x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fără ore de sport / Decorarea lui Ilie Năstase îl face pe Geoană să susţină sportul. Doar în colegii!

Fără ore de sport / Decorarea lui Ilie Năstase îl face pe Geoană să susţină sportul. Doar în colegii!

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Mar 2009   •   00:00
Fără ore de sport / Decorarea lui Ilie Năstase îl face pe Geoană să susţină sportul. Doar în colegii!

Scandalul provocat de ministrul Ecaterina Andronescu, pe tema reducerii orelor de sport din şcoli şi licee, trece printr-o perioadă de "cosmetizare" de partid. Astfel, Mircea Geoană este convins că "nu se va ajunge la reducerea orelor de sport în colegii", în opinia sa "problema fiind modul în care sunt folosite aceste ore în beneficiul elevilor".



Mircea Geoană a făcut declaraţia într-un moment în care Ambasada Franţei îi decerna fostului mare tenismen Ilie Năstase ordinul Legiunii de Onoare. Prezent la eveniment, preşedintele Senatului a încercat să deplângă starea sportului românesc în sensul că "în această perioadă de austeritate sunt mai puţine fonduri alocate sportului românesc, mai ales că, după personalităţi sportive precum Ilie Năstase, Gică Hagi, Nadia Comăneci, nu se mai conturează în prezent şi alţi sportivi care să devină, la rândul lor, legende. Trebuie să avem grijă mai mare de aceste modele ale noastre. Anii trec chiar şi peste ei şi, dacă ne uităm în spate, vin din ce în ce mai puţine legende la fel de puternice. Cred că, într-un fel, e păcat că în acest an de austeritate avem mai puţine resurse pentru sport decât ar fi trebuit. Ar trebui să investim mai mult". Geoană a elogiat personalitatea lui Ilie Năstase, subliniind că acesta este unul dintre cele mai puternice branduri pe care le-a avut România vreodată: "Am fost cu el la Paris de multe ori şi este incredibil să vezi un copil de 7-8 ani sau un puşti de 12 ani că îl cunosc pe stradă şi încă este un idol extraordinar de puternic. Cred că este unul dintre cele mai puternice branduri pe care le-a avut România vreodată". Ce a uitat Geoană să spună este tocmai faptul că atât pe vremea lui Năstase cât şi pe vremea, măcar a lui Adrian Mutu, sportul reprezenta una dintre materiile bine reprezentate în programa şcolară. Iar şcoala reprezenta şi, teoretic, trebuie să reprezinte viitoarea arie de selecţie pentru disciplinele sportive!


Preşedintele Senatului a ţinut să explice şi situaţia creată după ce ministrul MEC, Ecaterina Andronescu, a vorbit despre reducerea orelor de sport din programa şcolară. O declaraţie mai mult politică decât logică: "Cred că a fost o falsă alarmă. Eu am vorbit cu doamna ministru Andronescu şi nu cred că se va ajunge la reducerea orelor de sport, sunt convins. Problema este ce facem la orele de sport care există, pentru că teama mea este că de foarte multe ori este un simulacru de ore de sport, foarte mulţi copii îşi iau învoiri, scutiri medicale, mai mult sau mai puţin reale, pentru orele de sport şi cred că va trebui să ne gândim dacă într-adevăr aceste ore de sport sunt folosite corespunzător". Opinia lui Geoană pleacă de la premise false. Asta atâta timp cât se urmăreşte ca educaţia fizică să se facă la parametri europeni doar în colegii. Probabil, preşedintele Senatului nu înţelege că mişcarea sportivă şi selecţia viitorilor posibili campioni nu se mai poate face când tânărul a ajuns deja la vârsta de minim 14 ani, atunci când intră pe poarta liceului. La acea vârstă dispare inclusiv atracţia pentru sport, tinerii având deja cu totul alte opţiuni luate între timp. Mişcarea fizică, atragerea tinerilor spre sportul de întreţinere sau mare performanţă trebuie să înceapă de la vârste fragede, din şcoala generală. Altfel, acel simulacru de ore de sport, abundenţa de scutiri de la educaţie fizică şi sport, toate se vor regăsi în faţa profesorilor care predau în colegii.

×
Subiecte în articol: sport ilie năstase