x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Fanii lui Dinamo: „Jucăm în Ghencea înaintea lui Gigi!”

Fanii lui Dinamo: „Jucăm în Ghencea înaintea lui Gigi!”

de Adi Munteanu    |    14 Mar 2023   •   05:45
Fanii lui Dinamo: „Jucăm în Ghencea înaintea lui Gigi!”

Finalul sezonului regular din Liga 1 și Liga 2 a separat apele în ceea ce privește echipele care merg în lupta pentru titlu și promovare. Singura necunoscută se va lămuri joi, odată cu rejucarea meciului Sepsi - FCU Craiova 1948, finala pentru locul 6 al Ligii 1. În eșalonul secund lucrurile s-au clarificat: „câinii” prind ultimul loc în play-off-ul de promovare cu mult noroc, ajutată de jocul rezultatelor.

Sărbătoare mare pe Stadionul „Arcul de Triumf”: Dinamo a prins in extremis locul 6 al ligii secunde și poate visa chiar la promovarea în prima ligă. Însă, așa cum recunoșteau chiar suporterii dinamoviști după egalul cu Poli Timișoara: „Trebuie să mulțumim Brașovului și celor de la Metaloglobus că le-au încurcat pe Unirea Slobozia și pe Chiajna”. Într-adevăr, Dinamo, care era la mâna ei, a beneficiat în cele din urmă de surprinzătorii pași greșiți făcuți de celelalte două contracandidate la locul 6, Slobozia și Chiajna, echipe care, dacă învingeau duminică, în urma rezultatului Dinamo - Poli Timișoara 1-1,  trimiteau „câinii” la retrogradare. 

Dinamo este iar la mâna ei

Cu teama falimentului, nu credea aproape nimeni la începutul sezonului că Dinamo se va salva de la retrogradarea în Liga 3. Fără jucători și fără bani, Ovidiu Burcă a promis totuși că va redresa echipa. Mai mult, el a stabilit ca obiectiv clasarea între primele 6. Și chiar dacă Dinamo a început dezastruos sezonul, pe final a reușit ce a promis. Mai nou, echipa poate reveni în Liga 1 pentru că promovarea este doar la mâna ei, fie că este vorba de promovare directă, fie după baraj. Practic, pentru a prinde loc de promovare, „câinii” trebuie să depășească doar o echipă aflată în fața ei, Gloria Buzău sau Unirea Dej. Deoarece Steaua nu are drept de promovare, pentru cele patru locuri promovabile luptă doar cinci echipe. Favorite pentru promovarea directă sunt Poli Iași, cu 9 puncte avans față de Dinamo, și Oțelul Galați, cu 5 puncte avans. 

Derby-ul Steaua-Dinamo, pe 14 aprilie, în Ghencea

Ieri, la sediul FRF a fost tras la sorți țintarul play-off-ului ligii secunde și s-au stabilit datele celor două confruntări Steaua -  Dinamo. Prima va avea loc în etapa a patra, pe stadionul din Ghencea, pe 14 aprilie, iar a doua în etapa a noua, penultima, pe 13 mai, cu Dinamo gazdă, fie pe stadionul „Arcul de Triumf”, fie pe Arena Națională. Până atunci, Dinamo debutează cu un meci acasă cu o contracandidată directă, Gloria Buzău, pe 18 martie. Urmează pentru „câini” deplasarea la Unirea Dej, și meciul de acasă cu Oțelul Galați, un program greu.

 

Nimeni nu a pariat pe Ovidiu Burcă în toamnă, când a preluat pe Dinamo. Și totuși el a calificat Dinamo în play-off-ul ligii secunde și are șanse rele la promovare

 

Liga 1 - Ce miză are locul 6?

Joi se va stabili și ultima componentă a play-off-ului Superligii, Sepsi sau FCU Craiova, însă oricare dintre acestea se va clasa pe locul 6, va fi din start o outsideră și nu va conta la titlu sau pentru un loc de cupe europene. Chiar și după înjumătățirea punctelor, favorite pentru primele trei locuri „europene” rămân Farul, CFR, FCSB, U Craiova și Rapid. Însă singurele sigure de un loc în Europa sunt doar echipele de pe primele două locuri, pentru că locul 3 joacă baraj pentru Conference League cu câștigătoarea unui alt baraj, între primele două echipe clasate în play-out. Doar în cazul în care CFR va câștiga Cupa României locul 3 va merge direct în Europa, iar locul 4 ar juca barajul. Paradoxal, locurile 7-8 sunt, iată, mai importante decât locurile 4-6 din play-off, pentru că li se mai oferă o șansă de a juca în preliminariile Conference league, deși, este ciudat ca echipe din play-out nu au meciuri „pentru Europa” cu greii campionatului: Farul, CFR, FCSB sau U Craiova, ci cu codașele care se zbat să evite Liga 2. Pe de altă parte, de fiecare dată echipa de pe locul 6 nu a contat în play-off. Tradiția ultimilor ani, de când a fost introdus sistemul cu play-off și play-out, arată că mereu echipele de pe locul 6, după ce s-au văzut scăpate de grijile retrogradării, au făcut figurație, fie că s-au numit ASA Tg. Mureș, Astra Giurgiu, Poli Iași, Gaz Metan Mediaș sau Clinceni. Mai mult, toate acestea au trecut prin mari probleme în sezonul următor al Ligii 1. Unele au retrogradat, altele s-au desființat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: echipe titlu promovare