x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern De la „Naționala nu se refuză”, la „Nu mai vrea nimeni la națională”

De la „Naționala nu se refuză”, la „Nu mai vrea nimeni la națională”

de Adi Munteanu    |    14 Ian 2022   •   08:05
De la „Naționala nu se refuză”, la „Nu mai vrea nimeni la națională”

Au trecut două luni de la încheierea mandatului lui Mirel Rădoi la echipa națională a României și FRF tot nu a numit un succesor.

 

Rând pe rând, cele mai îndreptățite și experimentate nume care meritau să fie selecționeri au refuzat propunerile federației. Dan Petrescu, Gheorghe Hagi, Răzvan Lucescu și, mai nou, Ladislau Boloni au spus „Nu” echipei Burleanu-Stoichiță. Pe listă au rămas doar două nume: Adrian Mutu și Edward Iordănescu.

 

Federația bâjbâie în continuare în căutarea unui nou selecționer pentru naționala de fotbal, însă pare mai mult o bâjbâială regizată. „Negocierile” de până acum par mai mult praf în ochi când, în realitate, numele celui care va sta pe banca naționalei este deja decis. 

Ultimul care a refuzat „oferta” a fost fostul internațional Ladislau Boloni. De ce a refuzat un post „care nu se refuză”? Păi, cu siguranță, că oferta FRF a fost creată special ca să fie refuzată, pe principiul „Noi îl vrem foarte tare, dar Doamne ajută să nu vrea el”. Condițiile lui Loți Boloni, contract pe 4 ani și libertatea să-și aleagă singur stafful tehnic, n-au fost acceptate de Stoichiță și Burleanu. Mai mult, lui Mihai Stoichiță nu i-ar conveni deloc un om ca Boloni, asupra căruia nu ar avea niciun pic de influență. El preferă un antrenor receptiv ca  „indicațiile lui prețioase”. Surse din FRF ne-au spus că Mihai Stoichiță a răsuflat ușurat când Dan Petrescu, care a fost cel mai aproape să accepte, în cele din urmă a declinat oferta federației și a preferat să rămână la CFR Cluj. O personalitate puternică precum Dan Petrescu nu ar fi acceptat niciodată sfaturi de la Mihai Stoichiță. Cum, de altfel, nici Hagi, nici Răzvan Lucescu și nici Ladislau Boloni nu ar fi acceptat. 

Șefii FRF au făcut doar un exercițiu de imagine, să-și asocieze numele cu nume importante ale fotbalului nostru pentru a-și face mai credibilă prezența la șefie în ochii suporterilor. Până acum cei cu care s-a „negociat” n-au detaliat, până acum, refuzul de a veni pe banca naționalei. Este însă tot mai evident că nu s-a dorit cu adevărat numirea ca selecționer a unor nume ca Petrescu, Hagi, Lucescu, Boloni sau Victor Pițurcă. „Naționala nu se refuză” este o vorbă rostită des în fotbal. Visul oricărui antrenor este să ajungă selecționer. Și Petrescu, și Hagi, și Boloni au declarat în multe rânduri că vor să ajungă la națională. Ei bine, brusc, s-au sucit. Iar vina nu este a lor, ci a federației, care nu i-a dorit serios. 

Mutu are cale liberă 

Ploile par aranjate pentru Adrian Mutu și numirea lui este doar o chestiune de zile. Întârzierea este doar circul FRF în care se face că negociază și că ar fi preocupată de aducerea unui antrenor cu experiență. Adrian Mutu este la început de drum și nu a avut până acum mari performanțe ca tehnician. Este adevărat că a avut un început promițător de campionat la FC U Craiova 1948 și că a fost demis din cauza mofturilor și toanelor lui Adrian Mititelu, însă până la ocuparea celui mai important post de la națională este un pas pentru care Adrian Mutu nu a demonstrat până acum că merită. 

Grupă ușoară în Liga Națiunilor

Obiectivul noului selecționer este câștigarea grupei din Liga Națiunilor, cea mai accesibilă din tot ce se putea trage la sorți, cu Finlanda, Muntenegru și Bosnia. Chiar în condițiile în care valoarea echipei României este în continuă cădere în ultimii ani, teoretic nu ar trebui să avem mari probleme cu aceste adversare. Adrian Mutu ar putea să învețe din aceste confruntări cu echipe la îndemână. Dacă, însă, va eșua la cele patru meciuri din luna iunie, este posibil să nu-l mai prindă ultimele două meciuri, din septembrie, pe bancă. Și atunci cine-și va asuma acest eșec? Își va cere scuze Mihai Stoichiță pentru greșelile făcute când a pus antrenori doar în funcție de preferințele lui? 

 

La echipa națională trebuie cineva care a antrenat 15 ani, cu succese, cu titluri, cu rezultate bune în Europa... Abia atunci te califici să poți prelua banca echipei României. La națională trebuie numit un antrenor cu experiență, nu mai trebuiesc făcute experimente. 

Vasile Miriuță, antrenor

Loți Boloni și-a dat seama din capul locului că nu este dorit cu adevărat. S-a prins că oferta este făcută la mișto. Diplomat cum este, și la experiența pe care o are, a realizat imediat care este cu adevărat situația și că Adrian Mutu este deja pregătit să preia postul. Dacă ar fi acceptat și contractul pe doi ani, Stoichiță îi mai arunca în față o condiție, doar-doar va refuza până la urmă. Acum, serios, tu l-ai vedea vreodată pe Boloni sfătuindu-se cu Stoichiță? Diferența dintre ei este ca de la cer la pământ.

Sursă din FRF

×