x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport FC Scornicesti, cum a fost si ce a ajuns

FC Scornicesti, cum a fost si ce a ajuns

07 Mai 2004   •   00:00

Ambitia lui „Lica" Barbulescu, cumnatul lui Nicolae Ceausescu, a dat nastere in Scornicesti unei echipe de fotbal de Divizia A. „Mitul FC Olt" a disparut in 1989, o data cu caderea regimului comunist. Astazi, la 15 ani de la Revolutie, in orasul natal al „preaiubitului" a ramas doar o umbra a unei echipe hranita din orgoliile potentatilor vremii.

SORIN ANGHEL, VICENTIU NEAGOOE

Oamenii lui Nicolae Ceausescu s-au implicat si in fotbal. Din imaginatia bolnava a acestora s-au nascut artificial si cateva echipe care au ajuns foarte repede in Divizia A, mai mult datorita influentei oamenilor politici care le pastoreau. Una dintre aceste formatii si-a gasit locul in urbea natala a lui Nicolae Ceausescu.

Nastere artificiala

La inceput un sat in Oltenia, Scornicestiul a devenit rapid oras pentru a-i face pe plac dictatorului. Chiar daca omul numarul unu al tarii nu era un microbist, urbea sa natala a capatat o echipa de fotbal care s-a bucurat de o ascensiune rapida. In numai trei ani, Viitorul Scornicesti a patruns din liga a treia pana in Divizia A. Unic in Romania. Pe prima scena, fotbalistii olteni au beneficiat de cele mai bune conditii existente la acea vreme in tara.

Stapanul „Lica" Barbulescu

Puterea pe care o detinea la acea vreme Vasile „Lica" Barbulescu, cumnatul lui Nicolae Ceausescu si presedintele CAP-ului din localitate, a facut ca la Scornicesti sa evolueze fotbalisti cu nume grele, precum Dorinel Munteanu, Dan Petrescu sau Ilie Dumitrescu. Legatura dintre trecut si prezent este facuta de Ion Preda, administratorul stadionului din Scornicesti. „Barbulescu era un om foarte ocupat, dar isi facea intotdeauna timp si pentru fotbal. In ziua jocului, cu multe ore inainte, venea la baieti in cantonament si le spunea: «Aveti 3.000 de lei sa-i bateti si p-astia. Vedeti sa nu faceti vreo prostie!», le spunea, dupa care iesea pe usa si fugea pe camp, unde era ocupat cu problemele de la CAP. Pe urma mai aparea la stadion cu cateva minute inainte sa inceapa meciul si verifica daca totul este in regula. Era omul care taia si spanzura nu doar la Scornicesti, ci in intreg judetul Olt. Fara nici o urma de indoiala, cred ca a fost omul providential pentru echipa asta", isi incepe Preda povestirea. „Mai tarziu, Lica Barbulescu a fost luat la Bucuresti de cumnatul sau, Nicolae Ceausescu, care l-a numit ministrul Agriculturii."

Dragomir, conducator model!

Chiar daca „baronul" de Scornicesti a plecat in Capitala, echipa a ramas in continuare una dintre protejatele sistemului, Barbulescu avand in continuare un cuvant greu de spus. Cumnatul lui Ceausescu a avut grija sa numeasca in fruntea clubului sau oameni de incredere, cel mai de seama fiind actualul presedinte al LPF, Dumitru Dragomir. „Corleone" a condus timp de trei ani echipa din Scornicesti, asigurand cele mai bune conditii.

„Jucatorii erau angajati la «Prestarea» si aveau un salariu de 2.000-2.500 de lei. Cat a fost aici, Dragomir a facut in 3 ani cat altii in 20. Absolut toate problemele pe care le aveam ni le rezolva. Stia cum sa lucreze si sa iasa mereu bine pentru echipa si jucatori. Se baga la arbitri, la jucatori, facea orice numai sa fie bine. Conducator adevarat, ce sa mai vorbim!", face Preda o analiza a mandatului lui Dragomir.

CS Olt ’90 Scornicesti

Echipa a fost exclusa din campionat imediat dupa Revolutie, fotbalul murind subit la Scornicesti. In 1990 s-a infiintat o noua echipa, CS Olt ’90 Scornicesti, care nu a mai putut ajunge niciodata la nivelul atins pe vremea comunistilor. De atunci, formatia se zbate intr-o saracie lucie, caracteristica diviziilor inferioare din Romania. „Acum traim numai din amintiri. Nimeni nu mai vrea sa vina sa joace aici fiindca nu sunt conditii. Dar pentru ca si acum suntem catalogati drept comunisti", mai spune Ion Preda.

Presedintele lui FC Olt conducea un Mercedes

Primul presedinte din istoria echipei a fost colonelul de securitate Gheorghe Becheru. Acesta a ajuns la Scornicesti datorita lui „Lica" Barbulescu, care l-a numit mana sa dreapta. „O, ce bine era la Scornicesti. Masina de serviciu era atunci Volga, dar eu primisem un Mercedes. A fost singura mea perioada in care am lucrat la fotbal", spune Becheru (primul din stanga, alaturi de fiul lui Ion Ceausescu si Gheorghe, fratele lui „Lica" Barbulescu), cel care era insarcinat de fiecare data sa care geanta cu bani. Becheru a fost indepartat de la echipa dupa ce fiul sau a emigrat in Germania, devenind astfel un personaj indezirabil pentru sistemul comunist.

Stadion construit pe ascuns de Ceausescu

Actuala arena din Scornicesti a fost construita in anul 1986, la ordinul expres al lui Barbulescu, care a urmarit indeaproape lucrarile efectuate. In fiecare dimineata, la ora 6:00, el era pe santier, trasandu-le muncitorilor sarcinile pentru ziua respectiva. Interesant este ca Nicolae Ceausescu, care nu a fost niciodata la un meci la Scornicesti, nu a fost informat de constructia noului edificiu. Seful statului de atunci stia doar ca arena veche va fi renovata de catre cumnatul sau, Lica Barbulescu. Stadionul oltenilor, construit dupa modelul celui din Medgidia si al celui din Ghencea, a fost primul din Romania pe care s-au pus scaune de plastic.

Astazi, primarul este presedinte, iar ginerele antrenor

Stadionul construit la Scornicesti si-a pierdut din grandoare o data cu trecerea timpului. Astazi se gaseste intr-o stare deplorabila. Gazonul, udat cu doua aspersoare „plictisite", arata jalnic, iar tribunele reprezinta un adevarat pericol pentru cei ce se incumeta sa ia loc in ele. „Oficiala" este in paragina, accesul fiind blocat, in vreme ce tribuna intai este populata cu scaune din plastic rascoapte de soare. La tribuna a doua si la peluze, gradenele au disparut cu desavarsire, iar tabela de marcaj afiseaza un vesnic 0-0. Spatiul de sub tribune este inchiriat unor fabrici de confectii, doar cateva incaperi ramanand echipei de fotbal, care acum activeaza in seria a cincea a Diviziei C. Locul fotbalistilor valorosi de altadata a fost luat acum de tineri care nu pot fi numiti decat in cel mai fericit caz „prieteni cu fotbalistii". Actuala FC Olt este finantata de Primarie, zbatandu-se pentru evitarea retrogradarii. Antrenor este Marian Natu, ginerele primarului, tehnicianul fiind candidatul din partea PNG la postul de prim edil al Scornicestiului.

Revolutia l-a prins pe Dinu la Scornicesti

Desi este considerat de oamenii locului cel mai bun presedinte pe care l-a avut vreodata FC Olt, Dumitru Dragomir refuza momentan sa vorbeasca despre acea perioada. Ultimul antrenor care a stat pe banca formatiei din Scornicesti a fost Cornel Dinu, actualul administrator delegat al lui Dinamo. Revolutia l-a prins pe „Mister" la FC Olt, cu Tica Danilescu pe post de presedinte. Nici unul dintre ei nu a dorit sa rememoreze acest episod din viata lor.

A mai ramas doar administratorul

Din ceea ce a fost pe vremea comunistilor la Scornicesti nu au mai ramas decat stadionul si administratorul acestuia. Ion Preda (foto), poreclit „Moro", este de 25 de ani ingrijitor de teren la FC Olt. „Eu sunt singurul supravietuitor. Toata viata mea a fost legata de fotbalul de aici. Am muncit la stadionul asta inca de cand s-au pus primele brazde de gazon. Acum el s-a stricat pentru ca nu am avut apa curenta aici. Nu pot spune ca sunt sef fiindca nu am nici un subordonat. Eu sunt angajatul Primariei si ma ocup singur de stadionul asta, cu 20.000 de locuri. Daca m-as apuca sa pun pe hartie toate amintirile pe care le am as scoate o carte", povesteste Preda, privind cu resemnare spre arena care deserveste o populatie de doar 15.000 de oameni.

„Am fost doar doua luni antrenor la Scornicesti. Bine ca v-ati apucat voi in 2004 sa scrieti despre FC Olt. Nu vreau sa ma implic in asemenea povesti"
Cornel Dinu

„In campania mea electorala nu vorbesc despre fotbal si in nici un caz despre FC Olt Scornicesti. Ce mai conteaza trecutul, cand nu ma intereseaza decat viitorul?"
Dumitru Dragomir
×