FC Vaslui şi Corona Braşov nu au primit licenţă pentru sezonul viitor al Ligii I de fotbal, a anunţat Viorel Duru, Directorul de Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Casa Fotbalului.
"Procesul de licenţiere începe la 31 martie şi se încheie la 16 mai pe plan naţional, cu liga a doua. Un număr de 17 cluburi din Liga I au solicitat licenţa pentru sezonul viitor, însă Corona Braşov nu a depus dosarul. Administraţie de licenţiere a venit cu propunerea de acordare a licenţei pentru 15 cluburi, iar pentru două nu, FC Braşov (criteriul de infrastructură) şi Sporting Vaslui (criteriu financiar). Comisia de licenţiere a refuzat licenţa unui al treilea club, Săgeata Năvodari, pentru infrastructură. FC Vaslui nu a făcut apel şi hotărârea a devenit definitivă la data de 23 aprilie. FC Braşov şi Săgeata au făcut apel, au fost audiate la data de 30 aprilie, Comisia a admis apelurile şi le-a acordat licenţă la Liga I", a afirmat Viorel Duru.
Interesant este faptul că Săgeata a luat licenţa cu un acord de a juca meciurile de pe teren propriu în sezonul viitor la Mediaş.
Recurs la TAS mai poate face doar Directorul de Licenţiere, dar Duru a precizat că există documente justificative pentru îndeplinirea condiţiilor minime.
Licenţierea cluburilor de liga a doua se va încheia pe 16 mai, odată cu deciziile definitive ale Comisiei de apel a sistemului de licenţiere.
În privinţa clubului FC Vaslui, Magdalena Filip, preşedinta Comisiei de Licenţiere, a precizat că gruparea a recunoscut că la data de 31 decembrie 2013 a înregistrat datorii care parţial nu au putut fi achitate până la data de 31 martie, astfel încât nu au îndeplinit criteriul financiar.
"în situaţia financiară a clubului din ultimii trei ani s-a constatat o depreciere a veniturilor şi o creştere a datoriilor. în 2012 a fost înregistrată o creştere a datoriilor de 28 la sută faţă de 2011, iar în 2013 au crescut cu încă 4 la sută. A fost e reducere a salariilor, dar nu a existat o finanţare", a explicat Magdalena Filip. De asemenea, au fost constatate numeroase litigii, iar comisia a respins în unanimitate cererea de licenţă.
Viorel Duru a menţionat că în prezent două cluburi din Liga I sunt în insolvenţă, Universitatea Cluj şi Oţelul Galaţi. Totodată, oficialul a subliniat că datoriile restante ale cluburilor din Liga I au crescut de două ori şi jumătate faţă de 2011. Dacă în 2011 datoriile însumau 7,7 milioane euro, în 2013 au ajuns la 18,5 milioane euro.
Acest declin a început în 2008, când România a participat cu 5-6 echipe în cupele europene şi una direct în grupele Champions League, fapt ce a dus la faptul la o explozie a nivelului salariilor, primul club care a făcut acest lucru fiind FC Timişoara. Duru a evidenţiat faptul că acum acest club a dispărut şi nu mai evoluează de doi în competiţii, alte echipe care au dispărut din fotbalul intern fiind Unirea Urziceni, CS Otopeni, Victoria Brăneşti etc.
Viorel Duru a menţionat şi faptul că va propune introducerea fair-play-ului financiar în Liga I, deoarece acest sistem a dat roade pe plan european. "În 2011, UEFA a raportat datorii de 57 de milioane de euro la cluburile care evoluau în cupele europene, dar nivelul a scăzut în următorii ani, 30 milioane în 2012 şi 9 milioane euro în 2013. La noi proporţia a fost inversă, cu datorii de 7,7 milioane euro în 2011 şi 18,5 milioane în 2013", a afirmat Duru.
Duru a mai spus că au fost numeroase plângeri ale creditorilor la FIFA şi UEFA, observându-se o schimbare de strategie, în sensul că aceştia nu se mai adresează comisiilor jurisdicţionale ci aşteaptă apropierea termenului de acordare a licenţei pentru a forţa mâna cluburilor. Astfel s-au înregistrat peste 80 de notificări ale creditorilor la FIFA.
"Din punct de vedere financiar, Liga I ar trebui să aibă mai puţine cluburi. Nu am competenţe să mă pronunţ, dar din punct de vedere al sustenabilităţii financiare majoritate cluburilor sunt în stare de insolvenţă, doar că nu şi-au declarat-o", a apreciat Viorel Duru.
Directorul de Licenţiere din cadrul FRF a mai spus că este necesară sancţionarea intrării în insolvenţă, după cum în Anglia acest moment aduce o penalizare de zece puncte.
"Doar 3-5 cluburi din România au o situaţie stabilă, toate cluburile nu sunt capitalizate, ci împrumutate de finanţatori şi trebuie schimbat acest lucru. Dinamo a început acest lucru, şi Steaua merge pe acest drum", a adăugat Duru.
Viorel Duru a citat şi articolul 19 din ROAF, care stipulează că dacă un club nu primeşte licenţa pentru Liga I, el va fi retrogradat chiar dacă îndeplineşte criteriul sportiv, locul său în primul eşalon urmând să fie luat de un club care are licenţă, dar nu îndeplineşte criteriul sportiv. Astfel, în mod normal, locul 15 din Liga I nu a retrograda în liga secundă, deoarece FC Vaslui nu a primit licenţa pentru eşalonul de elită.