x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Uigurii din Turcia fac apel la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing

Uigurii din Turcia fac apel la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing

24 Ian 2022   •   09:40
Uigurii din Turcia fac apel la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing

Zeci de persoane din grupul etnic musulman uigur din China au protestat duminică la Istanbul, cerând boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de luna viitoare de la Beijing din cauza tratamentului aplicat de China acestei minorități, relatează Reuters.

Protestatarii s-au adunat în fața clădirii Comitetului Olimpic Turc din oraș, fluturând steaguri albastre și albe ale mișcării pentru independența Turkestanului de Est, un grup despre care Beijingul spune că amenință stabilitatea regiunii sale vestice îndepărtate Xinjiang.

„China oprește genocidul, China închide taberele", au scandat demonstranții, unii dintre ei ținând un banner pe care scria „Opriți Genocidul Olimpic".

Autoritățile chineze au fost acuzate că au facilitat munca forțată prin reținerea în tabere a aproximativ un milion de uiguri și a altor minorități majoritar musulmane din 2016.

China a negat inițial existența taberelor, dar de atunci a declarat că acestea sunt centre vocaționale și sunt concepute pentru a combate extremismul. Ea neagă toate acuzațiile de abuz.

„China nu are dreptul de a găzdui Jocurile Olimpice în timp ce comite toate torturile, cruzimile și genocidul împotriva uigurilor", a declarat gospodina uigură Munevver Ozuygur, care a spus că are rude în taberele din China.

Jocurile Olimpice de la Beijing încep pe 4 februarie.

Statele Unite și mulți dintre aliații lor, inclusiv Marea Britanie, Canada, Australia, Japonia și Danemarca, au declarat că nu vor trimite delegații diplomatice oficiale la Jocuri, în semn de protest față de situația drepturilor din China.

Se crede că aproximativ 50.000 de uiguri - cu care turcii împărtășesc legături etnice, religioase și lingvistice - locuiesc în Turcia, aceasta fiind cea mai mare diasporă uigură din afara Asiei Centrale.

Luna trecută, 19 uiguri au depus o plângere penală la un procuror turc împotriva oficialilor chinezi, acuzându-i de genocid, tortură, viol și crime împotriva umanității.

Uigurii care trăiesc în Turcia au criticat abordarea Ankarei față de China. Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat luna aceasta că i-a transmis omologului său chinez „opiniile, așteptările și sensibilitățile" Turciei cu privire la uiguri, în timpul discuțiilor de la Beijing.

Experții ONU și grupurile de apărare a drepturilor estimează că peste un milion de persoane, în principal uiguri și alte minorități musulmane, au fost reținute în ultimii ani în taberele din Xinjiang.

„Lumea, țările turce și țările islamice trebuie să se trezească. China comite un genocid chiar acum", a declarat protestatarul Abdurrahman Taymaz, citat de Reuters.

„Ei îi înșală pe oameni. Vrem ca aceste Jocuri Olimpice să fie boicotate cât mai curând posibil".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: jocurile olimpice beijing