x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport FCSB și-a mutat deja interesul pe competiția internă. Obiective diferite: CFR vrea bani, FCSB își testează rezervele

FCSB și-a mutat deja interesul pe competiția internă. Obiective diferite: CFR vrea bani, FCSB își testează rezervele

de Adi Munteanu    |    06 Oct 2022   •   07:35
FCSB și-a mutat deja interesul pe competiția internă. Obiective diferite: CFR vrea bani, FCSB își testează rezervele

Meciurile de azi, ambele în deplasare, pot însemna și final de drum în campania europeană. Singura variantă ca echipele noastre să mai spere la calificarea în turul următor este victoria, atât la Praga pentru CFR, cât și la Silkeborg pentru FCSB. Orice alt rezultat le scoate practic pe amândouă din cursa pentru 16-imile din primăvară.

 

În vară, ambele echipe au plecat pe drumul european cu mult optimism. CFR Cluj visa la cel puțin Europa League, dacă nu chiar la Champions League, dar eliminarea prematură cu Pyunik Erevan i-a trimis direct în a treia competiție, UECL. La FCSB se visa cu ochii deschiși la un parcurs de excepție, care să ridice cotele jucătorilor la zeci de milioane de euro. Dar socotelile din vară nu s-au mai potrivit cu realitatea când au dat cu capul de aerul tare al cupelor europene. Cu un egal și o înfrângere până acum în grupele Conference League, CFR și FCSB joacă azi ultima șansă  să meargă mai departe în competiție.

„Trebuie să câștigăm cât mai mulți bani din Europa!”

Prioritatea clujenilor este să obțină mulți bani de la UEFA, care premiază echipele cu 500.000 de euro victoria și cu 166.000 de euro meciul egal. Având în vedere situația financiară a clubului, care a acumulat datorii de peste 28 de milioane de euro, cea mai bănoasă variantă este cel puțin ieșirea din grupe. Până acum, CFR a adunat doar puțin peste 3 milioane de euro. „Cam subțire teancul până acum. Practic suntem pe zero, ce primim de la UEFA cheltuim imediat pe deplasări și cazări. Mai mare chinul și oboseala. Doar un egal este foarte puțin. Vrem victorii!”, spunea, foarte nemulțumit de parcursul de până acum, Nelu Varga, patronul CFR-ului. El i-a stabilit lui Dan Petrescu obiectivul: ieșirea din grupe chiar de pe locul 1. Momentan sunt pe ultimul loc, cu un singur punct, obținut și acesta cu mult noroc în Kosovo, în finalul partidei. Ca să-și atingă obiectivul impus de patron, Dan Petrescu este obligată să câștige următoarele patru meciuri, începând chiar de azi, la Praga, cu Slavia. Orice alt rezultat înseamnă cap de linie pentru ceferiști. Poate însemna și mai mult, final de mandat și pentru antrenor. Chiar dacă există o clauză de 400.000 de euro pentru rezilierea contractului, Nelu Varga, deja la capătul răbdării, va face cumva să scape de „Bursucul cel mofturos”. 

Obligat să învingă diseară o echipă mai puternică decât a lui, Petrescu trebuie să se reinventeze și să joace ofensiv, exact ce nu-i convine. Poate își intră în rol și proverbialul său noroc și va obține o victorie contra celei mai valoroase echipe din grupă. Pariorii însă nu merg deloc pe o victorie a clujenilor, ba, mai mult, mizează chiar pe un succes la scor al Slaviei Praga diseară.

„Nu mă mai interesează anul ăsta Europa. Vreau titlul în Liga 1”

Cealaltă reprezentantă în cupele europene, FCSB, are alt obiectiv. Văzând că pierde teren în campionatul intern și echipa este în pericol să rateze chiar și play-off-ul, Gigi Becali a schimbat din mers prioritățile. Astfel, i-a ordonat lui Nicolae Dică să nu mai obosească titularii în Conference League și să folosească rezervele și jucători care în ultima vreme au prins rar și lotul mare, precum Musi, Dumiter, Bogdan Rusu sau Ianis Stoica. Pentru Becali este mai important meciul de duminică, din campionat, cu Petrolul Ploiești. În acest moment, în clasamentul Superligii, FCSB se află pe locul 13, cu 11 puncte, dar cu un meci mai puțin, derby-ul cu CFR Cluj. O înfrângere cu Petrolul și una în restanța cu echipa campioană ar îndepărta și mai mult echipa lui Dică de primele 6 locuri, fapt care ar însemna o catastrofă, iar obiectivul principal va deveni Cupa României, ca să mai prindă cupele europene anul viitor.

De altfel, nici nu au făcut deplasarea în Danemarca Compagno, Tamm, Cordea, Olaru și Fl. Coman, jucători de bază, așa că diseară vom vedea un fel de FCSB 2. Dumiter, de altfel, chiar a jucat de la începutul sezonului numai la FCSB 2, în Liga 3. Un „11” probabil va fi Târnovanu - Boboc, Dawa, Haruț, Sorin Șerban - Oaidă, Dulca, Radaslavescu - Miculescu, Rusu și Octavian Popescu. Totuși, ar fi o ocazie bună pentru jucători ca Tavi Popescu sau Marco Dulca să revină la forma și jocul care-l făceau pe patron să le pună cote de transfer de zeci de milioane de euro. Ar fi o ocazie bună și pentru Dumiter și Ianis Stoica să reintre în grațiile lui Gigi Becali și să mai prindă lotul echipei din prima ligă. 

În ceea ce-i privește pe danezii de la Silkeborg, aceștia sunt în prima jumătate a clasamentului, cu 19 puncte, pe locul 4. Uitându-ne peste cifrele gazdelor de diseară, observăm că sunt redutabile acasă, înscriind în fiecare meci disputat pe terenul lor sintetic. În grupa B din Conference League au pierdut la limită acasă cu West Ham, scor 2-3 și tot la limită la Bruxelles, cu Anderlecht, scor 1-0, golul fiind primit în final dintr-un penalty.

Diseară, cu un stadion plin-ochi, Silkeborg este considerată favorită în fața FCSB, prea puțini mizând pe un rezultat fie și de egalitate a echipei de rezerve a lui Dică.

 

„Am câteva nemulțumiri vizavi de jocul echipei, de pierderea siguranței în apărare, că marcăm greu și pe final de meci. Contabilicește vorbind, în loc de un milion de euro din Conference League am câștigat doar 166.000”. 

Ioan Varga

„Gata, eu mi-am îndeplinit planul cu cupele europene anul ăsta. Nu mă mai interesează deloc nici danezii, nici Anderlecht, nici englezii. Intră 3 milioane de la UEFA, deci cât am investit în transferurile lui Compangno și Miculescu se acoperă cu banii de la UEFA. Dar sunt nemulțumit de jocul echipei și locul din Liga 1. Asta este acum prioritatea mea”.

Gigi Becali

×