x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Scandarul de dopaj din Rusia: Putin ordonă o anchetă şi afirmă că sancţiunile trebuie să fie individuale nu colective

Scandarul de dopaj din Rusia: Putin ordonă o anchetă şi afirmă că sancţiunile trebuie să fie individuale nu colective

12 Noi 2015   •   13:24
Scandarul de dopaj din Rusia: Putin ordonă o anchetă şi afirmă că sancţiunile trebuie să fie individuale nu colective
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Rusia trebuie să efectueze "propria" anchetă în privinţa acuzaţiilor de "dopaj organizat", lansate de Agenţia Mondială Antidoping (AMA), a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, care consideră că sancţiunile trebuie să fie "individuale" nu colective, în timp ce ţara sa riscă să fie suspendată din toate competiţiile.

"Este necesar să iniţiem propria noastră anchetă şi să garantăm o cooperare mai deschisă şi mai profesională cu structurile internaţionale antidoping. Trebuie să luptăm împotriva dopajului în Rusia şi să facem totul posibil pentru a ne elibera de această problemă. Desigur, competiţiile sportive trebuie să fie curate, deoarece doar aşa vor fi atractive, dacă lupta este cinstită", a declarat Putin, conform imaginilor prezentate de televiziunea rusă, cu ocazia unei reuniuni cu responsabilii sportului rus, care a avut loc la Soci.

În acelaşi timp, referindu-se la ameninţările cu descalificarea Federaţiei ruse de atletism şi excluderea din competiţiile internaţionale, liderul de la Kremlin a afirmat că sancţiunile trebuie să fie individuale.

"Dacă cineva încalcă regulile în vigoare, în domeniul antidoping, responsabilitatea trebuie să fie individuală. Este o regulă generală. Sportivii care nu au avut niciodată de-a face cu dopajul nu trebuie să sufere pentru cei care au încălcat ceva", a subliniat Putin.

Cu mai puţin de două zile înaintea unei reuniuni cruciale a Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF), care urmează să decidă o eventuală suspendare a Rusiei din toate competiţiile, inclusiv de la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio, preşedintele rus a vorbit pentru prima oară de la debutul scandalului de dopaj şi de corupţie din atletismul rus.

Rusia, a doua mare putere în atletismul mondial după Statele Unite, l-a demis în urma acestui scandal pe preşedintele Federaţiei de atletism de la Moscova, Valentin Balajnicev, alături de mai mulţi antrenori, suspendând totodată, pentru mai mulţi ani, principalele vedete ale marşului rus.

Ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, nu exclude posibilitatea ca Rusia să demareze "urmărirea penale" împotriva sportivilor depistaţi pozitiv la controalele antidoping.

"Suntem pregătiţi, dacă este nevoie, să numim un specialist străin în fruntea laboratorului antidoping de la Moscova", a cărui director tocmai şi-a prezentat demisia, a adăugat Mutko.

Consiliul IAAF, al cărui preşedinte, Sebastian Coe, a calificat acuzaţiile împotriva Rusiei drept "alarmante", va dezbate eventuala descalificare a atletismului rus în cursul unei reuniuni extraordinare care va avea loc vineri.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin scandal dopaj cio atleţi