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, la Jocurile Panamericane din 2007, care au avut loc tot în orașul brazilian, la Campionatele Mondiale de atletism din 2011, 2013, 2017 și 2019, precum și la Campionatele Mondiale în sală din 2012 și 2014.

Ea a terminat pe locul 10 la Rio 2016, cu o săritură de 1,93 metri, înainte de cel mai bun rezultat al său la Campionatele Mondiale, locul 9 la Londra 2017, cu o performanță de 1,92 metri.

×
Subiecte în articol: inika mcpherson dopaj