FC Argeş, echipă care aniversează azi 60 de ani de la înfiinţare, este la un pas de dispariţie, după intrarea în insolvenţă şi plecarea celor mai mulţi dintre jucători, informează agerpres.ro.
Împlinirea celor şase decenii de la înfiinţarea clubului reprezentativ al judeţului va fi marcată de autorităţile din Argeş printr-un moment festiv, la care sunt invitate şi o parte dintre fostele glorii alb-violete. Evenimentul, la care şi-a anunţat prezenţa şi Gica Dobrin, soţia celui care a fost simbolul fotbalului piteştean, Nicolae Dobrin, va fi găzduit de Muzeul Judeţean Argeş.
Aniversarea vine într-un moment în care FC Argeş se pregăteşte să părăsească Liga a II-a, din cauza situaţiei financiare dificile. Administratorul judiciar al clubului, Nicolae Enoiu, a recunoscut recent, într-o declaraţie dată presei locale, că nu există banii necesari pentru continuarea activităţii, motiv pentru care va solicita Federaţiei Române de Fotbal (FRF) retragerea din liga secundă.
Locul echipei fanion a Argeşului ar putea fi luat însă de o nouă formaţie, finanţată de administraţia locală din Piteşti.
Potrivit viceprimarului Cornel Ionică, SCM Piteşti a depus deja o cerere la FRF prin care solicită să evolueze în liga secundă, mutarea având şi acordul administratorului judiciar al FC Argeş. O decizie în privinţa admiterii noii echipe în liga secundă ar urma să fie luată pe 14 august.
Noua echipă ar putea beneficia şi de sprijinul autorităţilor judeţene. Preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, declara recent că instituţia pe care o conduce ar putea susţine, în limitele permise de lege, o nouă formaţie care să reprezinte fotbalul argeşean.
Clubul fanion al Piteştiului se află sub administrare judiciară din data de 19 iunie, când Tribunalul Comercial Argeş a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitoarei FC Argeş SA.
Intrarea în insolvenţă a fost solicitată de administratorul delegat al Fotbal Club Argeş SA, Cătălin Barbu, pe 11 iunie. Principalele motive invocate au fost pierderile de 3 milioane de lei înregistrate în anul 2012, dar şi datoriile totale de peste 8,5 milioane de lei către creditori şi către bugetul de stat.
Printre creditori se numără o firmă deţinută de Cornel Penescu, dar şi fiul omului de afaceri, Andrei Penescu, devenit acţionar majoritar la club după retragerea tatălui său.
După declanşarea procedurii insolvenţei, cei mai mulţi dintre componenţii echipei au fost lăsaţi să plece la alte cluburi, deoarece nu mai existau resurse financiare pentru a fi plătiţi. Printre cei care au părăsit echipa se numără şi fostul administrator, Cătălin Barbu, ajuns în conducerea formaţiei UTA Arad.
Formaţia argeşeană lua fiinţă pe 6 august 1953, sub denumirea de Dinamo Piteşti, fiind iniţial înscrisă în campionatul orăşenesc. După ce a evoluat în campionatul regional, apoi în diviziile C şi B, echipa reuşea să ajungă în prima divizie în anul 1961.
Dinamo Piteşti a retrogradat după doar un sezon, dar a revenit în 1963 în Divizia A, unde a evoluat apoi neîntrerupt timp de 29 de ediţii.
În anul 1968, echipa piteşteană devine FC Argeş, denumire care a consacrat-o.
FC Argeş a retrogradat în 1992, dar a revenit după doi ani în prima divizie, unde a evoluat alte 13 sezoane consecutive.
În anul 2005, clubul a fost preluat de omul de afaceri Cornel Penescu iar după sezonul 2006-2007 a retrogradat din nou. A revenit în prima ligă după doar un an, în sezonul 2008-2009.
Comisia de disciplină a Ligii Profesioniste de Fotbal a decis, pe 8 iulie 2009, retrogradarea din prima ligă a formaţiei FC Argeş, precum şi declararea finanţatorului clubului, Cornel Penescu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie în fotbal, persona non grata.
Echipa FC Argeş a evoluat în ultimele patru sezoane în liga secundă, fără a mai reuşi promovarea.
Echipa din Trivale a fost campioană a României în ediţiile 1971-1972 şi 1978-1979, finalistă a Cupei României în 1965 şi finalistă a Cupei Balcanice în anii 1985 şi 1988. FC Argeş avut două participări în Cupa Campionilor Europeni şi opt în Cupa UEFA.
Pe lângă Nicolae Dobrin, la FC Argeş au evoluat, de-a lungul timpului, mai mulţi fotbalişti reprezentativi, printre care Adrian Mutu, Jean Barbu, Ilie Bărbulescu, Jean Vlădoiu, Bogdan Mara, Constantin Gâlcă, Andrei Speriatu, Paul Codrea, Dănuţ Coman sau Nicolae Dică.
Cele mai bune rezultate ca antrenor al echipei piteştene le-a obţinut Florin Halagian, sub conducerea căruia au fost cucerite şi cele două titluri de campioană. Printre tehnicienii cunoscuţi care au condus FC Argeş se mai numără Leonte Ianovschi, Constantin Teaşcă, Tănase Dima, Constantin Oţet şi Marian Bondrea.