Clubul Chlesea are două variante prin care poate cere executarea silită a fotbalistului Adrian Mutu, cea mai favorabilă jucătorului fiind aceea de a propune FIFA şi grupării londoneze un plan de plată, a declarat, pentru agenţia Mediafax, avocatul spaniol Josep Vandellos, specializat în drept sportiv. Astfel, clubul Chelsea poate apela fie la Convenţia pentru recunoaşterea şi executarea sentinţelor arbitrale străine, adoptată în 10 iunie 1958 la New York, fie la procedura de executare a FIFA.
Potrivit Convenţiei de la New York, aceasta se aplică recunoaşterii şi executării sentinţelor arbitrale date pe teritoriul unui alt stat, decât acela unde se cere recunoaşterea şi executarea sentinţelor şi rezultate din diferende între persoane fizice sau juridice. Ea se aplică, de asemenea, sentinţelor arbitrale care nu sunt considerate ca sentinţe naţionale în statul unde este cerută recunoaşterea şi executarea lor.
Prin sentinţe arbitrale se înţeleg nu numai sentinţe date de către arbitri numiţi pentru cazuri determinate, ci, de asemenea, şi acelea care sunt date de către organe de arbitraj permanente, cărora părţile li s-au supus. Articolul III al Convenţiei arată că fiecare dintre statele contractante va recunoaşte autoritatea unei sentinţe arbitrale şi va acorda executarea acesteia, conform regulilor de procedură în vigoare pe teritoriul unde sentinţa este invocată
În opinia avocatului spaniol, Adrian Mutu ar putea folosi procedura de excecutare a FIFA, care implică sancţiuni disciplinare. "În acest caz Mutu ar face bine dacă ar propune FIFA şi clubului Chelsea un plan de plată. Cu asta ar câştiga timp. Dacă nu plăteşte, va fi suspendat", a adăugat avocatul.
Printr-o decizie din data de 10 iunie 2010, Tribunalul Federal Elveţian a respins recursul formulat de Adrian Mutu împotriva unei decizii a Tribunalului de Arbitraj din Sport (TAS). TAS îl condamnase pe fotbalistul profesionist român să plătească o sumă de peste 17 milioane de euro către fostul său angajator, Chelsea Football Club Limited. Hotărârea Tribunalului Federal Elveţian este irevocabilă.