x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern „Cupa, Campionatul și evitarea retrogradării”. Rotaru și Mititelu, bilanț dezastruos

„Cupa, Campionatul și evitarea retrogradării”. Rotaru și Mititelu, bilanț dezastruos

de Adi Munteanu    |    30 Ian 2024   •   07:40
„Cupa, Campionatul și evitarea retrogradării”. Rotaru și Mititelu, bilanț dezastruos

Oltenii plâng, dar fac și haz de necaz. În tribunele din Bănie există o vorbă veche, pe care o repetă, ironic, an de an: „Craiova are mereu trei obiective: campionatul, Cupa și  evitarea retrogradării”. Câștigarea campionatului a ieșit deja din calcul și pentru Universitatea, și pentru FCU 1948. Pe lista obiectivelor a rămas Cupa României, unde ambele echipe sunt în sferturile de finală. În campionat, Universitatea mai încearcă doar să rămână în play off, în timp ce FCU 1948 luptă pentru al treilea obiectiv: evitarea retrogradării. Însă dincolo de autoironia cu „cele trei obiective” de la început de sezon, microbiștii craioveni dau în clocot. 

În luna Iulie a anului trecut, patronul CSU Craiova, Mihai Rotaru, jubila după transferul lui Alexandru Mitriță: „Alex era veriga care ne lipsea din angrenajul echipei. Îl avem și pe Laurențiu Reghecampf pe bancă, care a revenit la Craiova pentru a termina un proiect întrerupt în mandatul trecut: titlul la Craiova. Nu avem niciun motiv să ratăm și anul acesta titlul de campion. Eu mă voi îngriji să fie toate condițiile de pregătire, salariile sunt plătite la zi, avem un lot valoros”. 

Mitriță rămâne singurul câștig

Începutul de sezon a fost dătător de speranțe. Mitriță a tras echipa după el, însă parcă doar el se străduia cu adevărat. Primele șase etape fără eșec au alimentat visul cu titlul. Până la corecțiile pățite cu Farul și FCSB, 0-2 și 0-3. Ulterior echipa s-a chinuit, a ajuns la șapte înfrângeri, a plecat și Reghecampf, iar lupta la titlu a rămas doar la nivelul declarativ. „Totuși, de pe podium nu ne dă nimeni jos”, sperau oltenii în noiembrie. Nici noul antrenor, bulgarul Ivaylo Petev, nu a îmbunătățit situația. În cele 11  meciuri de când este la CSU, bilantul este rău: patru victorii, două egaluri și cinci înfrângeri, echipa a primit 16 goluri, iar jocul echipei a fost tot mai slab. Ivan a dezamăgit meci de meci, Markovic mai mult rezervă, Baiaram a jucat puțin și slab, Bancu a pedalat în gol, Screciu a jucat mai bine la națională decât la club, iar Koljic rămâne departe de forma pe care a avut-o înainte de accidentarea de acum 4 ani. Singurul care „a mai încercat să mut vântul” a fost Mitriță, după cum spun suporterii. Efectul a fost că publicul a venit în număr tot mai mic la stadion, până la meciul din acest weekend, cu FCSB, când fanii își doreau ca Universitatea să renască din propria cenușă și să relanseze lupta la titlu. Rezultatul: FCSB a făcut instrucție cu oltenii, scor 3-0, și i-a trimis departe de podium. Mai mult, Universitatea este mai aproape de locurile de play out, iar Hermannstadt, U Cluj și Petrolul stau la pândă în marja celor 3 puncte. 

N-au noroc la antrenori

În ultimii ani, Universitatea n-a avut mână bună la alegerea antrenorilor. Fie au plecat ei înainte de terminarea contractului, fie au fost demiși din lipsă de rezultate. Nici Petev nu face excepție. Adus în noiembrie, este deja pe picior de plecare, chiar dacă i s-a stabilit noul obiectiv, Cupa României, dar dacă va cădea în următoarele etape dincolo de locurile de play off, mandatul lui se va încheia mult mai repede. Iar atunci ce va face Mihai Rotaru? Îl va aduce iar pe Papură, care a condus catastrofal echipa în perioadele când a fost interimar? CSU este la două puncte de locul 7, și următorul meci este dificil, la Sepsi. Însă o poate ajuta programul meciurilor următoare, care este abordabil, însă la cum s-a prezentat în ultimele două meciuri, cu Farul și FCSB, ambele acasă, fanii sunt sceptici că se va redresa curând. „Jucăm acasă cu U Cluj, Voluntari și Rapid, și tare ne e teamă că o comitem din nou rușinos”, se plâng suporterii.

Nici Mititelu nu se simte mai bine

Slab a început anul și FCU 1948. Eșecul din Giulești a lăsat urme adânci. Nimeni nu-și explică cum au pierdut după ce au condus cu 3-1 pe fondul unei dominări copioase. Au pierdut apoi și la Farul, iar echipa lui Mititelu a ajuns din nou în zona periculoasă a clasamentului, la doar un punct de locurile retrogradabile. În plus, programul următoarelor meciuri este teribil. Poate doar din meciul cu Dinamo din etapa următoare să scoată trei puncte, pentru că urmează Oțelul, CFR Cluj, Hermannstadt și Universitatea Craiova. Patronul dă însă vina pe arbitri și pe conducerea Federației: „Arbitrajul ne-a dezavantajat constant tot sezonul. Ne-a ciupit șmecherește câte-un pic, câte-un pic, să nu bată prea tare la ochi. Dar când aduni aceste ciupeli vezi câte rezultate au fost viciate împotriva noastră. Avem echipă de play off clar, dar nu am fost lăsați să avem rezultate. Sunt câțiva indivizi în conducerea FRF care nu ne vor în Liga 1 și ne sapă prin toate mijloacele”, se plânge Adrian Mititelu de felul cum e tratată „cealaltă Craiova”. 

Totuși, FCU are un joc mai legat decât CSU. Jucătorii sunt mai implicați în joc, lipsesc însă rezultatele. Se spune că 2-0 e un scor periculos. Însă pentru FCU scor periculos este și 3-0, și 3-1, scoruri de la care s-au pierdut multe puncte. „Eram peste cealaltă echipă din Craiova dacă nu pierdeam prostește vreo 10 puncte după calculele mele”, a mai spus Mititelu. În acest moment sunt doar 7 puncte diferență între cele două Craiove, Universitatea este pe locul 5 cu 34 de puncte, în timp ce FCU este pe locul 11 cu 27 de puncte.

Posibilă finală în Cupa României Craiova vs Craiova

Craiovele au și Cupa României în vizor și este foarte posibil să avem o finală olteană probabil chiar pe „Ion Oblemenco”. În sferturi Universitatea joacă cu Oțelul Galați, în timp ce FCU 1948 joacă cu FC Voluntari, iar ele nu se pot întâlni decât în finală. Însă tot la Cupă trage și CFR Cluj. Pentru Mititelu, Cupa ar fi  „urgența 2”, dar ar fi în al nouălea cer dacă ar scoate „cealaltă Craiova” din drumul spre cupele europene. Prima lui grijă rămâne salvarea de la retrogradare, în timp ce pentru echipa lui Rotaru este ultima șansă ca să nu rateze și anul acesta Europa după rateul dureros din sezonul trecut, când de asemenea a visat la Campionat, Cupă și cupe europene. „Măcar am evitat retrogradarea”, fac haz de necaz fanii Universității, în timp ce din partea celeilalte „Craiove” vin ironiile: „Ce să caute  CSU în cupele europene? Nu se fac de râs suficient în Liga 1?”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: campionat cupa retrogradare