x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Formula 1 - Cele mai interesante statistici și cifre din sezonul 2021

Formula 1 - Cele mai interesante statistici și cifre din sezonul 2021

31 Dec 2021   •   20:00
Formula 1 - Cele mai interesante statistici și cifre din sezonul 2021

A fost un an intens în Formula 1. De la un campion în premieră, la o mare diversitate în clasările pe podium și până la cifre record de asistență, Formula 1 i-a încântat pe fanii competiției cu un sezon plin de suspans. Iată câteva dintre statisticile și cifrele interesante ale sezonului 2021.

Cei mai mulți câștigători diferiți într-un sezon din 2012 încoace

Șase piloți diferiți au câștigat o cursă în 2021, campionul mondial Max Verstappen având cele mai multe victorii, în număr de 10. Singurul câștigător care a mai reușit victorii multiple în 2021 a fost Lewis Hamilton, care a obținut opt victorii. Sergio Perez, Esteban Ocon, Daniel Ricciardo și Valtteri Bottas au obținut câte o singură victorie.

Nn nou record pentru cele mai multe curse cu steag roșu într-un sezon

În acest an au avut loc șase curse cu steag roșu. Cumulat, în ultimele două sezoane, au fost nouă curse în care a fost afișat steagul roșu, adică mai multe decât în precedentele opt sezoane la un loc.

Verstappen record de prezențe pe podium

Max Verstappen a stabilit un nou record pentru cele mai multe clasări pe podium într-un singur an, obținând a 18-a clasare a sezonului pe una din primele trei trepte în Marele Premiu din Abu Dhabi. Verstappen a terminat pe primul sau al doilea loc în fiecare cursă din acest an, cu 4 excepțiii: cele trei abandonuri (în Azerbaidjan, Marea Britanie și Italia) și locul 9 în Ungaria.

Câștigând fiecare cursă din prima tripletă desfășurată în 3 săptămâni consecutive, Max Verstappen a devenit, de asemenea, primul pilot din istoria F1 care a înregistrat trei victorii în Marele Circ în decurs de doar 15 zile, câștigând din pole position Marile Premii ale Franței, Stiriei și Austriei.

Cea mai numeroasă particiare la o cursă de F1 din toate timpurile

Se estimează că 400.000 de fani au fost prezenți în weekendul Marelui Premiu al Statelor Unite din 2021. Este cea mai mare participare din istorie într-un weekend de Formula 1.

Treisprezece clasări diferite pe podium

Pentru al doilea an la rând, treisprezece piloți diferiți au terminat pe podium. Ultimul sezon care a avut mai mulți ocupanți ai podiumului decât acesta a fost 2008, când paisprezece piloți diferiți au terminat în primele trei locuri.

Verstappen și Hamilton în tandem pe primele două locuri

Max Verstappen și Lewis Hamilton au terminat pe primele două locuri în paisprezece curse în acest an. Este un nou record pentru cele mai multe rezultate în tandem obținute de doi piloți într-un singur an.

Pentru a egala recordul all time anul viitor, Hamilton și Verstappen vor trebui să împartă primele douplocuri de 16 ori, pentru a repeta performanța lui Hamilton și Nico Rosberg.

Hamilton a obținut cea mai categorică victorie din ultimii 13 ani

Nouă din cele 22 de curse din acest an au fost câștigate cu o marjă mai mică de cinci secunde. Victoria cu cel mai mare avans s-a înregistrat la Marele Premiu al Rusiei, unde Hamilton s-a impus în condiții de umiditate, terminând cu peste 53 de secunde în fața lui Verstappen - cea mai mare marjă din ultimii 13 ani.

Carlos Sainz a terminat toate cursele în 2021

Carlos Sainz a terminat fiecare cursă din sezonul 2021. Este doar a zecea oară când se realizează această performanță. Sainz a fost, de asemenea, aproape de a puncta la fiecare cursă. Singurele momente în care nu a reușit să puncteze au fost clasările pe locul 11 în Portugalia și Franța. Lewis Hamilton și Lando Norris au fost singurii alți piloți care au punctat în 20 de curse în acest an.

Mercedes s-a calificat în toate sesiunile Q3 din acest an

Mercedes a stabilit un nou record pentru cele mai multe apariții în Q3 într-un singur an, atât Lewis Hamilton, cât și Valtteri Bottas ajungând în Q3 la toate cele 22 de curse din acest sezon. Mai mult, săgețile argintii au ajuns în Q3 cu ambele mașini la ultimele 70 de weekenduri consecutive de Grand Prix.

117.000 kilometri parcurși

În total, echipele din Formula 1 au parcurs o distanță de 117.000 km în cursele din acest an. McLaren a parcurs cea mai mare distanță, cu 12.368 km, parcurgând și cele mai multe tururi (2.490).

Verstappen a pus capăt unei așteptări de 30 de ani la Honda

Max Verstappen a devenit primul pilot care a câștigat campionatul piloților cu o mașină cu motor Honda în ultimii 30 de ani. Ayrton Senna a fost ultimul pilot care a reușit acest lucru, cu McLaren, în 1991.

La revedere Bottas

Valtteri Bottas a înregistrat al 101-lea și ultimul său start cu Mercedes la Marele Premiu din Abu Dhabi. S-a calificat în primele zece locuri la toate aceste curse, devenind doar al treilea pilot, după Alain Prost și Ayrton Senna, care se califică în primele zece locuri la 100 de curse consecutive.

Kimi Raikkonen la ultimul său start în Formula 1

Kimi Raikkonen a înregistrat la Abu Dhabi cel de-al 349-lea, și ultimul său start în Marele Premiu. Fernando Alonso va depăși probabil anul viitor recordul său de starturi.
Dacă va participa la toate cursele din 2022, Alonso va lua startul cu numărul 350 la Marele Premiu al Italiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: formula 1