Meseria de scouter nu este una pe care o poate practica oricine. Ca să descoperi un viitor talent, trebuie să ai, pe lângă o experiență bogată în lumea fotbalului, și fler pentru a îndeplini această funcție.
Scouter-ul este acea persoană care trebuie să cunoască tipologia unui fotbalist nu numai din punct de vedere sportiv, ci și din punct de vedere comportamental. Mircea Rădulescu, fostul director al Școlii Federale de antrenori, recunoaște că la capitolul scouteri suntem încă în urmă. „La școala de antrenori pe care am condus-o 10 ani, m-am gândit să introducem în programa de învă ță - mânt și lecții de scouting. În Anglia, scoutingul este materie de predare la școala de antrenori, materie la care elevii dau și examene. Mandatul meu s-a încheiat, însă, şi nu am mai reuşit să duc la bun sfârşit acest proiect”. Mircea Rădulescu spune că un antrenor, oricât de experimentat ar fi, are nevoie și de cursuri în acest domeniu.
Cine sunt „spionii” cluburilor
În Liga 1, fiecare club are persoane chiar în conducerea teh nică sau administrativă care cunosc fondul de jucători. Când e nevoie de un jucător, aceste persoane se transformă automat în scouteri. Dumitru Dumitriu, scouter-ul Stelei, are în vizor jucătorii împrumutați de Steaua, juniorii, dar și jucătorii pe care îi vede la alte echipe din Liga 1. Pentru jucătorii din străinătate doriți de Steaua, roș-albaștrii au parteneri care fac recomandări. Există așa-numiții freelanceri care lucrează cu agenții. Dumi-triu crede că un scouter trebuie să aibă o fișă de date aproape totală cu toți jucătorii din lume, trebuie să cunoască ce se cere la clubul respectiv și să ofere o garanție că jucătorii fac față echipelor la care sunt recomandați. Scouter-ul Stelei își aduce aminte că pe vre mea când era antrenor la Steaua a adus jucători din Ligile a 2-a și a 3-a, care au ajuns într-un timp foarte scurt la echipa națională. În România, se crede că un scouter este în legătură cu oamenii care fac business din transfer de jucători, spune Dumitru Dumitriu. În realitate, scouter-ul este angajat de club și are un venit stabilit dinainte prin care trebuie să îndeplinească ce i se cere. Cei care activează pe cont propriu sunt impresarii, care vin și ei și propun jucători.
Folosim platformele de specialitate, precum Instat Scout, prin care putem analiza jucătorii din toate punctele de vedere, dar folosim şi analiza de teren, urmărind jucătorii care ne interesează direct la stadion.
Ionuț Negoiță, acţionar Dinamo
Îmi aduc aminte şi acum când l-am des - co perit pe Daniel Prodan. L-am văzut într-un meci cu echipa Cehoslovaciei. El juca la Olimpia Satu Mare, în Liga a 2-a. L-am luat la mine acasă şi, la scurt timp, l-am legitimat la Steaua.
Dumitru Dumitriu, scouter Steaua
160.000 de jucători cu fişe online
În ultimii ani, fenomenul numit scouting a evoluat și există pe piață platforme care permit unui club să vadă fișa unui jucător printr-un singur click. Scout 7 şi Wyscout au o bază masivă de jucători. Orice club care plătește un abonament lunar poate avea acces la fișa a nu mai puțin de 160.000 de fotbaliști. Scouterii angajați de cluburi rămân însă de bază. Ei sunt persoanele care trebuie să aibă acea intuiție care să le arate dacă un jucător are sau nu un potențial talent pentru clubul pe care îl reprezintă. În campionatele puternice din Europa, echipele au angajați chiar și sute de scouteri care să descopere noi talente. Liga Profesionistă de Fotbal vine în ajutorul echipelor din Liga 1 cu un program extrem de eficient, Instat. Astfel, formațiile pot avea acces la sfârșitul fiecărei etape la monitorizarea video a tuturor partidelor din campionatul autohton și pot vedea parametrii fiecărui jucător, dar și alte detalii care pot fi de folos în vederea achiziționării unui sportiv. Astfel, analiza evoluției unui jucător este făcută până la cel mai mic detaliu. După fiecare joc, se ştiu exact câți kilometri a alergat fiecare jucator, câte pase bune, greşite sau pase de gol a dat. Sunt contorizate de posedările, şuturile pe poartă, dar şi cele pe lângă poartă.