x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Cum a supravieţuit Liga I. Clemenţa statului salvează fotbalul murdar

Cum a supravieţuit Liga I. Clemenţa statului salvează fotbalul murdar

de Mihai Igirosanu    |    03 Iul 2012   •   20:02
Cum a supravieţuit Liga I. Clemenţa statului salvează fotbalul murdar

Sistemul din tara unde nicio persoana sau institutie importanta (influenta) nu plateste niciodata pentru abuzuri sau ilegalitati a mai lovit o data. De data acesta, pentru un scop "nobil'. Acela de a salva painea sI circul care este livrat amaratilor, adica Liga 1 la fotbal. Jurnalul National dezvaluie cele doua variante, care tin suta la suta de clementa bolnavicioasa a organismelor financiare ale statului, prin care abuzul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) si Federatiei Romane de Fotbal (FRF) a fost trecut cu vederea si aceste doua foruri pot functiona normal sI nederanjate. Desi Justitia a dat deja o prima sentinta in privinta dezfilierii Universitatii Craiova, iar Fiscul a anuntat, e adevarat ca neoficial, de mai bine de o luna, ca ambele foruri au conturile blocate, pe data de 15 iunie companiile RCS&RDS (Digi), Romtelecom (Dolce) sI Intact Media Group (Antena 1) au virat deja catre LPF suma de 16,8 milioane de euro, bani reprezentand jumatate din totalul convenit prin contract pentru drepturile de televizare aferente sezonului urmator de Liga 1.

Conturile blocate, dar alimentate
In urma unor cercetari starnite de o sesizare a conducerii dezafiliatei Universitatea Craiova, la inceputul lunii iunie, printr-o circulara la nivel national emisa de Fisc, toate bancile din Romania erau somate sa blocheze orice fel de operatiune financiara ale persoanelor juridice LPF sI FRF. Cu toate acestea, companiile care detin drepturile de televizare ale campionatului de fotbal si-au achitat obligatiile, iar banii au ajuns la cele 18 cluburi care vor evolua in sezonul 2012-2013 al Ligii 1. Inca nu se stie inca daca sumele de bani au intrat in conturile LPF sau in conturi fantoma, asa cum se procedeaza in mod curent in tara tuturor posibilitatilor sI manevrelor. Totusi, avand in vedere ca la inceputul lunii iunie, cand s-a aflat de blocarea conturilor, n-a aparut nicio pozitie oficiala din partea Fiscului, este evident ca nici macar n-a fost nevoie de variante "ocolitoare', iar banii au fost virati in conturile neblocate ale Ligii. Cu toate acestea, toata lumea tace sI accepta, iar cei care nu accepta n-au nicio putere.

Presiuni pentru salvarea cluburilor
Un argument in plus pentru linistea sI siguranta care domnea la LPF sI FRF in momentul amenintarii din umbra a Fiscului a aparut din declaratia avocatului FRF, Adrian Stangaciu. "Informatia nu este reala, am sunat la bancile cu care lucram si nimeni nu stie nimic. Toate conturile noastre sunt functionale si operationale. Nu stiu care este siutuatia la Liga, dar noi, la FRF, nu avem probleme', spune seful Departamentului Juridic al Federatiei la inceputul lunii trecute. Astfel, gratie unui nou abuz trecut cu vederea sI pentru infaptuirea caruia a fost nevoie de o multime de presiuni sI influente inalte, majoritatea celor 18 cluburi din Liga 1 au primit banii din drepturile tv, isi fac in aceasta perioada cantonamentele prin Austria, au transferat jucatori si au platit salariile restente. Suntem recunoscatori Statului. Pe 21 iulie incepe un nou sezon de Liga 1 sI toata lumea va uita ca, daca am fi trait intr-o tara normala, am fi avut, poate, un campionat la misto, cu pana la 10 echipe.

Doar vreo 7 echipe ar fi supravietuit
In afara de CFR Cluj, Steaua, FC Vaslui, Petrolul sI Astra Ploiesti (cluburi care au, aceasta ora, patroni potenti), Pandurii Tg. Jiu si Gaz Metan Medias (cluburi cu sustinere din partea unor sindicate sau regii de stat), celelalte echipe ar fi intrat in incapacitate de plata daca pe 15 iunie nu si-ar fi primit banii din drepturile de televizare ale Ligi 1. In mod normal, la finalul sezonului care va incepe la 21 iulie, o nou-promovata, gen CS Severin, Viitorul Constanta, Gloria Bistrita sau CSMS Iasi vor primi, in total, 1.000.000 de euro, bani care le asigura mai mult de jumatate din bugetul annual. Fara acesti bani, 11 cluburi din Liga 1 n-ar fi avut cum sa-si plateasca jucatorii, cum sa faca transferuri sau sa-si acopere alte cheltuieli de administrare. In aceste conditii, putem fi recunoscatori Statului Roman pentru faptul ca ne vom putea delecta din nou, foarte curand, cu "spectacolul' din Liga 1.


BANII PRIMITI DE CLUBURI IN IUNIE
1. CFR Cluj - 1,8 milioane euro
2. FC Vaslui - 1,6 milioane euro
3. Steaua - 1,4 milioane euro
4. Rapid - 1,25 milioane euro
5. Dinamo - 1,1 milioane euro
6. Otelul - 1,05 milioane euro
7. "U" Cluj - 1 milion euro
8. Pandurii - 950.00 euro
9. FC Brasov - 900.00 euro
10. Concordia Chiajna -850.00 euro
11. Ceahlaul - 800.00 euro
12. Astra - 750.000 euro
13. Gaz Metan - 700.000 euro
14. Petrolul - 650.000 euro
15. CSMS Iasi - 500.000 euro
16. Viitorul Constanta - 500.000 euro
17. Gloria Bistrita - 500.000 euro
18. CS Severin - 500.000 euro

×